2018. február 17., szombat

Mákos,kókuszos nudli!


Burgonya fánk készült. 

A tésztájából elvettem, és nudlit sodortam belőle.
Mákkal, kókusszal, por cukorral ettem!
Nagyon finom, gyorsan elkészül.

Kocsonya készült!



Már kikívánkozott a fagyasztóból a csülök, a köröm, egy darab tarja, és sok bőr.
Kuktába kerültek .
Mikor felfőtt, lehaboztam.
Só bors, 1 fej hagyma,  szemes bors és fokhagyma került bele.
Lezártam a kuktát, és szép lassan főtt, egy háromnegyed órát.
Hagytam állni, leszűrtem, és mikor jól lehűlt, dobozokba raktam.
Olyan kemény lett, ahogyan Édesapám szerette.
Azt mondta, az a jó kocsonya, amit késsel, villával lehet enni és lelátunk az aljára,olyan tiszta, átlátszó.
Na ez , olyan lett.


Mini fánkok, pelmenyi készítővel, fűszeres tésztából.

Fánk, minden mennyiségben. 
Készült már: burgonyás, hagyományos, csicsókás virágfánk.
Most, mini fánkokat készítettem.
A zöld fűszeres, vadkovászos  tésztából, pelmenyi készítővel, szaggatott, kis hatszögeket  olajban sütöttem ki.



Egy fél órát pihent , szépen feljött,  a forró olajban,szinte hólyagos lett.

Káposztás, kis kagylók, zöld fűszeres tésztából.



Ha már kéznél van a friss vadkovász, egy kicsit megbolondítom vele a gyúrt tésztámat. 
Vadkovászom.

2 ek vadkovász, kevés vízben elmosom, ütök hozzá egy tojást.
Került bele még fél dl olaj és só is.
A szárított majoránna, és a kakukkfű,  szinte kínálta magát a fűszerpolcon. 
A  friss bazsalikom is ide kívánkozott az ablakból.
Jó döntés volt, ízes lett a tészta.
Amennyi lisztet felvesz, közepesen lágy tésztát gyúrok.

Kevés pihentetés után rudakat sodortam belőle, kis nudlikra vágtam.

Végig görgettem egy igazi szövő bordán.

Egy részt elvettem belőle és a pelmenyi készítővel kiformáztam.

Egy részt vastagabbra, a többit vékonyabbra.

A vastagabból ,olajban sült, mini fánkok lettek.

A vékonyabbat vízben kifőztem, a kisodort kagylókkal együtt.
Készült rá egy olajban párolt ,laskára vágott édes káposzta  Köménymag, kakukkfű, majoranna ízesítette.

A tészta könnyű a vadkovásztól a káposzta ízes a fűszerektől.

Fánkok, vadkovásszal, élesztő nélkül!


A héten vadkovászt készítettem!
 Egész héten, etetgettem és péntekre, 6.napra kész lett.
Ki is próbáltam, mielőtt 25 dkg-jával 5 cs , a fagyóba és egy adag hideg helyre került.
Ez utóbbit még etetgetem és a jövő héten vele sül a kenyér.
Egy kisebb cipó is készült.


A fánkok íze csodás lett!
Nem érzik rajta élesztő íz, hiszen nincs is benne.
A belseje is remek,könnyű, foszlós.
Készült sima és  házi, üstben készült szilvalekváros is.
Egy egészséges tésztaféle.
Ha nem tudom, hogy élesztő mentes, el sem hiszem!
Kipróbáltam a tésztából 2 db lángost is.
Könnyű és ízletes.

Készítettem a fázisokról egy feliratos videót is..


2018. február 13., kedd

Ropogós lapcsánkám!


Nagyon finom, magas keményítő tartalmú burgonyám van, sárga.
Újabban szálasra reszelem, ezzel a praktikus szeletelővel. 
A Jézuska hozta nekem.

Sokfélét szeletel, elektromos, nagy segítség.
Most a  sima és hullámos szeletelést is kipróbáltam rajta.

A lereszelt burgonyához, liszt, tojás, só, bors,és fokhagyma került. 
Ropogósra sült az olajban.

Madártej, sült habbal!



Mintegy úszó sziget, olyan a látvány.
Most a hab a sütőbe sült.
Remek találmány ez a módszer, hogy a hab ne essen össze.
Sok tojásfehérjém összegyűlt, lefagyasztva várnak a felhasználásra.
Hab:
6 db tojás fehérje  15 dkg cukor, csipet só. 
A felvert habba 1 ek kukorica keményítő a végén.
Sütőpapírral bélelt tepsire kanalaztam.
150 C  fokon sült 15 percig.
 Belseje lágy marad,teteje kicsit megkaramellizálódik, ettől még finomabb!

Közben 3 db egész tojást elkevertem, 2 ek kukorica keményítővel,  3 ek cukorral,1 kk mandula esenccel, kevés tejjel, hogy ne legyen csomós.
Majd 3 dl tej került még hozzá.
 Közepesen, sűrűre főztem.
Erre ültettem rá a hab csónakokat, tényleg, mint egy sziget. 
Kihűlés után fogyasztható!