2023. június 7., szerda

Habos cseresznyés süti.



Már jó érett a korai cseresznyém, szinte fekete.
Ideje volt egy sütinek nekilátni. 
A cseresznye magozáshoz van ugyan magozóm de most  olvastam az egyik csoportban, hogy gémkapoccsal magozzák a meggyet.
Kipróbáltam és nagyon jó kisebb mennyiséghez.
Süti tésztája
3 db tojás
4 ek cukor
 5 ek liszt-pupozott
3 ek olaj
 1 cs sütőpor
Az egész tojásokat a cukorral gépi keverővel habosra keverem,.
Hozzá adom az olajat, ezzel tovább keverem.
Végül a sütőporos lisztet adom hozzá.
Csak egy pár fordulatot keverem.
Majd kézzel még átforgattam.
 Sütőpapíros , közepes tepsibe kerül.
Tetejére a magozott cseresznye. amit kevés puding porba, vagy étkezési keményítőbe forgatok.
A sütő előmelegítve 200c°-ra.
5 perc után 170 C°-ra veszem így sül 25 percig.




 Közben 3 tojás fehérjét 4 ek cukorral, csipet sóval kemény habnak vertem a robotgéppel.
Került még hozzá 2 ek levendula szirup, és 2 ek cseresznye lé.
 A legvégén 2 kk étkezési keményítő. 
A habot a tészta tetejére kanalaztam, villával kicsit felhúzgáltam csúcsosra.



Finom, mikor ropogósra sülnek ezek a kis csúcsok. 
Tűzhelyet 100C%-ra mérsékeltem és 30 percig így sült.
 Kivettem, a sütőt 200 C°-ra felmelegítettem és 3 percre vissza raktam.
A hab így kapott szép barna szint.







Fagylalttal, az elmaradhatatlan zöld dió sziruppal és zöld dió karikákkal  tálalva.

Természetesen tejszínhab és egy kis eper(a kertemből) is színesítette. 
Meggyel is finom!

Csodálatosan illik a zöld dió és a levendula szirup íze egymáshoz.






2023. június 5., hétfő

Rózsavíz és rózsalekvár készült!






Nagyon szépek a rózsák az idén. 
Most a pirosból rózsavíz és lekvár készült
A megmosott  szirmokat felfőztem vízben, kevés citromsavval,állni hagytam, leszűrtem.
Ez lett a rózsavíz!


Mivel ebben nincs tartósító, sem cukor,fagyóba került üvegbe ,és ilyen kis adagokban egy fagyasztó zacskóban.
Ha kis mennyiség kell, ebből használok,pl süteményekhez.
A gyomorra,bőrre nagyon jó hatással van.
Erről itt olvashatsz!
A visszamaradt szirmokat össze turmixoltam, cukorral, zselésítővel sűrű lekvárnak főtt.


Üvegekbe,száraz dunsztba került.
Illatos és jóízű lett.
Most éppen aszalóban száradnak rózsaszirmok télre, teának.



Szűz érmék.

A szűz pecsenye  házi vágásból érkezett. 
Reggel még a hátán hordozta a malacka. 
Ezeket a húsokat szeretem, amit háznál vágott sertésből kapok. 
Most hasaalját kaptam, töltött káposztába  egy kevés lapockával.
A szűz pecsenyéhez ritkán jutok, de most én következtem. Mindenkinek fáj rá a foga.
Egy nagyon fiatal 100 kg-os sertés pecsenyéjét kaptam meg.
 Most  ebből használtam fel keveset.
Két ujjnyi szeletekre vágtam a hártyával együtt.
Kezemmel enyhén lelapítottam, hogy kissé elterüljön. 

Só és darált citrom bors került rá.
Körbe tekertem vékony, falusi sonka szelettel.
Fogpiszkálóval megtűztem.
Gombát meghámoztam, felszeleteltem.
Sertés zsírt olvasztottam kevés olajjal, és diónyi vajjal.
A forró zsiradékban mindkét oldalt megpörösítettem, majd pirosra sütöttem.
Kiszedtem a húsokat és a  szeletelt gombát megsütöttem a jó ízes zsiradékban. 


A gombát is tányérra szedtem.
Leöntöttem a zsiradékot, keveset hagytam benne.
A lé, amit a gomba engedett felszedte a kis pöröket a lábas aljáról.
 Tejszínnel és 1 tk zöld dió sziruppal elkevertem, felforraltam, vissza került bele a gomba, párolt zeller csík és negyed párolt kelbimbók.
Épp csak össze forraltam.

Héjában sült burgonya, párolt kelbimbó, és zeller volt hozzá a köret.
Zöld dió is került rá. Most ő a kedvenc, finom ízvilágával.
A zöld dió édeskés, fahéjas, kardamomos íze, nagyon jól párosult a gombával.
Pároló betétet használtam a zöldségek párolásához.