2014. augusztus 6., szerda

Padlizsán, búzacsírás bundában.




Zöldségeket,halat, bundáztam, köztük padlizsánt is.
Felkarikáztam, majd feleztem.
 Borsozva,(frissen őrölt tarka bors)besózva állt egy keveset.
Lisztben megforgattam,majd a sűrű palacsinta bundában.
Forró olajban sült, először fedő alatt.
A bundázott zöldségeket, húsokat én mindig kétszer forgatom meg.
Először, amikor éppen össze fogja a forró olaj.
A másik oldalt készre sütöm fedő alatt és utána megfordítva fedő nélkül.
Ha nem így csináljuk, a bunda lecsúszik a felső oldalról, mire az alsó megsül.
BUNDA
2 tojás
4 ek liszt
 1 dl tej
pici szódabikarbóna
 2 ek szárított búza csíra.
Nagyon finom diós ízt ad a BÚZA CSÍRA és még egészséges is.
Gyakran használom, még dió helyett is.
Száraz serpenyőben megpörkölve, még karakteresebb az íze.
A zöldségeket és a húsokat is mindig megforgatom lisztben, így jobban tapad rá a bunda.
Most padlizsán, gomba, cukkini és hal sült.
Sütés előtt az olajban kisütök egy fej hagymát, paprikát és egy csokor zöld fűszert.
( kakukkfű, oreganó, izsóp, majoránna)
Ez jó aromát ad az olajnak.

Utána sülnek a zöldségek.
A köret most  mikróban, a héjában sült ,szép sárga burgonya.

2014. augusztus 5., kedd

Szederlé és zselé készítése.

„A szeder az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye.
 Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak.
Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását.
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek.
 Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést.
A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.


Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin.”





A megmosott szedret leturmixolom.

Átengedem a tésztaszűrőn.
Ha lé készül szűrt vízzel felhígítom és szita szerű szűrőn még egyszer átpasszírozom. 
Cukor sziruppal ízesítem.
Így kerül üvegekbe és megy a befőző automatába.

Ha sok készül egyszerre, a befőző automata lékészítőjével készül.
Ott csak egy csapon le engedem a kész levet, mehet üvegekbe. 
A befőző automata előnye, hogy nem kell bele tartósító, mert csirátlanít.
Cukor nélkül is rakhatunk el vele gyümölcsöt.

Ha zselé készül, akkor nem hígítom fel vízzel.
Kevés vízzel cukor szirupot főzök és azzal édesítem.
Főzés nélkül megy üvegekbe.

Automatázom, akinek nincs dunsztolja, de tartósítóval.
A szeder egy nagyon zselés termés. 
Gyorsan besűrűsödik, ha lekvárt készítünk belőle, ehhez nem kell dzsemfix.


2014. augusztus 3., vasárnap

Mini, kávés torta.




A  tészta receptje ITT található.
Most  is mikróban sült.
Kávé krémmel töltöttem.
Kávé krém
fél vaj
2 ek porcukor
1 ek instant kávé por
 Jól kikevertem.
A kettévágott tortácskát megtöltöttem vele.
Csoki máz is került a tetejére.

Most kipróbáltam a csillag alakú  szilikon, muffin formában is.
Jól bírja a mikrózást.



Mángold főzelék.


 A mángoldról.
„Fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle, finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
Levél mángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal.
Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség.
Ázsiában több ezer éve termesztik
Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású.
 Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb.
 Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.
Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése.

A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk  kis előfőzés után,a rebarbarához hasonló módon.”
Tavasszal vetettem cserépbe, most már szép nagy bokrok.


Ma szedtem először belőle és főzeléknek készítettem el.
Levágtam a levélnyeleket,a leveleket megmostam, kétujjnyi szélesre szeleteltem és forró vízben kissé át pároltam.
Leszűrés után  forróolajon átforgattam.
Felöntöttem kevés vízzel.
Babérlevél, 2 db  vékonyra szeletelt burgonya, só, bors, fokhagyma  került még hozzá.
Amíg főtt, készítettem egy világos rántást(suhintást) kis piros paprikával.
Tejföl és tej keverékével engedtem fel.
Jól kifőztem a habarással.
Nagyon ízletes étel.
Készült már fasírttal is.
 
Most a saját nevelésű csirkéből készült pörkölttel fogyasztottam.
A levélnyeleket kisebb darabokra vágva, kissé megfőztem.
Egy paradicsomos csatnihoz fogom felhasználni.