2020. május 26., kedd

Bodzás,kovászos , párnácskák sültek!









Sok kovász összegyűlt. 
Vízbe beáztattam,  cukor,majd ,pici , , tojás,és sima liszt került hozzá. 
Pulton pihent 3-4 órát.
Súrú palacsinta tészta sikeredett.
A bodzát leszedtem a száráról, megmostam és a tészta felébe kevertem.

Így sima és bodzás kis palacsinták sültek, most olajban.
Fahéjas porcukorral, és saját sárga barack lekvárral fogyasztottam.
Ilyen szép, puha volt a belseje!
Inkább,kis párnácskák, mint palacsinta.

Az elkészült bodza ital , jó kísérője volt.

2020. május 24., vasárnap

Pizza készült!


Kenyérsütéshez dagasztottam,  saját készítésű kovásszal.(élesztő nélkül)
Ilyenkor elveszek a tésztából, lángos, vagy pizza sül.
Most pizza készült,és a kemencében sült!
Hamar  megsült a forró kemencében.

 Kacsazsírral kentem meg, saját pizza szósz,rá kapor és friss, zöld fűszerek. (majoránna, oregánó, izsóp, kakukkfű és új hagyma)
 A feltét, finom mangalica szalonna, kolbász és sonka szelet volt!



Tetejére reszelt sajtot szórtam.

Kemencés, vert kenyér sült!


Nagyon régen van kemencém.

Sok minden készült már benne, húsok, egész malac, pizza, kalácsok, de kenyér még csak most.
Paradicsom is aszalódott már benne.
Minden héten sütök egy kisebb kenyeret, de légkeveréses sütőben.
Évek óta saját készítésű kovásszal dagasztok.(élesztő nélkül)
Jól befűtöttem, egy kis pizza sütés volt betervezve, amit elvettem a kenyér tésztájából. 


A pizza hamar megsült a kemence jó ,meleg volt!
Aztán gondoltam egyet,és a vaslábasban éppen megkelt kenyér is bekerült, mert jó forró volt a kemence.
Le is takartam alufóliával, meg ne égjen. 
10 perc múlva megnéztem, levettem a fóliát, anélkül raktam vissza.
Közben telefonom volt,  később, mikor ránéztem a kenyeremre ledöbbentem, mert nagyon megsült a héja.
Na ez vert kenyér lett!!


 Egy fakanállal le is vertem a héját.
Foltos kutyusom, ott sündörgött,és mind meg is ette.
Régen a tyúkoknak adták,ezt a levert héjat.
Direkt égettre sütötték, mert így jó sokáig eltartott.
Nálam ez most egy fehér kenyér lett!

A héját is levágtam, bár szerintem ehető, de nem mű fogsorral.
Kutyusomnak az is ízlett. Így semmi nem ment kárba.

Fenyőrügy szírup készült.


Most nem a hideg eljárás szerint-a cukorral rétegezve készült.
Most sűrű szirupot főztem cukorból, vízből.
1 kg cukor, fél liter víz.
Mikor kihűlt,  2 kk citromsavat raktam bele.
Ebben a lében fog ázni  2-3 napig.
Körbe vettem papír törlővel, hogy ne érje a fény, ne veszítsen a színéből.
A téli,megfázásos, köhögős időszak, remek gyógyszere!

Hideg spájzban pihen, majd leszűröm, felforralom,kihűtve kis üvegekbe töltöm.