2013. június 15., szombat

Zöld dió befőtt.



10 éve készítettem utoljára. 
Még van is belőle egy kis üvegben egy szem.
ITT olvashatsz róla.

Ma leszedtem a diót.
Egy villával megszurkáltam négyszer. 
Tehát 16 lyuk van rajta. 
Természetesen gumi kesztyűvel dolgoztam.
Fröcsköl a lé belőle, egy nejlon zacskón dolgoztam vele, az udvari asztalnál. 
Kb 50 db diót raktam egy 3 literes befőttes üvegbe, vízbe.
3 hétig naponta cserélni fogom rajta a vizet.
Aztán fahéjas, kardamomos, szerecsendiós  cukros szirupba rakom, felfőzöm, tartósító kell bele.
Mehet üvegekbe, dunsztba.
Az idén már tartósító szer nélkül a befőző automatámban fogom elrakni, kisebb üvegekbe.
A Goldenfood  gyárt ilyen zöld dió befőttet Debrecenben.
Nagyon finom szirupban rakják el. 
Tiszteletbeli nagymama vagyok náluk,  a zöld diójukat használom a receptjeimhez.
Most nyitottak egy Webáruházat, ahonnan beszerezhető a termék.
A Facebookos oldalukon  megtalálható a gyártás folyamata videóval.
Bővebben ITT olvashatsz a zöld dió élettani hatásairól.