2021. február 5., péntek

Puliszka készült, másképpen.

 

A puliszkáról és készítéséről, ebben a blog bejegyzésemben olvashatsz bővebben.
Most másképpen készült.
A langyos vízbe került :egy rész kukorica liszt, egy rész finom kukorica dara
 2 ek burgonya pehely
 1 ek útifű maghéj
 1 ek szelénes szezám mag pehely
 só
1 ek kacsa zsír
Folyamatos ,habverővel kevergetés után ,jó sűrű lett.
A szelénes szezám mag pehely, finom, mogyorós, földes ízt ad neki.
A kukoricának általában van egy kesernyés íze, de most ezt nem éreztem,a hozzáadott alapanyagok, elnyomták.
 Párolt, saját fűszeres , kacsa zsírban átforgatott fácán mell került rá fogyasztáskor.
Tejjel, túróval, párolt édes káposztával is finom. 
Szoktam grill serpenyőben,pirosra pirítani.





2021. február 3., szerda

Szezám pelyhes ,lenmagos grissini készült.


 
Egy kis ropogtatni való készült.
Van egy lisztkeverékem, Ezékiel próféta lepény kenyere névre hallgat.
7 fajta teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.
ITT olvashattok róla részletesebben, egy blog bejegyzésemben.

Így készült, egy kis adag próbaképpen-(saját recept)-elképzelés-saját kitalált hozzávalók alapján.
Ezeket a hozzávalókat nem rég szereztem be.
Rostban gazdag, egészséges alapanyagok.



Recept:
 3 vőkanál  Ezékiel liszt
 2 ek rizsliszt
 2 ek szelénes szezám pehely
 2 ek  lenmag olaj
 tengeri só
 egész kömény ízlés szerint
  1 ek útifű maghéj.
 1  csapott,kk szódabikarbóna
 2 ek kendermag fehérje por
 és annyi víz, hogy nyújtható tészta legyen.
 Alaposan össze kevertem.
Bő órát állni hagytam.
 Kilapogattam,  ezzel a kis praktikus nyújtóval , ujjnyi vastagra.
Késsel rudakra szeleteltem, majd hengerré sodortam, és durvára darált lenmagba forgattam a kis grissiniket
170 C°-on kb 20 perc alatt megsült légkeverésen.
Nagyon ízletes, roppanós külső, belül puha.
A lenmag olaj  és a  szelénes szezámmag, földes, mogyorós íze, a külső, roppanós lenmaggal, nagyon jó barátok.
Máskor is készítek, nagyobb adagban.
Ebből az adagból 15 db kis grissini és 2 db perecnek formázott készült.




2021. február 1., hétfő

Diós duda, avagy ,mini kürtős kalácsom!

 

Tésztája egyszerű kelt tészta.
Nálam habroló formára tekerve készül .
Felvert tojás fehérjébe,utána a cukros dióba forgatom, így sül.
Mini kürtős kalács, de Diós dudának is hívjuk.

Karobos csigák sültek, kókuszvirág cukorral.!

 

Rákaptam a szentjános kenyér porra a karobra.
Remek kakaó pótló. 
Édes,  kevés kókusz virág cukrot 
használtam hozzá.
Egy alap kelt tésztát készítettem, ebből készült.
Téglalap alakúra nyújtottam, megkentem  olvasztott vajjal,  kissé cukros darált dióval megszórtam.
Most kókusz virág cukrot használtam.


Majd  megszórtam a karob porral és feltekertem, mint a bejglit.
Kétujjnyi széles csigákat vágtam, a csigák külsejét olvasztott vajjal kentem le, így sütés után szépen szétválnak. 
Egy kerek, kivajazott sütőformába  szorosan egymás mellé raktam ,egy rétegben. Pihent, kelt fél órát.
Szépen megkelt és 180 fokon sütöttem 25 -30 percig
 A végén meglocsoltam tejszínnel, 5 percre még vissza tettem a sütőbe.
Csodásan puha és ízletes lett!
Ilyen a karob por.