2012. november 17., szombat

Majomkenyér!



      Nagyon szerettem volna már megsütni.
Limaránál olyan szép szabályosat láttam.
Ma rákészültem. Tésztába kis kurkuma is került, mert a tojások nem voltak szép sárgák.
Tészta nagyon jól kelt.
Minden jól indult. Töltelék nagyon finom lett. Elő vettem a régen használt kuglóf formámat, kivajaztam, liszteztem.
Előírás szerint kelesztés, pihentetés, darabolás .
Batyuknak megtöltve.
Már láttam, ezek nagyok az én kis kuglóf sütőmhöz, de azért 2 sor belefért.
Elvettem a tésztából kb a harmadát.,belőle lekváros diós gyűrű lett.
A kimaradt batyukat, ami nem fért a kuglóf formába, a muffin sütőbe gyömöszöltem, de szó szerint. Alig fért bele. Sütő előmelegítve.
Rácson, légkeverésnél  180C°, szavarin forma és a kuglóf forma.
A felső sor lefordult, azt a muffin formába raktam,ott sült meg.
Alatta tepsin a muffin forma, mert csak egy rácsom van.
És ez volt a szerencsém, mert folyt a  cukros lé a kuglóf formából.
Ha nincs a tepsi alatta , sikálhatom a sütőt.
Most a tepsi ázik, azt könnyebben elmosom.
Az , hogy füstölt az égett cukros lé, páraelszívó, ajtónyitás megoldottam.
Nagyon finom lett, a tészta egy csoda.
A töltelékről is csak jót, különlegesen pikáns az alma levében főtt puding,barna cukorral, fahéjjal fűszerezve.
Végül is minden finom, csak nem mutatós.

 recept innen: http://limarapeksege.blogspot.hu/

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
1 tk. só
3 ek. cukor
1 tojás
2 tojás sárgája
3 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő-nálam saját kovász 20 dkg

Töltelék a tészta közé:

egy csésze olvasztott vaj
egy csésze barnacukor
két teáskanál őrölt fahéj
Töltelék a tésztába:
4 nagyobb alma
egy tasak vaníliás pudingpor
2 ek. barnacukor
1 tk. őrölt fahéj
A töltelékkel kezdtem. Lereszeltem az almákat, majd kinyomtam a levét. Ezt a lét elkevertem a pudingporral és óvatosan besűrítettem. Hozzáadtam az almát, a cukrot és a fahéjat. Jól elkevertem, majd kihűtöttem.
Míg hűlt, összeállítottam a tésztát.
A kenyérsütő gép üstjébe mértem az összes hozzávalót és a gépre bíztam a munkát. Amikor végzett a dagasztással a tésztát áttettem egy kelesztő tálba, és harminc percig hagytam kelni.
Míg kelt megolvasztottam a vajat,  elkevertem a cukrot a fahéjjal és a kuglófformát is kikentem vajjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam. Levágtam belőle két, 120 g-os darabot, ezekből tényleg fahéjas rudakat készítettem, szintén az almás töltelékkel, hogy holnap elvihessék a fiúk uzsonnára.
A maradék tésztát négyzet alakúra igazítottam, ujjnyi vastagra nyújtottam és 25 négyzetre vágtam egy pizza vágóval (öt-öt csíkot szabtam hosszában és keresztben is).
Minden kis négyzet közepébe tettem egy-egy teáskanál vaníliás almát, majd kis batyukat formáztam belőlük:
A tésztagömböket először olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba mártottam és a kuglófformába rendeztem. A tetejére kentem a maradék vajat és rászórtam a maradék cukrot.
30 percig hagytam ismét kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. Ha a sütési idő végén nagyon pirulna a teteje, egy fóliával le kell takarni.

A megsült tésztát azonnal átfordítottam egy nagy tortatálra.

Nálam ezek sikerültek.

Frissen nagyon finomak. 

Azóta , beszereztem egy nagyobb kuglóf sütőt.


                                            FORMÁZÁS
KELESZTÉS


                           A TÉSZTÁJA CSODÁLATOS!


             MUFFIN FORMÁBAN SÜLTEK!

A SZAVARIN (GYŰRŰ) FORMÁBAN SÜLT!
BARACK LEKVÁROS DIÓVAL TÖLTVE!











2012. november 16., péntek

Kenyérkék!

E-heti kenyereim. 
Most a bab konzerv dobozában kis kenyérkéket is sütöttem, kerek szendvics kenyérnek.
A megszokott kenyér recept szerint készült!

                                         Ilyenek lettek!



Pavlova torta és habcsók!


Édesség hiányom volt! Kell a boldogság hormon!
Kéznél volt 4 db tojás fehérje!
Nem mindig kell a tojás fehérje a receptekbe.
Lefagyasztom őket kis celofán anyagú zacskókba.
Ráírom hány darab.
Sok összegyúlt már, püspökkenyérhez, vagy habcsókhoz használom fel őket.
Most habcsók és "Pavlova" torta készült belőle.
            RECEPT ÉS ELKÉSZÍTÉS
Egy tojásfehérjéhez 7 dkg cukor
A fehérjéket  egy csipet sóval habosra keverem, fokozatosan megy bele kanalanként a kristály cukor.
Ha már kemény, 2 tk étkezési keményítő kerül bele.
A továbbiakban gőz fölé rakom, és ott verem tovább, amíg jól átmelegszik.
Sütő papiros tepsibe 2 kört rajzoltam a papírra,  erre simítottam a masszából kb.. egy ujjnyi vastag kört.
A többi anyagból habcsók lett. 
A felébe diót tettem, nagyon pikáns,és kissé üreges lett a belseje, akár krémet is lehetne bele rakni, vagy pudingot. 
Sajnos a habcsókok hamar elfogytak, nincs kép.
Egy maradt, amit a Pavlova tetejére raktam.
A többit megettem!!!


            PAVLOVA TORTA

Az egyik  kerek lapot megkentem cseresznye dzsemmel (saját készítés és termés)
Rá a másik lap,megint dzsem és rá a habcsók. 
Így lett kis torony szerű, egyszemélyes tortám.
Most spray tejszínhab  volt itthon, azt nem kentem rá a dzsemre,hozzá raktam fogyasztáskor.