2013. május 30., csütörtök

Gyors desszert, zöld dióval.


Unokahúgom váratlan érkezése , egy gyors desszert készítését igényelte.
A gesztenye masszát ő hozta, a többi kéznél volt.
Mindig örülök, ha meglátogat,igyekszem a kedvébe járni.
Szinte testvérként szeretjük egymást.
Naponta beszélünk telefonon. 
Szinte hetente találkozunk.
Gyermekkorunkban is sokat voltunk együtt, ez a mai napig meghatározó.
DESSZERT
 1 cs gesztenye massza, 
3 gömb fagyi
 tejszínhab
jégcukor és, francia drazsé ,, zöld dió szirup, majd csoki reszelék a hab tetejére. 
Természetesen a zöld dió sem maradhat ki.
A kis ostyaszív díszként, csak melengeti az  szívünket.


2013. május 27., hétfő

Sült csirke.


Egyszerű menü, gyorsan elkészíthető. 
Két db nagyobb csirkecomb felezve.
Só, citrom bors, kevés kurkuma.
Kevés olajon megpörösítem mindkét oldalát a bőrös résszel kezdve.
Egy békebeli vas lábasban történik a sütés.
1dl vízzel felöntöm.
Delikát,és egy csokor zöld fűszer kerül bele.
Oregánó, tárkony, izsóp, petrezselyem zöld, egy levél zsálya.
A végén 1 kk piros paprika.
2 db nagyobb szeletekre vágott gomba is került bele.
Fedő alatt puhul. 
A végén fedő nélkül zsírjára sütöm.
Közben sül a leveles tésztám mellett a sütőben 3 db nagyobb fóliába csomagolt burgonya héjastól.
Ez lesz a köret.
Fejes salátával a kertemből, egy fenséges ebéd és vacsora.
Volt fél cs kinyújtott és fél cs vastag leveles vajas tésztám.
Ezekből variáltam. Készült káposztás, maszkarpones alapon.
Ez alatt azt értem, megkenem maszkarpónéval ,erre került a  fagyóból kivett ,felengedett párolt káposzta.
Mindig van kéznél, kis adagokban lefagyasztva.
Előző nap leszedtem a rebarbarát a kertemből, vásároltam is hozzá pár szálat.
Sajnos nem voltak elég pirosak, ez a lekvár színén is meglátszik.

 Ebből készült a rebarbara lekvár, sütés álló, 


A tésztákat szintén maszkarpónéval kentem le, majd rá került a rebarbara lekvár.


Több forma is készült. Tojássárgájával kentem le.


Sütő 200 C° -ra előmelegítve, 20 perc alatt megsül, felénél 
170 C°-ra mérséklem a  hőfokot.
Maszkarponés ,tejszínhabos krémmel is finom.

Szezám magos párnácskák és rudak is sültek.


A tojás fehérjét  lefagyasztom , későbbi felhasználásra.


Pavlovát,és habcsókot szoktam sütni belőle.











2013. május 26., vasárnap

Tormalevél befőzése.


A mi vidékünk és családunk hagyománya a töltött káposzta készítése, és természetesen a fogyasztása.
A leleményes falusi ember ,  amikor még nem fejesedett be a káposzta, a torma levélbe tekerte a tölteléket.
Tormás töltikék
Nem voltak még fóliás kertészetek, hogy korán lett volna fejes káposzta. 
A savanyú káposztával együtt savanyítottak egész fej káposztákat is, de az nem tartott ki tavaszig.
A prizmában , veremben, pincében való tárolás is segített.
A torma levelet, üvegbe, ecetesen rakták el, és szárították is.
A fagyasztó megjelenésével aztán, minden megoldódott. Lehetett a torma és káposzta leveleket fagyasztani is.
A  karalábé, és a szőlő levél is számításba jött a töltikék készítésénél..
Eddig én is fagyasztottam. 
Most első alkalommal próbálom a befőző automata segítségével tartósítani.

A gép csírátlanítja, tartósítószer nem szükséges.
Ez nagy előny.
A leveleket lecsumáztam, vastag erétől megszabadítottam.
Többszöri alapos mosás után, sós ecetes forrásban lévő vízbe került. 
Mikor felforrt, jól átforgattam, elkapcsoltam a tűzhelyet.
Lefedve egy éjszaka ebben a lében állt.
Másnap  kiszedtem a léből, lecsöpögtettem.
Egyenként ki simogattam.

 Tízesével feltekertem kis hengerekké.


Üvegekbe került.

Egy üvegbe 3 "csutak" került, plusz egy kevés apró.
Ez fontos, hogy főzéskor a lábas aljára kerüljön belőle.
Erre rakjuk a töltikéket majd.
Tízesével a megszokás miatt, hogy tudjam egy üvegben mennyi van.
Most 4 üveggel lett, ez kb 120 db levél.
Egy kávés kanál ecet a tetejére és felöntöttem  szűrt vízzel(vízszűrő kancsó).
A kupakkal lezárt üvegeket fejtetőre állítva ellenőriztem jól záródnak-e. 
Kész mehet a befőző automatába.
                                          Kochen 120 perc.
Ezt magamtól döntöttem el, mert a használati útmutatóba nincs a torma levél megjelölve.
Úgy gondoltam, ha a spenót, sóska ezt a programot kívánja, jó lesz a torma levélnek is. 
Ha kihűlt felcímkézem, mehet a  spájzba a polcra 
Már elkészültek a címkék, felragasztásra várnak.


Itt már a dunsztolás után az üvegben, felcímkézve
.
Fagyasztóba is így kerül.