2020. április 17., péntek

Az én bucserem, és füstölt szalonnám!

Bucserem, most kacsa zsírt tartok benne.
Őseink, egy darab szalonnáról elkaszáltak, a falusiak fél napot is.
Innen a mondás, "kaszásnak való adag"!
Kivittem az ebédet Édesapámnak a levest,, "bucserba" mellé a másodikat.
Uzsonnára egy darab szalonnát, kenyérrel, uborkával, paradicsommal!
Nemrég füstöltem egy kisebb füstölő dobozban!

Ebéd után a melegben szunyókáltak egyet a hűvös fasorban, és délután dolgoztak tovább ,késő estig, ha az eső haza nem zavarta őket.
Nekem még van ilyen bucserem .
Volt egy hálós tartója is a "kantár" szép rózsákat szőtt bele egy idős cigány asszony ,szépeket készített.
Egyszer kicsire sikerült, mondja neki nagymamám ez nem jó more, jó az ténsasszony, csak a rózsák felveszik!
Nálunk ez szájhagyomány lett a családban, ha valami kicsi volt, azt mondtuk,--mert a rózsák felveszik.

2020. április 14., kedd

Húsvéti fehér ,kovászos kenyerem!



Fehér kenyeret sütöttem, bl 55-ös sima lisztből, és rétes lisztből. 
50 dkg liszt
3.2 dl tej
1 kk sikér
15 dkg kovász
 2 kk só
1 kk cukor
 pici C vitamin(aszkorbitum)
 1 ek olaj.
A szokásos dagasztás, háromszor hajtogatás, majd a vas lábasban a pulton, meleg helyen kelt kb 3 órát.
samott lapon sült.
Ebből úrvacsoráztam meg itthon húsvétkor!
.

Húsvéti kalácsom, kuglóf formában sült!




Pászka helyett, ez a kalács készült.

Recept:
 35 dkg liszt--ebből 1/3 rész rétesliszt
1 kk sikér
 15 dkg kovász
 5 dkg cukor
5 dkg vaj
 1 egésztojás-2db sárgája
 1 dl tej
pici só
vanília aroma helyett, nálam mandula esenc
 áfonya, mazsola--gyümölcs teába áztatva.
Lágy tésztát gyúrunk. 
Pihentetjük, háromszor hajtogatjuk félóránként
A mazsola, áfonya a végén kerül bele.
Kevés tésztát, tejben feloldott kakaóporral színeztem, ezzel márványoztam a tésztát.
Tetejét tejjel elkevert tojással kentem le,kétszer.
Formában, duplájára kelt.
180C°-on 35-40 percet sül.
Eredetileg fonott kalács recept,de most kuglóf formában sütöttem.
Szép laza,és könnyű lett a tésztája.