2015. szeptember 12., szombat

Pizza alap készült.





Rendhagyó módon, most a sütőben sültek a zöldségek.
Egy grillfóliával bélelt tepsiben került :
a kimagozott paradicsom
paprika, hagyma, fokhagyma
3 csokor zöld fűszer:
 sok oreganó
majoranna, 
rozmaring
izsóp
kakukkfű
lestyán levél
zsálya
rukkola levél, só, bors
Nálam többfajta  paradicsomterem, jó húsosak, parázsak.







 A bazsalikom levelet a  sütés végén szórtam rá.
Tetejét megszórtam kókusz zsír forgácsokkal.
Jó órát sült, közben párszor megkavartam.
A zöld fűszer csokrokból kioldódtak az ízek, a lében.
Mikor kihűlt, a tepsit megdöntve, hogy a lé egy helyre gyűljön, késes darabolóba szedtem és össze keverte a gép.
Mivel nem hámoztam meg a paradicsomot, áthajtottam a tekerős paradicsom, passzírozón.
 Így a héjat eltávolítottam és pépesebb is lett a massza.
Kis üvegekbe, a befőző automatában csírátlanítottam.(90/40 )

Már a kamra polcán, megcímkézve, várják a felhasználást.
Frissen, spagettivel próbáltam ki, nagyon ízletes  a szósz, tésztára is.



2015. szeptember 10., csütörtök

Pelmenyi, sütve.



Ma főzős napom volt.
Élesztős tésztát gyúrtam, tojással, olajjal.
Tepertős pogácsa  készült a feléből,szezám magosan.



Másik feléből pelmenyit készítettem.

Most hagymás, zöld fűszeres, piros paprikás vajban forgattam át, egy kevés főzővízzel és csedár sajt került a tetejére.
A töltelék is más, párolt káposzta is került a hagymás, fűszeres darált húshoz.
Legutóbb kapor volt a pelmenyi  tésztájában és rá is az került.
Kipróbáltam sütve is, a lángos után, az olajban szép pirosra sültek.

Nagyon jó így is.
Kenyér is  sült ma.
Újból a kenyérsütő géppel készült.
Előkovászolással.
Kevés korpával, búzacsírával, zabliszttel.

Elvettem belőle két lángosra valót.
Amíg készül a pelmenyi el is fogy.
A jó ropogós végét, még langyosan, szőlővel ettem. 
" Jó a szőlő, lágy kenyérrel"


Darált zöldség, a fagyasztóba.



Az eredeti receptet ITT találod 

Elkészült az idei darált zöldségem, 2.5 kg lett.

Van benne: 

sárgarépa
petrezselyem
karalábé
kelkáposzta
káposzta
hagyma
paprika-zöld, sárga-fehér
paradicsom
petrezselyem,lestyán és zeller levél
mangold levél és szár---piros és zöld
Az elektromos, késes aprítóra bíztam a darabolást.
Fagyasztóba került.
Finom leves alap lesz, télen.

2015. szeptember 6., vasárnap

Krémest sütöttem!


Kész, nyújtott, leveles tésztából sültek a lapok.
A felsőt már fel kockázva tettem a sütőbe.
Krém:
2cs tejszínes pudingporból, 6 dl vízzel, 3 ek cukorral pudingot főztem.
Eredetileg vanília pudingot ír a recept, de én allergiás vagyok a vaníliára, ezért, egy mandula esenc kerül bele.
 Kevés étel színezéktől lesz sárga.
Még melegen bele kevertem 5 tojás keményre felvert fehérjét.
Jól átforgattam, szinte megfőztem.
1 ek expressz zselatin is került bele.
Most egy karamellkrémes réteg került előbb a lapra.
Kevertem hozzá keveset a krémből és ez került alulra, majd rá a krém.


Ezután a felső lap.

Mindig bajban vagyok a fogyasztásával, villával, kanállal, kézzel? 
Mikor, hogy esik jól.