2015. március 12., csütörtök

Kukoríca ropogós, medvehagymával.


Egy fél doboz  konzerv kukorícát
2 ek rízslisztet
 1 db tojást
 1 cikk fokhagymát,sót, borsot.
1kk kanál feldarabolt medve hagymát.
A késes darabolóba össze daraboltam, kissé pépesre.

Ha szükséges, teszünk még bele lisztet.
Forró kókusz olajban kis, lapos  pogácsákat sütöttem, szép pirosra.

2015. március 10., kedd

Húsleves, pászkával.


Gyerekkorom ízei jöttek vissza.
Édesanyám gyakran sütött pászka tésztát, a csikós spór platniján. 
Nagyon szerettük.
Most én is készítettem tészta gyúráskor egy pár darabot, a mikróban.
A húslevesembe raktam.
 Nagyon finom volt.

Köszönet, a blogom látogatóinak!


2015. március 8., vasárnap

Húsos görcsök,medvehagymás tésztából..


Görcs,  vagy táska leveshez készült , most medvehagymás tésztából a levesbetét.
A medvehagymát, mozsárban kissé szétdörzsöltem, ez került a gyúrt tésztába. 
A tésztanyújtón többször áthajtottam.
Kissé maszatos maradt még ezután is, de ez nem ront az élvezeti értékén.

 A kis téglalap tésztákat megtöltöttem, a pörkölt szerűen lesütött, fűszeres darált hússal, feltekertem, majd , görcsre kötöttem.


Ez lesz egy zöldséges leves alap betétje.
A medvehagyma, különös ízt kölcsönöz a levesnek.

Pestós ,színes, lúdgége tészta..


Házi tojással gyúrt,  zöldre színezett
lúdgége csigákat sodortam.



Cserépben , az ablakban nevelkedett, friss  bazsalikomból készült a pestó.

HÉT hozzávalóból!
 Tengeri só, bors, fokhagyma bazsalikom levél, ,pirított fenyőmag, sajt, olíva olaj  került a mozsárba.
A frissen főt tésztára keverve, csodás szín és ízvilág.
Ropogós bacon került a tetejére.

Almás, rétes kosárkák.


Rétes tésztából készültek.
Minden lapot olvasztott vajjal kentem le.
Majd  , hármat egymásra helyezve, nyolc részre vágva, a kivajazott, muffin sütő formáiba kerültek, egyenként, kissé elfordítva a lapokat.
Így képeztek kis kosárkákat.

 Szárított búza csirával szórtam ki az alját a lapoknak, hogy el ne ázzon a tészta a tölteléktől.
Töltelék.
A meghámozott almát, szeleteltem gyalun, majd a meg karamellízált  3 ek barna cukorban pároltam kicsit, aszalt meggyel,és 5 dkg darált dióval együtt.
 1 dl tejben elkevertem 1 ek  kukoricakeményítőt, 1 tk  utifű mag héjat és ezzel kiforraltam.
Mikor kihűlt, citromlével,és fahéjjal, ízesítettem.
Hozzá kevertem 2 ek rebarbara lekvárt.
A kosárka aljába mascarpone is kerülhet, nagyon finom lesz tőle.
Ezzel töltöttem, meg a kosárkákat.

Tetejükre szeletelt ,pirított mandulát szórtam.
180 C°-on sült 20 percig.
Kimaradt 3 lap és , volt töltelék is, ebből egy rúd lett.

ízletes, pikáns sütemény lett.

Toros káposzta.

Egyik kedvenc ételem.
Házilag savanyította a káposztát az unoka húgom. 
Tőle kapom,nagyon finom.
Háznál vágott , friss sertés húst sütöttem hozzá.
A régi disznóvágások íze jött elő, az emlákeimben.
Ízre, biztosan finomabb volt, az Édesanyám által készített, ami, sokféle , friss húsból készült.
Saját készítésű, vadkovászos , gyökér kenyeret sütöttem hozzá.

Bableves.


Bableves készült.
A receptet ITT találod.
Most nem főtt bele csülök, de így is finom volt.
Kolbász és  füstölt, sonka kockák ízesítették.
Saját termésű, nagy szemű, fejtős bab került elő a fagyasztóból.

Tárkonnyal, oregánóval és borsikafűvel(csombor) ízesítettem.
A kertemben teremtek a fűszernövények,  én szárítom őket., az aszaló gépben.
Majd kis üvegekbe zárva, saját készítésű címkékkel ellátva. várják a felhasználást.

Természetesen a babérlevél sem maradt ki belőle.
Laktató étel.
Házi sütésű, vadkovászos,pirított kenyérrel ettem.

Zabpelyhes, rizslisztes keksz.


A héten már 2 adag készült, annyira finom.
Egy csésze teával, kiváló.
Egy bögre rizsliszt
egy bögre zabliszt
 fél csésze tk liszt
 2 ek kukorica liszt
 2 ek eritrit(édesítő)
15 dkg  kókuszzsír
 1 kk szódabikarbóna
1 db tojás
1 tk mézes fűszerkeverék
1 tk  zöld kardamom
1 ek méz
 Kevés laktózmentes  tej, vagy joghurt,hogy nyújtható legyen.
Került még bele, saját aszalású meggy, mazsola
 1 csésze  aprított müzli 
A  müzliben van: zabpehely,  mazsola, mogyoró, lenmag, banán és csoki darabkák..stb-
Sokáig eláll dobozban! HA , MARAD BELŐLE!
A müzlit késes darabolóval durvára daráltam.
Gyúrás, majd nyújtás után, kerek és szögletes, kekszmintázóval szaggattam.
Egy muffin formában is kipróbáltam, de nem igazán jó benne, vastag.
Lehet a hátoldalán kellene sütni.


180C°-os sütőben 20 perc alatt sült meg.