2012. szeptember 8., szombat

Nyereményem

A Dekor és Menta facebookos oldal indított egy szavazásos versenyt.
"Az év hűsítő kertje" címmel.
Az Antikolt Táblakép ajánlotta fel ezt a 3 db antikolt táblaképet, amit nyertem. 
Köszönöm mindenkinek, elsősorban azoknak, akik szavaztak.
Halszem optikával készítettem a fotót.
Olyan együtt a 3 kép mintha egy összefüggő város részlet lenne.



              



Diós duda




Diós duda-vagy másképp, mini kürtős kalács.
A  nyári strandolásokon,  kiránduláskor, a gyerekek elmaradhatatlan kérése a kürtős kalács.
Több gyereknél ez nagy kiadás. Megelőzve ezt, készítettem miniben, ami szállítható.
Otthon frissen ettük, az utazás alatt, strandon, még hidegen is jó.
Még játszottak is vele, dudáltak.
Innen a diós duda elnevezés.

Tésztához
50 dkg liszt
.3 dl tej
3 EK vaj-vagy2 ek zsír+5 dkg a kenéshez
3 dkg élesztő-nálam saját készítésű-élesztő nélküli kovász.
3 ek cukor.

2 db tojás+1 sárgája
 pici só

Forgatáshoz
20 dkg darált dió.
15 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
1.A hozzávalókat összekeverjük.
2. Jól kidagasztjuk.(Rá bízhatjuk a kenyérsütőre is.)
3.Duplájára kelesztjük.
4. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal.
5.Kétujjnyi csíkokat vágunk belőle.
6.Az olajjal megkent  fém habroló formákra tekerjük. Fedjék egymást, ne legyen hézag.



7.Felvert tojás fehérjével megkenjük.


8.Cukros darált dióba forgatjuk.


9.Tepsibe helyezzük, fél órát kelesztjük.
10.Sütőt 200C°-ra elő melegítjük.
11. A megkelt tekercseket 180C°-os sütőben 30 percig szép barnára sütjük.

Habroló formák.

Mini kürtős kalácsnak is nevezhetjük.
Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. 
Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakóba forgatjuk.
A kisült "dudák" le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető.
Forma hiányában, a folpak papír gurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük  be, meg ne égjen, és tekerjük alufóliába.
Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük.

A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.

2012. szeptember 6., csütörtök

MESE FÁNK.



Kertem "unokás"része a "MESEFÁM".
Ez a gesztenye fa a patika udvarán állt. Ekkora üreg a törzsében.
Dobáltuk bele a gesztenyét és szőttük a mesét esténként.
Bele költözött a mókus első este.
Aztán kopogott a cinege. Gyere lakjál velem...és így tovább...
Nagyon kedves kis mese alakult.
A fát kivágták, és én elhoztam belőle egy szeletet.
Az unokám már 18 éves , de ez a fa még mindig kedves számára.
És még tudja a mesét...

Már a kisebbik unokámnak is elmeséltem!
Remélem tovább adják majd.

Káposztás, meggyes béles!

Nem most készült!
Már régebben, csak most találtam meg a fotót.
Alap kelt tésztából,káposztás batyu (béles),és meggyes bukta. 
Tészta:
50 dkg liszt
3 ek olaj
 3 ek cukor 
3 dkg élesztő 
3 dl tej
csipet só
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást és a kelesztést.
Nyújtás, darabolás és töltés után olajjal megkentem minden darabot.
Tepsibe duplájára kelesztettem.
Megkentem a tetejét egész felvert tojással.
A sütőt 200 C°fokra elő melegítettem. 
Behelyezés után mérsékeltem 180C°-ra
25 perc, alsó+felső+légkeverés.
Egy nagyon puha , kalács tészta!

2012. szeptember 2., vasárnap

Kenyerem.

Fél kg BL 55-ös  liszt.
1 EK zabliszt
1 EK búza korpa
1 Ek búzacsíra.
3 dl tej
fél dl víz
1 EK olaj,
1 EK ecet
2 tk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
A kenyérsütő dagasztja.
Ha megáll a dagasztás, egy fakanállal jól felhúzogatom a tésztát, hogy jó levegős legyen.
Ha megkelt, újra átforgatom , kiolajozott lisztezett jénaiba rakom.Tetejét is ráteszem
Duplájára kelesztem.
Két oldalról megtámogatom  egy-egy db papírtörlő hengerrel, hogy ne terpeszkedjen el.
 Ezt sütés előtt, természetesen kiveszem.
Zsilettel bevágom a tetejét.

Megspriccelem vízzel,.
A jénai tetőt kiöblítem vízzel, ráteszem.
A sütőt közben elő melegítettem 200 fokra.
Mikor a kenyér bekerül 180c°-ra mérséklem a hőfokot.
Alsó+felső+légkeverés.
25 perc alatt sül. A jénai tetejét 10 perc után leveszem.
A sütő aljába víz van egy kis lábasban, az adja a gőzt.
Sülés után is megspriccelem vízzel.
Így néz ki! Puha és nagyon finom.



Kemencés kenyerem!


Az Édesanyám mindig a kemencébe sütött kenyeret.
A boltban nem is volt, csak később. Édesapám meg nem ette volna a "bóti" kenyeret.
Nekem is van kemencém, már többször próbálkoztam a kenyér sütéssel, de nem igazán sikerül. 
Pedig még "szakajtó" kosaram is van a kelesztéshez.
Tegnap elégettem a kemencébe összegyüjtött gallyakat, krumplit sütöttem, de olyan jó melegnek találtam a kemencét, hogy az éppen megkelt kenyértésztából(kenyérsütőben kelt) elszakítottam két kis darabot és sült -mit sült, majdnem megégett két "vakaró". Nagyon finom lett, kaprot tettem rá, meg zsírt.
A kenyér már bennt is volt a villany tüzhelyben, de kivettem és átvittem a kemencébe.
Na ennek is megkapta a tetejét, az alja meg sületlen lett, de megfordítottam és megsült.
Elbabáztam velük egy fél napot.Jó füstös lettem.(aznap voltam fodrásznál)
DE KENYERET SÜTÖTTEM KEMENCÉBE ÉS VÉGIG AZ ÉDESANYÁMRA GONDOLTAM.
Láttam, a verejtékes homlokát. Hajnalban már dagasztotta, az előző este bekovászolt kenyeret. Mindig hármat sütött.Meg a vakarókat.
Láttam az Édesapámat, aki felfűtötte a kemencét.
Nem akácfával, hanem szőlő venyigével, kukoríca csutkával...szóval lommal.
Én voltam velük a malomba annak idején, vittük a búzát,hoztuk a lisztet.
Ezért ízlik nekem ez a pernyés kenyér!!!
Épp olyan az íze, mintha az Édesanyám sütötte volna.
De többet nem próbálkozom, szebb, finomabb sül a villany sütőmbe. 
Igaz nincs rajta pernye!
A tepsit egy éjszaka áztatás után, még a mosogató gép sem tudta lemosni, most sikálni fogom.
De, ha újra rámtörnek az emlékek, még lehet próbálkozom.
Sült már az én kemencémben sok pizza, egész malac, lángos, kalács, a kenyérnek meg ott a sütő.
Hát így jártam, nem vagyok büszke a kemencés kenyeremre, de megmutattam nektek.

Vakarók!