2020. február 21., péntek

Burgonyás kenyerem.


Burgonyás kenyeret sütöttem.
RECEPT:
Fél kg liszt, ebből 3 ek rétes,
1.dl tej 2.5 dl víz,
1 kk sikér,pici cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű madre kovász(élesztő nélküli)
 2 tk só. 
1 csipet aszkorbin(c vitamin) így nem morzsálódik a kenyér.

Gyúrás, háromszor hajtogatás, közben félórát pihen.
Majd formázás után egy régi vas lábasban kelt, egy  órát, a meleg konyhában .
Aztán  hideg helyen 4-5 órát dolgozik a madre kovász.
Sütés előtt lespriccelem vízzel, ráhelyezem a sablont,és lisztet6szitálok rá.
Így lesz mintás a  teteje a sablon eltávolítása után.
SŰTÉS:
 250 fokon 10 perc fedővel, 200 fokon 35 perc fedő nélkül, gőzös sütőben.
 Egy régi, nagynénémtől örökölt , vaslábasban  sült.
Sütés után vízzel lespriccelem, egy konyhakendővel letakarom, ekkor cserepesedik, pattog, "beszélget a kenyér"
Így lesz puha a é.
Rácson hagyom kihűlni.
1 db héjában sült ,szétnyomkodott burgonya is került most hozzá. 
Nagyon jó minőségű burgonyát kaptam, szép sárga a belseje.

A Goldenburg ajándéka,!
Egy recept versenyben vettem részt, ahol burgonyás ételek receptjeit várták. 
Egy szép kötényt és 2 cs burgonyát hozott a postás a héten.
 Így jött a burgonyás kenyér ötlete!
Nagyon szép lett a belseje is!

Régi vaslábasban kelt.


Ezzel a sablonnal,liszttel, díszítettem a tetejét.



Légkeverésen sült!
Jutott belőle ismerősöknek is!




2020. február 19., szerda

Kelt tésztából!



Készült egy kovászos(élesztő nélküli) kelt tészta.
Ebből formáztam több félét.
Készült  belőle:bukta-pudingos, almás töltelékkel.

kürtős kalács- diósan

  tekert rudak- medvehagymával, sonkával,sajttal töltve

Szezámmagos, sajtos kockák- tepertővel, medvehagymával.