2016. november 14., hétfő

Sütőtökös keksz.

Minden maradékot felhasználok.
Most  2 szelet sütőtök maradt.
Kikapartam, késes aprítóba került.
Adtam hozzá kevés olajat, rizs lisztet, 1 db tojást, maradék mézes müzlit, mézet ,zabpelyhet.
1 kk szódabikarbónát.
Egy kis liszttel még sűrítettem.
Sütőpapírra fagylaltos kanállal gömböket nyomtam, majd ellapítottam.
180 C °-on sült 25 percig.
Finom  lett és egészséges.

2016. november 13., vasárnap

Gombás rizottó készült!


1 db közepes fej,felkockázott hagymát, 2 cikk fokhagymát kacsazsíron megpirítunk, rá tesszük a rizst, addig pirítjuk, amíg a rizs üveges lesz. 
Gömbölyű szemű rizst használtam.
Legjobb a rizottó rizs, hamar megpuhul.
Felöntjük fehér borral.Sózom, borsozom.
Állandó kevergetés mellett ,alacsony hőfokon főzzük és apránként pótoljuk a vizet, vagy húslevest.
Leveskocka is jó bele.
Közben a felszeletelt gombát is hozzá adjuk.
A gomba vizet enged, erre figyeljünk.
A vége felé, amikor már puha a rizs és  a gomba isfehér,  még  kevés borral öntjük fel. 
Nálam került bele 1 kk piros paprika is a színe miatt.
De sáfránnyal, vagy kurkumával is színezhetjük sárgára.
A legvégén reszelt parmezánt és csedár sajtot kevertem el benne.



Most sült sertés máj  volt a feltét, gránátalma magokkal,  tálaltam.
Savanyú uborkával ettem.
A maradékot másnap egy szelet sült tarjával turbóztam fel.

A megmaradt rizottót, kigömbölyítve, egy kis kocka sajtot a közepébe rakva, kiránthatjuk.
ilyenkor a panírba reszelt sajtot tegyünk.
Most ilyen sajtokat kóstolgatok!