2015. március 30., hétfő

Gombás, brokkolis csirkemell, kókusztejjel.


50 dkg brokkoli
30 dkg gomba
10 dkg margarin-laktózmentes
4 dl kókusztej
1.5 dl alaplé
2 ek curry por
 ízlés szerint
bors ízlés szerint
A húst felkockázzuk, a brokkolit és a gombát megtisztítjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a gombákat négyfelé vágjuk.

A margarin felét serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a gombát és a brokkolit, majd megpároljuk őket.

A zöldségeket félretesszük, majd a serpenyőben a maradék margarinon 5 percig pirítjuk a csirkét. 

Felöntjük a húslevessel és a kókusztejjel. Sóval, borssal és curryvel ízesítjük, a keményítővel pedig sűrítjük.
A zöldségeket visszatesszük a hús mellé, összeforraljuk, és ezzel készen is vagyunk.

Húsos pelmenyi, medvehagymás pesztóval.


Szereztem egy kisebb lyukú pelmenyi készítőt.
Ki is próbáltam.
A nyers hagymával, fűszerekkel összegyúrt sertés darált hússal töltöttem.
Egy tojással fél dl olajjal, csipet sóval, tésztát gyúrtam , annyi lisztből, amennyit felvesz .
Egy lágyabb tészta készült,jól nyújtható legyen.
Pihentetés után két részre osztottam. 
Az egyik lapot rátettem a készítő rácsára.
Soha nem tudok szép egyenletes szélű tésztát nyújtani.

Megtöltöttem, a curryvel, sóval, borssal, ízesített hagymás,jól átgyúrt, hússal.

Ráhelyeztem a kissé megvizezett, másik lapot.
Vizesen jobban összetapadnak.

Jó erősen végig simítottam, többször is a nyújtófával.
Nem tudom mit nem csináltam jól, de egyenként kellett kinyomkodni a kis tésztákat. 
Nem pottyantak ki maguktól a rázogatásra.

Főtt a sós, olajos víz, belekerültek, és kb 15 perc alatt elkészültek.

Medvehagymás pesztó készült hozzá.
A medvehagyma saját, a kertemből.
Olajjal, fokhagymával, csedar sajttal,egy kis fokhagymás metélő és hagyományos metélő hagyma levél, friss oreganó is került bele.
Valami fenséges, frissen.
Elég babrás ilyen kicsibe készíteni.
Biztos szerzek egy nagyobb lyukú készítőt is.

Sárga túró.


Most csak 5 tojásból, Húsvéti előzetesnek készült sárga túró.
Sajnos a saját aszalású mazsolám nem tudom felhasználni, mert nagy a magja. 
Arany mazsola és áfonya került bele, jól összedarabolva.
Ez lényeges, mert az egész szemek kifordulnak a szeleteléskor.
Vaníliára allergiás vagyok, így egy kevés mandula esenc került bele és egy rúd fahéj.
Na a fahéj el is színezte, meg a tojás sem házi volt.
Ízre nagyon finom, színre sárgább szokott lenni.
A visszamaradt íróját a kutyusommal, Foltossal ittuk meg.
Ilyen a főzés végén és a kendőbe helyezve.

Jól össze kell kötni,csavarni, hogy folyjon ki a tejsavó.
Az udvaron csöpögött egy kampóra akasztva, kb egy órát, és szépen összeállt.


2015. március 29., vasárnap

Mazsolás kalácsom.




Készült egy mazsolás, (saját aszalás), citrom héjas kalács.
Nagyon szeretem, vajas mézesen és vajas lekvárosan.
Íróm is volt, mert a héten vaj is készült.
40 dkg liszt (finom és fél fogós,kevés rétes)
1 dl tej
2dl író
2 tojás
7 dkg olvasztott vaj(házi)
3 ek cukor
2dkg élesztő
 1 kk sikér
pici só
Kenyér sütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Síp szókor bele került a beáztatott mazsola, és a citrom héj.
Formáztam, pihent.
Duplájára kelt.
Tojással lekentem.
180c°-os sütőben 25 percet sült.
Most egy finom szendvics készült belőle.
kalács
 vaj (házi)
feketeerdei sonka
csedar sajt
 medvehagyma( a kertemből)
főtt tojás
Házi vajam.