2019. február 23., szombat

Kavart mézes sütemény.




Ilyen a belseje!

Tészta hozzávalói.


3 egész tojás

3 ek méz

30 dkg cukor

Ezeket a hozzávalókat kikeverjük,

 a végén adunk hozzá 3 ek olvasztott

 margarint

35 dkg lisztben elkeverünk 1 kk szódabikarbónát

2 dl tejet és a lisztet, jól kikeverjük a fenti 

hozzávalókkal

A legvégén óvatosan, keverjük hozzá a 

következő  hozzávalókat:


3 ek lekvár,darabos dió, meggy szilva,

mazsola,vagy áfonya.

Mehet bele kandírozott 

narancshéj,és apró darabokra vágott zselés 

 cukor is.

Mindezeket, kekszmorzsával keverünk át, de

mehet bele 2-3 ek kókusz reszelék is.

.A mazsolát ,áfonyát,gyümölcsteába áztatjuk.

Nálam most több formában sült.



Készültek kis

mini kuglófok is a tésztából.



170 C°-on 35-40 perc alatt sül meg.

Tetejére csoki máz , vagy szeletelt mandula is

 kerülhet.




 Csoki máz.

Egy mélytányér karimájáig porcukrot 

szitálunk.

Adunk hozzá 1 ek kakaót, 3 ek forró vizet,és

 5 dkg vajat.

 Szép simára keverjük, és a még  meleg 

sütemény  tetejére simítjuk.








2019. február 21., csütörtök

Virágfánk, boldogi rózsa fánk készült!





Kedves meghívást kaptam a falunk közösségi házába, egy fánksütésre.
Volt kartársak, az iskola tanulói, patronáló, fenntartó közösségek képviselői, voltak jelen.
A közösségi ház vezetője Vályi Péterné-Ibolya receptje alapján sütötték, a finom, szalagos fánkot. 



Ibolya házi barack, meggy, és őszibarack lekvárjával ettük. 
Én egy üveg birsalma lekvárt vittem.

110 db készült, bőven jutott mindenkinek.
Nem mentem én se üres kézzel.
Virágfánkot sütöttem ,ehhez vittem a birs lekvárt, pirított diót,és kandírozott narancsot.
RECEPT


Kandírozott narancshéj!

Kellemes délutánt töltöttünk együtt.
Ilyenkor egy kicsit vissza jön a pedagógus énem, a szép iskolai emlékek.
A volt tanítványok, közül, van, aki már itt tanít az iskolában.
Kellemes délután volt!