2014. október 4., szombat

Vadkovászom.


Nagyon régen készülök, vadkovászt készíteni, hogy élesztő nélküli kenyeret süssek.
Most rászántam magam.
Egy hete kezdtem.
3 literes befőttes üvegbe következő alapanyagok kerültek.

2 ek fehér rozsliszt
2 ek árpaliszt
2 ek szójaliszt
2 ek búza korpa
 2 ek búzacsíra
2 ek zabliszt
 2 ek burgonya pehely
 2dl vízzel elkevertem és vártam

Este megetettem még 2 ek bl 55-ös liszttel.
Másnap reggelre így nézett ki.

5 napon át etettem 2-3 ek liszttel és 1 dl vízzel
Egy 3 literes üvegben így helyezkedett el.

A 6. napon 20 dkg lisztet kapott és 1 dl vizet.
Az üvegnek a kétharmadáig telt meg.
 Ki vettem belőle kb 30 dkg-ot, a többit a hűtőbe raktam, ott pihen.
 A kivett adaghoz került
20dkg  liszt ,
 1 kk cukor
fél dl tej.
Másnapig kelt.
Reggel újra megetettem 10 dkg liszttel, és 1 dl tejjel.
Délután ezzel sütöttem a kenyerem.

2014. október 3., péntek

Túrós nyögő.

Gyakran  készítek nyögőt, vagy másképpen sztrapacskát.
Most túróval ,mangalica tepertővel ,és sült kolbásszal készült.

2014. szeptember 28., vasárnap

Diós kosárkák.2


 Kosárkák készültek.
 Receptet ITT találsz.
A család kedvence, gyakran készítem.
50 db formám van.
Ezenkívül van még 8 db csillag alakú szilikon formám, most ezekben is kipróbáltam.
Két tepsi sülhet egyszerre.
 Az összeállításban most ez a kis praktikus szerkezet segített a vajat eldolgozni a liszttel.
Így nem melegszik fel a vaj a kezünk melegétől.


 New Yorkból küldte egy kedves internetes ismerős Andrea. Rita hozta haza Magyarországra és küldte el nekem csomagban. 
Egy főzős csoportban mutatták meg és mivel tetszett nekem , kaptam egyet.
Tündéri teremtések, majd a Jézuska küld nekik egy kis ajándékot.


Kókuszos hab
 Diós hab

 Szilikonos csillag formában is sült.
Kisülve.

Kínai csirke bundában.

                                 
A csirke mellet kétujjnyi vastagra, kockázzuk, vagy csíkozzuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Megforgatjuk a bundában. Egyszerre többet is rakhatunk a tésztába, szaporább.
Bő forró olajba helyezzük,  szinte azonnal megforgatom, hogy le ne folyjon róla a bunda.
Aztán fedő alatt, majd a nélkül sütöm.
Még egyszer forgatom.
A bunda:
Sűrű palacsinta tésztát készítünk, sütőpor is kerül bele, vagy szódabikarbóna, az szelídebb.
 Víz, tojás liszt 1 ek olaj.
Víz helyett tejjel is finom.
A mártogatós:
Ketchup, (szója szósz), méz (csili),pirított szezám mag.
Össze is forralhatjuk, akkor jobban tapad a meleg húsra.

A kisütött húsokat még forrón bele forgatjuk a mártogatósba.