2014. június 12., csütörtök

Zserbó.









A család kedvence.
Mindig ,olyan nehezen kezdek hozzá, pedig egyszerű az elkészítése. 
Már ősszel kimérem a ledarált dióból a 30 dkg mennyiséget és lefagyasztva tárolom. 
Tésztája
60 dkg liszt
 1 pohár tejföl (150gr)
 4 dkg élesztő+ 1 kk szódabikarbóna
25 dkg margarin( nálam laktózmentes)+1 ek zsír
15 dkg cukor
2 egész tojás+1 sárgája
A kenyérsütőre bízom a dagasztást kelesztést.

3 lapba nyújtom.

 A lapokat megkenem házi barack lekvárral.

Erre kerül a kristálycukorral ,reszelt citromhéjjal összekevert darált dió.

Ha fogytán a dió egy kis pörkölt búza csírát is csempészek bele, nagyon jó dió pótló.
Tetejét megszurkálom egy villával.


Csokimáz kerül a tetejére.

Meggyes lepény.


Tésztája ITT található.
Korai érésű meggyből készült.

A hab, most nem lett olyan magas, okát nem tudom.
Talán a bele csöpögtetett kevés meggylé húzta le.
Mandula is került a tetejére.



Sült nyúlgerinc.



Hozzávalók.
Egy db csontos nyúlgerinc
Zöld fűszerek: 
1 fej hagyma, 
oreganó, 
kakukkfű, 
majoránna.
Bors, só.
olaj a kisütéshez.
A forró olajba elősütöm a  csokorba kötött fűszereket és a fej hagymát.
Kiveszem a fűszernövényeket, majd a sózott, borsozott őzgerincet átforgatom a forró olajban.
1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom, majd zsírjára sütöm .
A végén meglocsolom 1 ek fehér balzsam ecettel és egy 1 ek zöld dió sziruppal.
KÖRET
Zöldséges rizs
Borsót, sárgarépát előfőzöm,
A rizst olajon megfuttatom, majd kétszeres vízzel felengedem, puhára párolom.
A végén bele keverem a zöldségeket és egy kis szaftot a hús mellől.
Zöld dió karikákkal tálalom.