2015. augusztus 22., szombat

Kürtőskalács, blogkóstolóra.


A sorsoláson Chef Tündér blogját kaptam,innen választottam a kürtős kalácsot, mivel gyakran készítem én is.
A sors iróniája, hogy az előző blogkóstolón ő főzött tőlem!

Az én gyerekeim ezt a mini kürtős kalácsot, diós dudának nevezték el.
A  nyári strandolásokon,  kiránduláskor, a gyerekek elmaradhatatlan kérése, a kürtős kalács.
Több gyereknél ez nagy kiadás.
Megelőzve ezt, készítettem miniben, ami szállítható.
Otthon frissen ettük, az utazás alatt, strandon, még hidegen is jó.
Még játszottak is vele, dudáltak.
Innen a diós duda elnevezés.
Mostanában is gyakran elkészítem.
Ha kelt tészta készül, mindig sül diós duda is egy pár. Tésztához
50 dkg liszt
.3 dl tej
3 EK vaj-vagy 2 ek zsír+5dkg a kenéshez
3 dkg élesztő
3 ek cukor.
                                                    2 db tojás+1 sárgája
                                                  pici só
 Forgatáshoz
20 dkg darált dió.
15 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
1.A hozzávalókat összekeverjük.
2. Jól kidagasztjuk.(Rá bízhatjuk a kenyérsütőre is.)

3.Duplájára kelesztjük.
4. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal.
5.Kétujjnyi csíkokat vágunk belőle.
6.Az olajjal megkent,  fém habroló formákra tekerjük. 
Fedjék egymást, ne legyen hézag.

7.Felvert tojás fehérjével megkenjük.

8.Cukros darált dióba forgatjuk.

9.Tepsibe helyezzük, fél órát kelesztjük.
Nálam is fektetve sül, én nem forgatom. 10.Sütőt 200C°-ra elő melegítjük, így sül 5 percig.
11. A  továbbiakban, a tekercseket 180C°-os sütőben 30 percig szép barnára sütjük.


Mini kürtős kalácsnak is nevezhetjük.
Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. 
Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakaóba forgatjuk.
A kisült "dudák" le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető.
Forma hiányában, a folpak papír gurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük  be, meg ne égjen, és tekerjük alufóliába.
Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük.

A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.


2015. augusztus 20., csütörtök

Sült paradicsomot készítettem.


Fokozatosan érik a paradicsom.


Nálam a paprika alakú a kedvenc.
Jó húsos, nem leves.



Most egy kisebb mennyiség gyűlt össze, egy  kisadag sült paradicsomot készítettem.
Tavaly is készült.
Forró vízbe dobva ,remekül lejön a héja.

A magját is kiszedtem, daraboltam, besóztam.
Egy óra után átmostam a sótól , és ment a sütőbe,kókusz olajjal . 
Friss zöld fűszereket, fokhagymát aprítottam a késes aprítóval, ezt is elkevertem a sülés végén benne.
Zöld fűszerek:
oreganó
bazsalikom
tárkony
majoránna
kakukkfű
 izsóp

Egy részét még sütés után felhasználtam pizzás csigához. 

Egy kis üveggel  a nagylány unokát lepem meg.
Pirítósra,pizzához remek.

Túrógombóc készült.


Magam készítettem a túrót,"a bocis kocsi" tejéből.
35 dkg lett 1,5 l tejből.
Ez elég jó.
 Összekevertem 3 ek grízzel,  1 ek rizsliszttel.1 tojással, porcukorral, pici sóval.
Állt pár órát.
Saját készítésű zsemlemorzsát pirítottam, kristálycukorral és darált dióval.
A kifőtt gombócokat ebbe forgattam bele.

Csokis körtelekvár, csillag ánizs ízesítéssel.

A befőző automata lékészítőjével körte ivólevet készítettem.
A visszamaradt gyümölcshúst átpasszíroztam.
2 db csillag ánizzsal, édeskével ízesítve főztem, kb 15 percig.
A végén 6 dkg 81 %-os csokit főztem el benne, (épp csak elolvadjon , elvegyüljön a csoki.)
Kis üvegekbe került az automatába, csirátlanításra.
Valami csodás íze van, mintha egy krémet kóstolnék. 
Biztosan finom lesz , palacsintába.