2007. november 24., szombat

Karácsonyi mézes figurák, tál, templom receptje.


MÉZES FIGURÁK
15 dkg virág méz
25 " átszitált porcukor
50 " " finomliszt
3 db egész tojás
1 kk kakaópor
1/2 cs mézes fűszer keverék
Hajtóanyag szódabikarbóna (2kk), de csak akkor, ha a mézes pogácsa, közvetlen fogyasztásra kerül.
Hajtóanyag nélkül készül, a mézes tál a háromszögekből összeállított pásztorok házikója, a templom, a különböző figurák.
Több hétig is eltartható a hűtőbe a jól kidolgozott tészta, folpakba csomagolva. Addig kell gyúrni, amíg már nem ragad a kezünkhöz, paskolhatjuk, (ütögethetjük) a gyúrótáblához.
A kiformázott alakzatok 1-2 napig a tepsin szikkadnak. Így, a sütőbe nem deformálódnak.
Sütés előtt tojás sárgájával átkenjük.

A tálhoz a tésztát kinyújtjuk, k.b. 2-3 mm- re,egy mélyebb fémtálat megvajazunk, lisztezünk,körbevágjuk,ráillesztjük a tálra.
Tepsire helyezzük. Az oldalára tojás sárgájával, tészta díszeket, csillag ánizst ragasztunk. Ez lehet: szív, tulipán, csillag, fenyőfa, csengő, s.t.b. A peremére külön csíkot ragasztunk, ami lehet, fonott, sima (villával mintázva, szezámmaggal megszórva) 1-2 órát a tepsibe szikkad.
Sütőbe rakjuk majd, 5-6 perc múlva, ecsettel, bekenjük tojás sárgájával. Ezt többször megismételjük. Mikor kivettük a sütőből, még melegen egyszer átkenjük tojássárgájával, ettől lesz fényes.
Hamar sül a mézes tészta, ne legyen a sütő túl forró, a tepsit lisztezzük, és sütés után 1-2 percig hagyjuk állni, utána szedjük ki a figurákat.
Tökmag, napraforgó bél, csillag ánizs, szezámmag, aromákkal színezett kókuszreszelék, gyöngy cukorka, kakaóval sötétebbre gyúrt tészta, mind nagyon szép díszítő anyag.
Karácsony előtt, akár egy hónappal is elkészíthető, sokáig eláll.

Karácsonyi mézes házikó és tál.

Boldog Karácsonyt, mindenkinek!

Mézes tál, mézes figurákkal.


Templomok.


Tál, templom, figurák.




Házak, templomok, tálak--mézes tésztából.





Minden évben készítek ajándékozás céljából a családomnak, barátoknak, mézes tésztából különböző figurákat, templomot, tálat.