2015. február 9., hétfő

Puskatészta készült.




Így hívtuk régen a nyomós keksz sütit.


Régen, gyakran sütöttem.
Évek óta elő sem vettem a nyomót.
Most  megláttam a Gabi blogjában és ,nagyon meg akartam sütni.
Végül előkerült az én receptem is, de az nagyon nagy adag, inkább ezt választottam.
Fűszermánia receptjét használtam.
Felébe diót raktam, 10 dkg-ot.

Nagyon finom lett


2015. február 8., vasárnap

Szezámmagos háromszögek, a nagylány unokámtól.


Úgy örülök, hogy a nagylány unokám szeret sütögetni, és főzni is.
Ez a blog is azért tartalmaz , olyan részletes leírásokat, fázis fotókat, hogy neki adjon majd útmutatást, ha én már nem leszek.
Most is sütögettek a barátnőjével.
Egy kis kikapcsolódás a vizsgaidőszakban.
A testet is táplálni kell.

A tésztához
80 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
1 ek cukor (csapott)
1 ek  (csapott)
0.5 l tej
A töltelékhez
30 dkg sonka (vagy füstölt-főtt tarja)
30 dkg sajt (reszelt)
2 nagy fej lilahagyma
450 g tejföl
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
 ízlés szerint
A tetejére
2 ek tejföl
1 ek szezámmag
1 ek napraforgómag (hántolt)
10 dkg kockákra vágott sonka, vagy bacon
 Kevés langyos, a cukorral ízesített tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. 
A sót belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, valamint apránként a többit is. Ha összeállt a tészta, az olajat is beledolgozzuk. 
Hagyjuk duplájára megkelni.
Amíg a tészta pihen, felaprítjuk a belevalókat, a tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, ici-picit megsózzuk.
A megkelt tésztát kettévesszük, egyszerre nehéz lenne elnyújtani. 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföl felével, rászórjuk a reszelt sajt és a többi hozzávaló felét. 
Feltekerjük, mint a bejglit.

Lekenjük a tetejét a tejfölös tojással, megszórjuk a magokkal. Cikk-cakk alakzatban daraboljuk (/\/\/\). A másik adag tésztával ugyanígy járunk el. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ne közel egymáshoz, mert nőni fognak.

Hőlégkeverésen és 180 fokon 25-30 percig sütjük.
 De ez sütőnként változik, érdemes időnként ránézni.