2016. január 1., péntek

Sült alma és hokkaidó tök.




Nem volt valami jó az idén a sütőtök termés.
Egy nagy szürke Dobosi tök és egy kis piros hokkaidó tök termett összesen.

Ez utóbbit most sütöttem meg szilvesztere.
Nálunk hagyomány, hogy sült tököt kell enni Új Évkor.
Alma is sült és az abból kimaradt tölteléket és egy citromot is sütöttem bele.
Töltelék.
búzacsíra
méz-repce
 birsalma lekvár
zabpelyhes müzli(sok féle maggal)
És egy kevés útifű maghéj, hogy össze tartsa.
Szoktam szeletelt mandulát rakni a tetejére, ez most kimaradt.
A kivájt almákba ez került,és a tökbe is. 
A megolvasztott mézzel meg is locsoltam őket kívülről is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek.


Az alma gyorsan sül, őket kiszedtem hamarabb, a tököt tovább kell sütni.
Egy egész citromot keresztbe bemetszettem, ez is sült mellettük. 
Kivájva a tök húsával, egy kis kakukkfűvel megszórva, nagyon ízletes csemege.




Újévi malackák!


Minden évben készítek,hátha szerencsét hoznak!
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.
Itt látszik, milyen hólyagos.

                                                             



Tepsik előkészítve.



3 ek kacsa zsirt össze keverek 4 ek sima liszttel.
Kinyújtás után, rákenem a tésztára, a széleket is érje.

 Itt látszik, milyen hólyagos.


Feltekerem, mint a bejglit.


Újabb fél óra pihenés.
 Látszanak a rétegek!

Ezt még egyszer megismétlem ,és jöhet a formázás.
Pohárral köröket szaggatok,középen bevágom, ráhajtom, ez lesz a füle.
Szeme  vörös lencse.
Tojással lekenem.
Orra egy kis henger,ellapítva, 2 lyukat szurok rá hústűvel.

Most ebből a tésztából sonkás medve hagymás ,sajtos ,szezámmagosmuffinok és tepertős pogácsa is készült egy pár darab.





2015. december 30., szerda

Karácsonyi süteményeim 2015.


Habkarikák és habcsókok,színesben is.

Kétfajta bejgli: diós-mazsolával 

mákos bejgli torta-áfonyával, kókuszreszelékkel, almával.

Sós: perec,pogácsa, figurák
sajtos, szezámmagos


Mézes zserbó-gesztenye krémmel,márványozott csoki mázzal



Kókuszos szelet
tetején főzött krémmel, csurgatott csokival

Barna kosárkák: birsalma lekvárral
 tetején:kókusz habbal, áfonyával.
Diócska-diós krémmel.

Pár darab madeleine a diócska tésztájából
Mézes figurák- sima,és cukormázzal díszített.
 Mézes asztali díszek

És a karácsonyfám!
Saját horgolású díszekkel!



2015. december 29., kedd

Maradékokból!


Ami a hűtőben feltalálható.
Gomba, cukkini, hal.
Paprikás, borsos kukorica lisztben megforgattam.
Bundáztam.
 BUNDA:Tej, kukorica liszt, szárított oreganó, tojás, paprika, bors,szárított búza csíra. 
Kevés szódabikarbóna.
Kókusz olajban sültek ki.
Egy sárga golden alma cikkeit is megforgattam a zsiradékban.
Savanykás íze, jól passzolt a halhoz.
Az előző napi, lecsós paprikás krumpli remek köret volt hozzá.
A karácsonyi pecsenye levet használtam a paprikás krumplihoz.
Tényleg maradékokból, és fél óra alatt elkészült.

2015. december 27., vasárnap

Kacsasült, és töltött húsok..


Vadkacsák(3 db), sertés dagadó, és csirke combok vártak feldolgozásra a fagyóban.
Sertés dagadót,és csirke combot töltöttem, és ezek mellett sültek a kacsák is.
Egy kacsába töltelék is került
 Töltelék:
 áztatott, kicsavart házi kenyér
csirke máj
darált sertés hús
hagymás kacsa zsír -borssal sóval-saját készítésű ételízesítővel.
kevés piros paprika.
petrezselyem zöld
nyers tojás
fokhagyma

főtt tojás-egészben és szeletelve
Saját szárított fűszer keverékkel dörzsöltem be a húsokat.
Fűszerek:
 oreganó
kakukkfű
ételizesítő-saját készítés
zsályás só
 majoranna
tárkony
citrom bors, és fehér bors
Egy csokor zöld izsóp és majoranna is volt még mellette.
Volt mellette még friss kolbász is.
A maradék tölteléket kizsírozott fóliába   tekertem, ez sült meg leghamarabb és hamar el is fogyott.

Kevés víz került a tepsibe, amit kacsa zsírral kentem ki.
Vastag grill fóliaával fedtem le mindkét tepsit.
20 percig 200C°-on, majd egy óráig 150C°-on sült.
A kacsa kicsit száraz lett, ezek a vadak nagyon soványak, pedig locsolgattam.De, nagyon ízletes lett.




Párolt káposzta, barna rizs és francia saláta volt a köret.