2014. szeptember 22., hétfő

Szilvalekváros derelye készült.



Nagyon vágytam már egy kis derelyére. 
Készült  bőségesen, még a fagyasztóba is került belőle.
A nyújtásban ez az olasz tésztanyújtó gép a segítségem.

Ez a kis szerkezet, a derelye formázásban segít.









Rézüstben főtt házi szilvalekvárom van.
 Jófajta  sárga házi tojásokat kaptam.
A szabálytalan, levágott szélek egy lebbencs levest gazdagítanak.
A hagyományos formában is készült.

Formáztam többféle képen.

 Volt házi zsemlemorzsám, amibe a saját sütésű kenyéren kívül  kukorica pelyhet is daráltam.
Egy kis szárított búza csirát is pirítottam bele, ez még ízesebbé tette.
A darált dió sem rontja el.
Kristálycukrot szeretek bele tenni, amivel kicsit át is pirítom a morzsát, jó ropogós lesz benne.
A kifőtt derelyét, ebbe a morzsába forgattam.
Elmondhatom, nagyon ízletes és finom lett. 
Szoktam még kapros túróval is tölteni.
A túrót egy egész tojás fogja össze.

Visszaköszöntek a gyerekkor ízei, az Édesanyám derelyéje.
Minden évben földbe ásott katlanba, réz üstbe főztük a jó , saját termésű berzencei(berbenci) szilvát
A szűkebb családunknak közös réz üstje volt, járt házról házra a rokonságban.
Egy egész nap és éjszaka kevertük felváltva az üstben a ciberét, amíg sűrű lekvár nem lett.
Szomszédok rokonok segítettek a szilva magozástól a lekvár kifőzéséig. 
Mennyi anekdota elhangzott ezen a két napon!
Mi gyerekek szájtátva hallgattuk a tűz melegénél.
Ebbe  a lekvárba nem került cukor, az agyag szilkékben évekig elállt.
Féltve őrzök egy" berbenci" szilva fát, amit a szüleim kertjéből hoztam el.


Valami különös íze van, hiszem, hogy benne van az őseim emléke is.

Széles metélt.


Nincs is finomabb, mint egy friss gyúrt tésztából túrós, mákos vagy káposztás tésztát készíteni.
Aki még nem próbálta ki, nagyon sokat veszített.
Nem ördöngősség a tésztagyúrás.
Nálam most széles metélt is készült, az olasz tésztanyújtó gép segítségével.



Cérnametélt készült.

Ha gyúrok, egyszerre többfélét is készítek.
Az édesanyám tésztavágója nagyon vékonyat készít.
Az én olasz tésztagépem kissé vastagabbat és széles metéltet is készít.

Most ilyenek készültek.
Kétféle cérnametélt.
Vékonyabb és vastagabb.

Húsos görcsök, leves betétnek.