2021. november 11., csütörtök

Káposztát kovászoltam!

Termett a kertemben, pár fej káposzta. Vékonyra gyalultam egy  zöldség szeletelőmandolinnal

Besóztam.
Került bele, köménymag, fokhagyma, egy fej vöröshagyma, babér levél, birsalma, paprika, színes bors, kapor ág.
Egy 3 literes befőttes üveg aljára feldarabolt burgonyát tettem, rá a káposzta,  jól megtömörítettem.
A tetejére újból burgonya, felöntöttem langyos vízzel, rátettem a kupakot, de nem csavartam rá.
Tettem alá egy mélyebb tálat, ha kifutna.
A radiátor elé helyeztem, meleg helyre.
2 nap alatt kiforrt.
Ezután körbe bugyoláltam, konyha kendővel, hogy ne érje fény és hideg helyre raktam felhasználásig. Itt már lezártam a kupakkal.
Káposzta leveleket is lehet igy kovászolni, aki szereti a kissé savanykás levekbe .a töltött káposztát.

Derelye készült!


 
Szép sárga házi tojást kaptam.
Tésztákat gyúrtam és derelye is készült.
 Most nem sarkosra, téglalap alakura formáztam.
A pirított szemlemorzsába , búza csira is került, dió híján.
Üstben készült ,házi szilvalekvárral töltöttem.
Készült még metélt tészta, nagy pörkölt csiga,(ludgége, vagy más néven penne)  reszelt tészta, és tarhonya is.
A tarhonyát a  késes darabolóban készítettem.
ITT olvashatsz róla, a blogomban.

2021. november 7., vasárnap

Kenyeret sütöttem, savóval!


 

Nemrég túrót "füllesztettem" és a visszamaradt savót, hűtőbe raktam.
Ezt használtam most fel a kenyér sütéshez.
 fél kg liszt -fele rétes liszt
2 dl savó
1 dl kefir
 fél dl tej
 3 ek kovász-saját nevelés
 2 kk só
 1 kk  kacsa zsír
 1 kk cukor
 1 kk sikér
csipetnyi aszkorbitum (igy nem morzsálódik)
Kenyérsütő dagasztotta, kétszeri dagasztás, pihentetés 3 órát hideg helyen.
Egyszeri hajtogatás
 Formázás után a kacsa sütő jénaiba került, amit sütő papírral kibéleltem, lefedtem.
Ebben kelt még egy órát, meleg helyen.
Bevagdostam sütés előtt.
220 fokon 10 perc, fedőt levettem, párásítottam a sütőt, majd 200 fokon 35 perc alatt sült készre.
A sütőm aljában samott lap van, ami nagyon jól átadja, és tartja a hőt.
Egy nagyon könnyű, szép bélzetű, fehér kenyér lett.