2020. június 20., szombat

Burgonyás kenyér sült!


A heti  kovászos kenyerem, most főtt burgonyával gazdagítottam. 
Az első szeletet  vajasan,(házi jellegű tea vajjal)a kertből levett, 
első ,érett,sárga paradicsommal ettem meg!


Zöldség lé készült!





A kertemben található zöldségekből turmixoltam.
Került bele:
Cékla-(levéllel együtt)- 
csalán- 
saláta-
petrezselyem- 
zöld és piros spenót-
  ginko biloba levél-
menta-
rózsaszirom-
fügefa levél.
Késes aprítóba kerültek,-kevés citromsavval.
 Állni hagytam,közben párszor újra kevertem a géppel,majd átszűrtem.
Egy vitamin bomba!
Reggeli után iszom egy pohárral, citrommal ízesítem.
Hűtőben,pár napig eláll, zárt üvegben.
A vissza maradt zöldség darálékot aszalógépben megszárítottam, a téli tea keverékbe kerül, majd filterezem.
Semmi nem megy kárba.
Bármilyen gyógy- ,fűszer, vagy zöldség növényből készíthető.






Fügefa levélből, ivólé készül.!



A levélnyélből, leválasztás után,ragacsos tejszerű folyadék folyik ki.

A füge és levele, jótékony hatásairól itt olvashatsz.
Hetente készítek friss fügefa levélből ,leturmixolva szürt vízzel, ivólevet.
lehet ízesíteni cukorral, vagy eritrittel, édesítővel, citromlével.
Kevés citromsav kerül bele, így megtartja a szép zöld színét, nem barnul meg.
Nálam, most saját termésű citrommal lett ízesítve.

A megmosott leveleket,aprítóba rakom a vízzel, jól össze turmixolja.
Turmixban is készíthető.
Citromsav és édesítő kerül bele. 
Hagyom állni, többször átforgatom, majd leszűröm.
kellemes íze van.
Fagyasztó tasakba, kis adagokba is fagyasztottam télre.

Vérnyomás csökkentő hatása igazolt.
A vércukor és koleszterin szintet is rendbe tartja.
Érdemes fügefát ültetni a kertünkbe.
Nálam több fa is van. 
Nem mindig terem, de a levelét hasznosítom, télre szárítom teának is.

Konyhakertből az asztalra!

A konyhakert, még ha kicsi is, mindennel ellát, ha okosan veteményezünk, ültetünk.
Csak a legszükségesebbeket termelem, ami a mindennapi főzéshez szükséges.
Téli tárolásra nem, csak friss fogyasztásra.
Burgonyából pl 12 bokrot ültettem.
 Ez alól szedtem most ki egy-két darabot, úgy hogy a bokor ne sérüljön.
Nagyon szeretem, amikor még ilyen picik. 
Vajas,sós vízben,1 cikk fokhagymával megfőzöm, petrezselyem levéllel,aztán leszűrés után, ráöntöm a paprikás, petrezselymes sült hagymát,és felpirítom kicsit.
Most fasírt került hozzá, és  kapros  fejes salátával ettem,és pár levél rukkolával.