2019. január 15., kedd

Mai kenyérkéim!


Most nem kerek kenyér készült, hanem két kisebb.
Egyik szögletes formában, a másik, őzgerinc formában.
Még nincs bagett sütőm, de már megrendeltem egy 2 darabos fog érkezni,azzal szép formás készül majd, remélem.
 Ezeket könnyebb szeletelni, pirítani,mint a nagyobb, kereket.
Előző nap kovászoltam, majd a dagasztás után háromszor hajtogattam. 
Éjszaka a formákban kelt nylon zacskó alatt, a hideg spájzban.
Reggel a pulton kelt a bevágás után, amíg a sütő felmelegedett 200 fokra.
Sütő zacskókat húztam rá, amit vízzel spricceltem be.
10 perc után mérsékeltem 170 fokra, így sült még 35 percig.
Utolsó 10 percben, sütő zacskó nélkül.
Többször spricceltem rá vizet.
Most került bele, 2 ek rizsliszt, 1ek árpaliszt, és a többi sima és a fele rétes liszt, fél kg összesen.
 4 ek kovász, só, 1 kk kanál sikér.
Az elő kovászba, pici cukor és 1 dl tejszín, 4 ek liszttel.
Aztán még 2,5 dl víz a fél kg liszthez.
Kenyérsütő dagasztotta, háromszor.
Aztán kelesztőtálban pihent a hajtogatások közt.
Sütő zacskót húztam rá, mert a formáknak nincs teteje. 
Most nagyon jó a kovászom, egy kis rozsliszttel megújítottam.
Ilyen hólyagos még soha nem volt a héj. 

Mikor levettem az utolsó pecekben a sütőzacskót, bespricceltem vízzel és a szerintem a cseppek helye látszik ilyen hólyagosnak.
Nagyon szép a belseje, puha,lukacsos.
Frissen vajasan ettem.


Az egyik ajándékba ment, kedves ismerős családnak.

2019. január 13., vasárnap

Fordított almás készült!


Egy gyorsan elkészíthető, finom sütemény.
Az alma alatt a cukor meg karamellizálódik a  vajjal kikent tepsiben.
Recept:

Tészta:

2 dl joghurt
1,5 dl olaj
15 dkg kristálycukor
 4 dl liszt
 1 cs sütőpor( a foszfátmentes sütőporból fél cs)
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
 pici só.
A  közepes(pecsenyés tepsit) kikenem vastagon margarinnal, és vastagon beszórom kristálycukorral.
Sütéskor ez rá karamellizálódik az almára.
Erre rakom az alma szeleteket, majd rásimítom a tésztát.
Tészta elkészítése:
A tojást a cukorral kikeverjük,robotgép dolgozik.
Hozzá adjuk a joghurtot a sót az olajat  apránként, és a végén a sütőporos lisztet.
A sütőt 200C°-ra  előmelegítem.
 10 perc után mérsékelem 170 C °-ra  így sül még 20 percig.
Még melegen egy  fém tálcát teszek a tepsi tetejére és kifordítom a tepsiből. 
Krém is kerülhet a tetejére, így egy gazdagabb süteményt kapunk.
Bármilyen idény gyümölccsel készülhet.
Most felváltva raktam a tálcára, tetejével, aljával felfelé.
Ilyen szép pirosra sült!

Almát aszaltam!


Gyerekkoromba mi, az aszalt almát susinkának hívtuk.
Édesanyám  télen, a  sparhelt sütőjében  készítette. 
























Nagyon ízletes, ahogyan elpárolog belőle a nedvesség 
tartalom, különösen ízletes lesz.
Gyümölcslevesbe főzöm, de elrágcsálni is élvezet.
A szilvát ,ősszel a kemencében aszaltuk. 
Naponta begyújtottunk a kemencébe, nem nagy meleget csinálva, forgatva a tepsikben a kimagozott szilvát.
Most olvastam, hogy sok krómot tartalmaz, az aszalt szilva, ami "  serkenti a szénhidrát- és cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, gyorsítja a fehérjék beépülését és növeli a teljesítőképességet."
A tél vége felé, ne hagyjuk az almát elromlani, készülhet belőle susinka.
Én, már aszalógépben készítem, egyenletesebben, és gyorsabban megszáradnak.
Itt már útra készen a családnak, bezacskózva.



Szoktam mellette narancs és citrom karikákat is szárítani.
Teát izesítek vele.


Aszaltam ősszel szilvát , és paradicsomot is.






Kandírozott narancshéj készült!


Sikerült bio narancsot vennem, felhasználtam a héját, kandírozott narancshéjat készítettem.
Részletes leírást ITT találsz