2019. április 29., hétfő

Kenyér, fehér liszt nélkül.


Egy reform kenyeret sütöttem.
Nem mértem semmi, csak ránézéssel, tapintással ellenőriztem a tészta állagát.E-szerint adagoltam a hozzávalókat.

Egy finom, ehető, barna kenyeret kaptam.
Fehér liszt nem került bele, hanem a következő lisztek, magvak.
 Fehér és, barna rizs liszt
 zabliszt
 lenmagpehely
amaránt mag
 hajdina liszt
 útifűmag héj
3 ek saját készítésű kovász
 só,pici cukor-hogy a kovász gyorsabban meginduljon
laktózmentes tej
 búza csira
 sikér
 Egy lágy tésztát dagasztott a kenyérsütő.
 Háromszor átgyúrtam, majd meghajtogattam.
Szögletes formában kelt meleg helyen, egy fél órát. 
Megszórtam amaránt maggal, sütő zacskót húztam rá,és bespricceltem vízzel.
Majd a hideg sütőbe került 220 C°-on sült 10 percet, majd 40 percet 160 fokon.


Cigány kenyér, más néven punya, vagy bodak!




Cigány kenyér, vagy punya!



Ezt a receptet,és a képet is, a neten találtam, élesztővel, és átírtam kovászra.
Hozzávalók:
1 kg liszt (+ a szóráshoz)
2 csipet só
5 ek kovász
1 tk cukor
4-5 dl langyos víz
Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet.
Hozzáadjuk a sót, a közepébe egy kis mélyedést fúrunk, és abba helyezzük a vízbe elmosott 3 ek kovászt, és beleszórjuk a cukrot.
Hozzáöntünk annyi langyos vizet, hogy felfusson.
Ezután kézzel addig dagasztjuk, ameddig le nem válik a kezünkről a tészta (az állaga hasonlítson egy kemény nokedli tésztára).
Letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ezután a lisztezett tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 45-55 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nálam, most csak fél adag készült.
Víz helyett, tejet használtam, szép fehér lett a bélzete.
A tetejét mangalica zsírral kentem le.
Az egyik felét megszórtam kaporral és sajttal.
Így ízletesebb lett.
Nem vágtam, csak kézzel törtem.