2014. augusztus 22., péntek

Aszalás 2014.


Az idén jutottam hozzá egy aszaló géphez.
Az akácfa és bodza virág szárításával próbáltam ki.
Majd sorra szárítottam a gyógy és fűszer növényeket.
Menta, oregánó, citromfű, cickafark, majoránna, kakukkfű. Mind nagyon szépen és hamar száradnak benne.
Meggy, cseresznye és sárgabarack is aszalódott már benne.
Két adag szilva már kész. 
Most az aromás Berzencei (felénk csak berbenci)szilva és paradicsom aszalódik benne.



Fügét és almát is kipróbáltam. 
Nagyon ízletesek.




 A paradicsom egy órát sóban áll,  átmosás,csepegtetés,  után kerül az aszalóba.
A tetejére bazsalikom és kakukkfű ágakat helyezek, hogy illatuk átjárja a paradicsomot.
Már,olajjal,bazsalikom levéllel, üvegbe zárva várja a felhasználást.
















Befőzés 2014.

Ami megterem a kertemben, mindent befőzök.
Itt van az üvegbe zárt nyár.













2014. augusztus 21., csütörtök

Apró káposzta, gerslivel.


Szabolcsban  a töltött káposzta a hagyományos, de készült régebben apró káposzta is. 
A mezőről hazatérő asszonyok gyorsan elkészültek vele. 
Nem kellett tekergetni, mint a töltött káposztát.
A padláson volt jó kis füstölt hús és kolbász.
A zsíros kannák sem voltak üresek.
A többi, meg megtermett a kertben.
 A gersliért kellett csak a boltba menni.
Nálam így készül.
 1 nagy fej vörös hagyma
 4 gerezd fokhagyma
1  db paprika
közepes fej káposzta
 1,5 csésze gersli
 2 dl paradicsom
 1 ek piros paprika
 fél csésze kukorica kása
 só, bors
füstölt kolbász és tarja
A  kockára vágott hagymát,paprikát olajban megpirítom.
Felöntöm kevés vízzel, rá a piros paprika.
A felkockázott füstölt húst, karikázott kolbászt ebben a lében kicsit előfőzöm.
A laskára vágott káposztát,kukorica kását hozzá adom.
Annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje.

A vége felé kerül bele a gersli, kell vagy 10 perc amíg  csak a tetején fő. 

Majd bele keverem és jól átfőzöm.
A végén öntöm rá a paradicsomot.
Nálam egy mély vaslábasban főtt. 
A hőt lekapcsolva, egy abrosszal még letakarva érnek össze az ízek.
Rizzsel is készíthető.
Laktató, finom egy tál étel.
Fogyaszthatjuk tejföllel is.

2014. augusztus 19., kedd

Mákos bobajka.

Édesanyám a kemencébe sütötte.
Nekem is van kemencém.


 Már én is sütöttem benne bobajkát.
Vagy ahogy , régen neveztük "guba".

Ugyanabból a tésztából,mégis más az íze, mint a sütőben sültnek.


Ezt használtam most fel mákos bobajka készítéshez.

A feldarabolt tészta rudakat meleg cukros tejben megforgattam, jól beitták magukba a folyadékot.
Darált mákot kókusz reszelékkel összekevertem, ezzel és porcukorral kevertem el a tésztát.
Készült hozzá egy kis sodó is tejszínes pudingból, mivel én a vaníliára allergiás vagyok.
Egy laktató egy tál étel.

2014. augusztus 17., vasárnap

Sült csirkemáj.

Ha gyors ebédet szeretnél, a máj készül el a leggyorsabban.
Most csirkemáj sült tyúk zsírban. 
A vége felé egy nagy fej hagymát is vágtam hozzá.
Került mellé egy csokor zöld fűszer.
Majoránna, kakukkfű, petrezselyem levél és izsóp.
frissen darált színes borssal szórtam meg.
4 db burgonya sült mellé héjában a mikróban 800W, 5 perc alatt.


Közben elkészült a "menyecske" saláta is.

Az elnevezés onnan van, hogy az egyik menyem  készíti nagyon jól, tőle lestem el.
Igaz , most kissé változtattam, annyiban, hogy majonéz is került a dresszingbe.
Vegyes zöldségek kerülnek bele. 
Sárga,piros és csoki paradicsom. 
Egérdinnye
Tört uborka.
Ez úgy történik, hogy egy zacskóban a hús klopfolóval össze töröm az uborkát héjastól.
Egészen más az íze, mint szeletelve.
Dresszing
1 ek ecet
2 ek barna cukor
 csipet bors
csipet só
1 kk díjóni mustár
1 kk magvas mustár
 1 ek majonéz.
 Majoránna , bazsalikom, borsika és kakukkfű levél ízesíti még.
Jól kikeverem és felöntöm vízzel. 
A menüt egy kávés , mikrós süti zárta.
Itt még a vajkrém nélkül.
Két ilyen lap közé kerül a  mascarponés ,vajas kávékrém
De már letesztelve egy szelet, hogy finom-e.


Rántott zöldségek amarántos bundában.



Szeretem kipróbálni a különleges hozzávalókkal készült ízeket.
Bundáztam már zöldségeket dióval, búza csirával, sajttal.
Most a puffasztott amarántot használtam fel.

Sűrű palacsinta tészta készül, kevés szódabikarbónával és  tojással, tejjel.
A zöldségeket lisztbe forgatom, aztán a bundába.
Forró kókusz olajba sütöm.
Kétszer forgatom, hogy ne folyjon le róla a bunda.
Előbb fedő alatt, majd megfordítva anélkül sül.
Majonéz vagy, tatsziki illik hozzá.
Most padlizsán, cukkini és kolbász tök lett bundázva.



Mangoldos csatni.



 CSATNI.
„Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle.
Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré.
Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják.
 Hidegen szokták fogyasztani.
Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább.
Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!
A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett.
Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket.”

Elkészítés
jó sok hagyma felkarikázva-fél kg
paprika(zöld, sárga, piros)-fél kg
só ,színes bors,kurkuma
 1 tk piros paprika
1 rúd fahéj
1 ek méz
2 fej fokhagyma
  Egy csokor zöld fűszer: (oreganó,tárkony,izsóp,csombor,bazsalikom.)
Szója szósz és balzsamecet, ízlés szerint.
A hagyma és a fokhagyma,kókusz olajban megfonnyasztva.
Kevés vízzel felengedem
Jó puhára, össze főzöm a hozzávalókat.
A végén paradicsom és elő főzött mangold nyél kerül bele.

A kertemben nő a mangold.

A nyele vetekszik a bambusz rügy izével.
Fele mennyiséget le turmixoltam, kisebb üvegekbe raktam.
Ez  felhasználható tésztákhoz, pizza alapnak, pirítósra kenhető.
Befőző automatában csirátlanítottam, tartósító nélkül.