2017. december 19., kedd

Gyümölcsös,rakott mákos!


Megszikkadt kifliből készült. 
Ez most olyan kalács kifli, ami kakaósan csíkos,és édes.
A felkarikázott, szikkadt kifliket egy tepsibe raktam.
Leöntöttem a következő keverékkel.
fél liter tej
3 db tojás
fél cs tejszínes puding
3 ek porcukor
 simára keverem
bele forgatok 20 dkg darált mákot
10 dkg kókusz reszeléket
5 dkg darált diót
Ráöntöm a kiflikre.
Rá reszelek 2 db almát

kerül még hozzá
 3 ek lenmag pehely
reszelt cukrozott citromhéj, és gyömbér
aszalt szilva
 aszalt cseresznye
arany mazsola. 
(ezek  meleg gyümölcs teában puhultak fél órát)
Mindent jól átforgatok a tepsiben. 

Fél órát állni hagyom.
150 C°-os sütőben 40 perc alatt, légkeverésen kész.
Szép pirosra sül az alja és a teteje is.

A mák a kókusszal és az almával , nagyon jó barátok.

2017. december 17., vasárnap

Mézesek 2017!




Elkészült egy adag mézes!
Most egy kedves Erdélyi ismerős receptje alapján!
Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
2db tojás 
5dkg margarin.
csipet só
Mézes fűszerek, ízlés szerint:
fahéj, gyömbér, szerecsendió, citromhéj,mézeskalács fűszerkeverék
Nálam egy kis kurkuma is került bele, szép szint ad neki.
A lisztel elkeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzá kerül minden más és ,jól kidolgozzuk.
Én a robotgépre bíztam.
Legalább egy éjszakát hideg helyen pihen.
Akár egy hétig is eláll a hűtőben.
Nálam 2 napot pihent.
Újból átgyúrtam és kezdődhet a formázás. 
Folpack közt nyújtom, praktikus és egyenletes.
A gyűrődéseket a nyújtófa egyszeri átgurításával eltüntethetjük.


Készültek apró figurák és saját tervezésű alkotások is.
Mézes tál is készült. Egy fém tálat, kívülről, alufóliával bevontam, erre szíveket illesztettem.




A kiszaggatott figurák és a tál is egy éjszakát szikkadt szabad levegőn, így megtartja a formáját.
Semmivel nem kenem le sütés előtt.
 Szeretem a mézes igazi szép aranyló színét.
Díszítéshez porcukor mázat használtam.
1 db tojás fehérjét, csipet sóval , fehér habzásig vertem kézi habverővel . 
Kanalanként került hozzá 20 dkg átszitált porcukor, benne 2 csapott evőkanál kukorica keményítővel.
Közben adtam hozzá 3 teáskanál citromlevet is.
Jó simára kell keverni.
Nylon zacskóba kerül, aminek egy csücskét kivágok, így díszítek.
Szükség szerint kerülhet még bele citromlé.
Egy részét ,jól felhígítom citromlével, ez lesz a terülő máz.
Most dupla adag készült az írókázáshoz.
Piros folyékony ételfestékkel színeztem keveset pöttyözéshez, rózsaszín lett.