2013. november 29., péntek

Sütőtökös muffin.



A napokban tököt és almát sütöttem. 
Sok lett a tök, nem hagytam kárba menni. 
Kikapartam, összekevertem egy evőkanál mézzel egy naranccsal és pürésítettem a késes darabolóban.
megfeleztem, éppen 25 dkg lett egyenként. 
Egyiket lefagyasztottam.
Muffin
 25 dkg tök püré
 20 dkg liszt
2 db tojás
 10 dkg barna cukor
1 kk mézes fűszer keverék.
 1 cs sütőpor
 pici só
 1 ek olívaolaj
 Jól össze dolgoztam.
Fagylaltos kanállal adagoltam egyformára a  muffin sütőbe rakott kapszlikba.
12 db lett.
Egy pár darabba fehér csoki darabok, egy párba, kandírozott narancs került.
Talán egy kicsit a belseje a töktől nedvesebb, de nagyon finom ízvilág.
És egészséges is.

Gyors kenyerem.

Gyorsan sült, mert elfogyott a kenyerem. 
Minden hozzávaló a  kenyérsütő gépbe, csak úgy szem
Fele adag, mint egy normál kenyér.
2 csésze liszt (kb 30 dkg)
3/4 csésze tej
 só , cukor, 2 dkg élesztő
1 kk sikér
csipet aszkorbin

Ott kelt  , rövid programon.
Kissé lágyabb lett a tészta.
megformázva még kb 10 percet pihent.
És a sütőben sült , sütőpapiros lemez tepsin, szabadon.
Még melegen megspricceltem vízzel és letakartam egy konyha kendővel, így jó puha lett a héja.
Ha kimérem a hozzávalókat sem lett volna szebb.
Róla van szó.
Két kis zsömle is készült, az egyik már nem érte meg a fotózást.Megettem!


2013. november 28., csütörtök

Mézes, sült alma.


Az igazi téli hangulatot nálam a sütőtök és a sült alma jelzi igazán. 
A konyhát áthatja az illatuk , mikor sülnek.
Kint a zord hideg, bent a jó meleg, a finomságok illatával.
Általában egyszerre sül a tök és az alma.
A tepsit alufóliával kibélelem.
Az almákat karalábé vájóval középen a magháztól megszabadítom. 
Ide kerül a töltelék.
4 db almához elegendő 
2 ek lekvár,
 3 ek darált dió és 
1 kk méz. 1 kk zöld dió szirup.
Jól átkeverem, betöltöm az almákba. 
A fóliára helyezem, megcsurgatom a tetejét mézzel és a 200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre.
Ezután 150 C°-on még 10 perc és kész a finomság.
Tetejére  kakukkfüvet szórok.
 Természetesen a zöld dió karikák is mellé kerülnek.


Töltelék nélküli almákat is süthetünk.
 Ebből finom almahab készülhet.
A pürésített sült alma húsát felvert cukros tejszínbe keverjük.
De készülhet gőz fölött felvert cukros tojás fehérje habbal is.
Már kész is az esti nassolni való, már csak egy jó film kell hozzá.
Nálam a méltán híres  szabolcsi Jonatán almából készül igazán finom sült alma.