Diós duda-vagy másképp, mini kürtős kalács.
A
nyári strandolásokon, kiránduláskor, a gyerekek elmaradhatatlan
kérése a kürtős kalács.
Több gyereknél ez nagy kiadás. Megelőzve ezt, készítettem miniben, ami
szállítható.
Otthon frissen ettük, az utazás alatt, strandon, még hidegen is jó.
Még játszottak is vele, dudáltak.
Innen a diós duda elnevezés.
Tésztához
50 dkg liszt
.3 dl tej
3 EK vaj-vagy2 ek zsír+5 dkg a kenéshez
3 dkg élesztő-nálam saját készítésű-élesztő nélküli kovász.
3 ek cukor.
2 db
tojás+1 sárgája
pici só
Forgatáshoz
20 dkg darált dió.
15 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
1.A hozzávalókat összekeverjük.
2. Jól kidagasztjuk.(Rá bízhatjuk a kenyérsütőre is.)
3.Duplájára kelesztjük.
4. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal.
5.Kétujjnyi csíkokat vágunk belőle.
6.Az olajjal megkent fém habroló formákra tekerjük. Fedjék egymást, ne
legyen hézag.
7.Felvert tojás fehérjével megkenjük.
8.Cukros darált dióba forgatjuk.
9.Tepsibe helyezzük, fél órát kelesztjük.
10.Sütőt 200C°-ra elő melegítjük.
11. A megkelt tekercseket 180C°-os sütőben 30 percig szép barnára sütjük.
Mini kürtős kalácsnak is nevezhetjük.
Lehet kakaós,
fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható.
Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakóba forgatjuk.
A kisült "dudák" le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető.
Forma hiányában, a folpak papír gurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük
be, meg ne égjen, és tekerjük alufóliába.
Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra
tekertük.
A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.