2015. március 21., szombat

Gombkeksz, süti.


Egy egyszerű linzer szerű tészta készül, alapnak.
25dkg  sima liszt
5dkg rizs liszt
 20 dkg  laktózmentes vaj
5dkg kókusz zsír
12 ek laktózmentes tejföl
 1 tojás
 10 dkg nyírfa cukor
csipet só
 1 kk sütőpor
 Fűszerek :kardamom, tonkabab, fahéj, kurkuma
cukrozott, reszelt citromhéj, levendula szirup és virág.
Ezt három részre osztottam. 
Egy részt színeztem, egy részbe citrom héj, másik részbe levendula szirup és virág került.
Különböző formákban szaggattam. 
Kerek, szögletes.


Most a legújabb és első próbálkozás a gomb alakú.
 Kör alakban kiszúrtam, süti pecséttel rányomtam a mintát.


 Majd egy kisebb kupakkal, újra rászúrtam, de csak a fél vastagságig.
Hús tűvel két lyukat szúrtam rá.
A szívó szál, még jobb, mert vastagabb, nem sül össze a lyuk.
Fém dobozban tárolva, sokáig eláll, és puhul is.
Ilyenek lettek.

2015. március 20., péntek

Kenyeret sütöttem.



A szokásos kenyér recept alapján készült.
Annyit változtattam, hogy került bele 10 -10 dkg rétes és félfogós liszt.
A folyadék fele tej, így szép fehér lett.
Friss, sütőben sült, hasalja  szalonna pörccel ettem a lágy, friss kenyerem.

Valami fenséges együtt!