2016. december 28., szerda

Tepertős pogácsám!


Tésztája:
50 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
2 kk só.
3 ek tejföl
 1 dl tej
2 ek vaj-nálam kacsa zsír
 1 db tojás+ egy sárgája
3 dkg élesztő-nálam saját kovász
1 kk cukor
darált tepertő (a késes daraboló segít)ízlés szerint, kevés liszttel össze keverve.
Bors,  római köménymag is kerülhet bele, aki szereti.
Tetejére sajt , szezámmag.
Ehhez a mennyiséghez 35 dkg-ot raktam.(saját sütésű házi tepertő)
 Kenyérsütő össze dolgozza, keleszti.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom, vissza rakom a kenyérsütőbe kelni.
Kinyújtom, rákenem a tepertő harmadát, és feltekerem, mint a bejglit.
Ezt háromszor ismétlem félórás pihenők után.

Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.

Itt látszik, milyen hólyagos lesz a harmadik tekerés után.
2 ujjnyira nyújtom bevagdosom , szaggatom, és tetejét  tejes tojás sárgájával kenem le.
 Reszelt sajt és szezámmag kerül a tetejére.
180C °-os sütőben 25 perc alatt kész.
Most kis kuglóf formában is sült. 

Ilyen szép lett a belseje.
Ha szilveszterre készül, malackákat is formázok belőle.


Mézesek 2016!


Egy új recept szerint készültek.
Remek recept, jó tippekkel.
Másfél adag készült az idén.
Annyit változtattam, hogy 2 cs mézes kalács fűszer, plusz 2 kk fahéj  és  1kk kurkuma, és1 kk  kardamom  is került bele. 
Ajándékba is készült belőle.
Nagyon szép sima felületű lesz, ha jól átgyúrjuk. 
Itt látszik a különbség.
Sütés előtt pihen a tepsin fél órát, tejjel lekenve ilyen szép lesz a felülete.

Tál  és Betlehem is készült.