2015. január 24., szombat

Téli vitamin pótlás.


 A téli vitaminpótlás nagyon fontos, pláne ilyen napfényszegény hónapban.
Nem sok ráfordítást igényel, és kéznél van.
Magvakat csiráztatok és hagymát hajtatok, egyszerűen üvegben, víz fölött.
Az idén ők szolgálnak.
A  saját vetésű  bazsalikomon már látszik, hogy  igen csak lecsipkedtem.
 A hagymaszár is szépen fejlődik

Az idén már búzát, és hagymamagot is csiráztattam.

Gyors, egy tál étel.


A házi asszony néha elakad az idővel, és gyorsan kell valamit készíteni.
Ez az étel is ilyen.
A burgonyák a mikróban 800Watt-on 5 perc alatt megsülnek.
Az ilyen kicsiknek elég 4 perc is.
Ez egy nagyon finom sárga belsejű burgonya.
Minden íz benne marad, ha héjában sül, semmi nem fő ki belőle, mint a vízben.
Unokahúgomtól kaptam, csak nagyon kicsik.
Pontosan erre jók, hogy hájában süljenek.
Ha hámoznám harmad része kárba veszne.
Így  sütve, a vékony héj szinte egyben lejön, ha sütés után egy -két percre egy konyhakendővel letakarom.
Egy villát szúrok bele és hámozhatom, még melegen.

Közben fűszeres olajban megsül egy szelet füstölt tarja.

Villával szétnyomom a burgonyákat és meglocsolom a vissza maradt fűszeres olajjal.

Most egy finom natúr,saját készítésű birsalma ivólevet ittam hozzá, mézzel ízesítve.
Ez már egy éves , befőző automatában készül, tartósító és cukor nélkül.
Saját termésű birsalmából, a birsalma sajt főzésből vissza maradt levet hasznosítom.

A címke hibás, én készítettem  pedig, és nem vettem észre eddig. 
BURSALMA
Bizony elírtam, de így is finom.

Virágfánkot sütöttem.



Itt a farsangi szezon, fánkot sütöttem.
Virágfánkot.

Régóta vágyom  ilyen formákra.

Egy kedves ismerősöm, most kölcsön adta és kipróbáltam.
Már van sajátom is. (2017)

Így sikerült.
Nekem nagyon ízlik.
És nem is túl bonyolult.
2 egész tojás
3ek rizsliszt vagy rétesliszt
3 ek sima liszt
 1 dl tej
1 kk sütőpor
 Sűrű palacsinta tészta készül. 
Ajánlatos fém edénybe készíteni, mert a forró forma ha hozzá ér, a műanyag edényt megolvaszthatja.

Fél órát pihen.
A sütőpor csak ezután kerül bele.
Olajat felforrósítok, bele állítom a formát. 

Ezután a masszába mártom, és megy az olajba.
Hamar megsül, egy késsel rásegítve azonnal lejön a formáról.
Megmértem étel hőmérővel 70 fok volt az olaj.

Ez nagyon forró volt, 60 fokra mérsékeltem a sütéshez.
A héten készített fedő fogóm, jó szolgálatot tett, ugyanis a forma nyele nagyon felmelegszik,  nem ajánlatos csupasz kézzel megfogni.
Fahéjas porcukorral szórtam meg és házi sárgabarack lekvárral fogyasztottam.


2015. január 23., péntek

Pár perces ebédem.


Ha, elszalad a délelőtt és nincs ebédem, ez készül.
2 db burgonyát héjastól a mikróba teszek, 
5 perc 800 Watt-ra.
Közben a csirkemellet feldarabolom, keskeny és vékony csíkokra.
Egy kisebb serpenyőben megpirítok pár szem diót. 
Nálam általában van készen.
Kiszedem.
Ugyanebbe a serpenyőbe kerül, kókuszzsír, gírosz fűszer és kevés fehér bors.
A húscsíkokat megforgatom benne és jól átsütöm.
Közben forgatom is a húscsipesszel.
Mire a burgonyát meghámozom a hús is kész.
Gyors és finom egy tál étel.
Most őszibarack befőtt került mellé. 
A barack saját termés, saját befőzés.
Különben, a csirkemell is saját nevelésű csirkémből van.
A bazsalikom levél díszítés az ablakban, cserépben nevelkedik.
Magról vetettem.

2015. január 21., szerda

Vadkovászos, kelt tészta.


Elfogyott a bobájkám.
Vadkovásszal állítottam össze egy adag kelt  kalács tésztát.
Természetesen az élesztőt kihagytam, helyette 20 dkg vadkovászt használtam, ami  fagyóba pihent eddig.
Ilyenek lettek.
Nagyon jó puha a belseje.



Soknak bizonyult a tészta , így lett belőle sonkás töltelékkel kifli és egy tekercs.
Ezt a tésztát kacsa zsírral kentem és feltekertem, nem hajtogattam.













Sonkás töltelék:
 kapor, tejföl, sonka.,zakuszka, kukorica, sajt.,hagyma, fokhagyma , oraganó, kakukkfű és majoránna.

De még egy bár zsömle és buci is  készült.

Húsklopfolás, másképpen.

Tarját bundáztam.
A csoportomban
https://www.facebook.com/groups/praktikus/
mutatták a lányok ezt az okos  kis húspuhító szerkezetet.

Mivel nekem nincs ilyen., kipróbáltam az eperlevél készítővel.
Sertés tarját gyötörtem vele, és nagyon jól bevált. 
Nézzétek csak!

Bundázott hal, zöldségekkel.


A hal nálam hetente készül.
Finom tengeri halat készítettem.
Most bundáztam, és sült zöldségekkel fogyasztottam.
 Cékla, padlizsán, gomba és egy pár burgonya sült mellé.
A céklát és a burgonyát a légkeveréses, halogén sütőmben  sütöm.


A burgonyát negyedekre, a céklát karikára szeletelem, sütöm a légkeveréses készülékemben, és utána, kicsit átforgatom a a zsiradékon, a gomba és padlizsán mellett.
A hal, most palacsinta tésztában, pici sütőporral, kukoríca liszttel, kevés szárított búza csirával és puffasztott amaránttal készült.
A halat előbb rizsliszt és kukorica liszt keverékében forgattam meg, utána a palacsinta tésztában.
Kókuszolajban sütöttem.


2015. január 19., hétfő

Nyúlpaprikás, gombóccal.


Nem pácolom a nyulat.
Hagyományos pörkölt készül belőle, pikáns fűszerekkel.
ITT olvashatod.
A gombóc készítés lépései. 
Tojás,tej, liszt összekeverése
Pirított kenyérkockák hozzá adása.

 Bő sós vízben fő, 1 ek olajjal

MÁRTÁS
 A pörkölt szaftját fel forrósítom.
Lisztet a tejföllel kikeverem+1 kk piros paprika.
Hőkegyegyenlítés .
(egy kevés forró szaftot keverek a habaráshoz)

Összekeverem, jól kiforralom.

Bele forgatom a kifőtt, leszűrt gombócokat, szeretem, ha jól átjárja a szaft.