2019. január 26., szombat

Nagy, csiga tészta is készült!




Ma egy kevés, kis tésztát gyúrtam.
Egy egész tojás, egynek a sárgája, 1 ek olaj, 1 ek rétes liszt és amennyi sima lisztet felvesz.
Nyújtógéppel nyújtottam, majd bordán formáztam.
Sodortam kézzel cavatellit és pálcával nagy csigát is.
Lúdgége vagy penne is a neve..
Egyszemélyes adagok,pörkölthöz készültek.
Most egy kicsit vastagabbra hagytam a tésztát, így is nagyon finom, hiszen friss!

2019. január 21., hétfő

Zöldséges bulgur.



Egészséges és tápláló a bulgur.
"A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik."
A bulgur rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között tele van vassal, magnéziummal, cinkkel, rézzel, mangánnal, rosttal, foszforral, B3-vitaminnal és káliummal."
Most zöldséges hagymás bulgur készült.
Hozzávalók.
 1 csésze bulgur,
 2 csésze víz-húsleves is lehet
 1 fej hagyma
só, bors 
1 ek tyúk zsír
1 db kisebb burgonya
A bulgur szemeket meg lehet pirítani, kevés zsiradékon,és aztán felönteni, vízzel, vagy  hú-zöldség alaplével.
 finomra darált- szeletelt zöldségek. --(sárgarépa, petrezselyem, karalábé, karfiol, kelkáposzta-nálam ez lefagyasztva van,kis tasakokban.)


Megmosom, több léről a bulgurt, leszűröm.
 Felöntöm a vízzel,  bele kerül a zsír.
Belevágom az apró kockára vágott hagymát
a felkockázott burgonyát, és a zöldségeket.
 só, bors kerül rá, 20 perc , fedő alatt készre fő.
 Nálam most sült , majoránnás sertés máj, és fűszeres csirkemell került hozzá feltétnek.
Saját vegyes savanyúság kísérte.


2019. január 20., vasárnap

Kutyakeksz készült.


Hozzávalók
 30 dkg kukoríca liszt
  10 dkg rizsliszt
 1 db tojás
 1 kk cukor
 2 dkg kovász
 1 tk só
 1 ek zsír
 darált tök , kapor és lenmag
 tej- amennyit a liszt felvesz
A száraz hozzávalókat elkeverjük, megy hozzá a tojás,és a tej.
Jól kidolgozzuk,  robotgép keverte,állni hagyjuk.
Ujjnyira kinyújtjuk, tepsibe rakjuk.
Tetejét meg is díszíthetjük,  villával,hullám vonalakkal.
Fél órát szikkad a tepsibe.
 150 fokos sütőben 10 perc után, derelye metszővel feldaraboljuk. 

Tovább sütjük legalább 40 percig , 120 fokon, hogy jól kiszáradjon, keményre.
Az én kutyusom, nagyon szereti. 
Jó ropogós, tisztítja a fogát!
A kukoríca liszttől szép lesz A kutyusunk szőre!
A lenmag a kapor az emésztést segíti!
Foltosomnak nagyon ízlik!