2007. december 21., péntek

Sütemény fotók

Sütemények

2007. december 19., szerda

Posted by Picasa

                                         Karácsonyvárás!

2007. december 18., kedd

Szilveszteri lencsés tekercs


SZILVESZTERI, LENCSÉS TEKERCS
Pizza tésztát készítünk.(egyszerű kenyértésztából is jó)
25 dkg sima, 25dkg rétes liszt
1db tojás, 1kk só, 1 dl olaj,
2dl víz
Kevés cukros tejben felfuttatott 3 dkg élesztő.
Jól összedolgozzuk, másfél, két deci vízzel, kelesztjük. 
Kisebb adaghoz , a fele is elég egy tekercshez.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk
Megkenjük: olajjal, legjobb a kacsa zsír,
áttört sült tök és főtt passzírozott lencse keverékével,
 kevés tejszínnel átkeverve (a lencse főzővízébe, fokhagyma, ételízesítő, babérlevél,őrölt bors kerül)
Beborítjuk vékony füstölt tarja szeletekkel, erre spenót, vagy leforrázott kelkáposzta levelek kerülnek.
(szeleteléskor mutatós a zöld)
Erre kerül:1 vöröshagyma, 1 piros, 1 zöld ,1 sárga paprika laskára vágva,1 paradicsom (héja nélkül darabolva), olajon megdinsztelve,durvára őrölt színes borssal, sóval,köménnyel, ízesítve. 
Megszórjuk durvára reszelt Gouda sajttal.
Feltekerjük.
Tetejét éles késsel ferdén bevagdossuk, fél órát kelesztjük.
Forró sütőbe kb 40 percig sül.
A végén a tetejére tojás, tejföl, reszelt sajt kerül. 
Szép pirosra sül rá. 
Hidegen szeleteljük.

Diós szelet

FINOM DIÓS SZELET Akár a tortát is helyettesíti!
4 tojás sárgáját,20 dkg porcukorral,10 ek vízzel jó habosra kikeverünk.
Hozzáadunk 12 dkg darált diót,1 kk sütőport, 16 dkg lisztet, a 4 tojás keményre vert habját, és forró sütőbe közepes tepsibe sütjük.
Ha kihűlt, a következő krém kerül a tetejére.
Dió krém
15 dkg darált dió-- szárított búzacsírával is helyettesíthetjük, ami mikróban megpörkölünk.
14 dkg porcukor,és annyi tej, hogy össze álljon, sűrűre főzzük.
Ha kihűlt,össze keverjük15 dkg habosra kevert vajjal és a tésztára kenjük.
Csoki máz kerül a tetejére.
Máz:15 dkg porcukor,5 dkg kakaó,4 ek víz
10 percig főzzük, és langyosan elkeverünk benne 7 dkg vajat.
Kissé lehűtjük és a tésztára kenjük.
Kockára szeleteljük.

Sajtos piskótaszendvics

SAJTOS PISKÓTASZENDVICS
3 db tojás
1 tk só
4 EK liszt-(púpos) 1 tk sütőpor
3 EK tej
1 mk fehér bors
Töltelék.
5 dkg vaj
10-15 dkg reszelt sajt
1 EK sűrű tejföl
1 tk reszelt hagyma
1 mk só
Tojás sárgáját a sóval habosra keverjük. Liszt, sütőpor, tej, fehér bors bele. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, forró sütőbe sütjük.
Még melegen feltekerjük a sütőpapír segítségével. Ha kihűlt, megkenjük a sajtos töltelékkel.
Nagyon mutatós, ha előbb a lapot megkenjük kevés majonézzel (hogy a spenót levél tapadjon) rá spenót, és arra a töltelék.
A töltelék variálható. Gazdagíthatjuk, kukoricával, sonkával, piros pritamin
paprika kockákkal, vagy zöldborsó, reszelt sárgarépa, reszelt főtt tojás is kerülhet bele.
Egy kicsit állni hagyjuk, és szeletelhető.