2013. november 14., csütörtök

Bulgur.

                                                                 


"A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik .
Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni.
Az íze enyhén a dióra emlékeztet.
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító.

Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga."

Azt hiszem megszerettem.
Háromszoros vízben főtt.
Kevés,saját ételízesítővel, egy fej  egész hagymával.
10 perc alatt kész lett. 
Konyharuhával letakartam a lábast, amiben főtt és még puhult keveset.
Fasírt golyókat készítettem hozzá. 
A kertemből szedett fejes salátával fogyasztottam.


2013. november 11., hétfő

Mézes, mustáros csirkemell, kapros puliszka golyókkal.


Csirke mellett  fel csíkoztam.
 Gírosz és toscana fűszer,fehér bors került rá.
Forró kókusz zsírban átforgattam.
Kevés vizet öntöttem alá, hogy kissé párolódjon.
Mikor zsírjára lesült 1 ek méz és 1 tk magvas mustárt,1 kk szójaszószt, egy pár cikk almát raktam hozzá.
 Jól átforgattam, átsütöttem.
 Kapros puliszka golyó készült hozzá.
Vegyes vágott savanyúság kísérte.