2014. július 31., csütörtök

Cukcsánka.




A nagylány unokám és barátnői tovább kísérleteztek az alap lapcsánka recepttel.
Már bacon is került bele.
És most cukkinivel turbózták fel, és elnevezték
CUKCSÁNKÁNAK.



Az ifjúság süt, főz ,kreatívkodik a nyáron, a mama meg lejegyzi, közli. 
Csak had gyakorolják a főzést.
Nagyon örülök neki.
A lapcsánkának nagyon sok elnevezése van, én lapótyának hívom, ha nem az alaprecepttel készül.
Készítettem már sütőtökkel, sárgarépával, vegyesen darált zöldségekkel,sajttal, túróval, szárított búza csírával..
Mindegyik nagyon finom.


2014. július 30., szerda

Hagymaleves.




Most nem póréhagymából készült.
Vöröshagymát használtam.
5 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
 egy csokor zöld hagymaszár
olaj( nálam kókuszzsír)
kakukkfű,csombor,
fehér bors
A hagymát csíkokra  szeleteltem és a zsiradékon szinte meg karamellizáltam.
Felöntöttem vízzel.
Bele kerültek a fokhagyma cikkek és a karikára vágott hagyma szár is., és a zöld fűszerek egy kis csokorban.
Jó puhára főztem.Át turmixoltam és át is passzíroztam.
Kevés zsiradékon 1 ek lisztből világos rántást készítettem és felöntöttem 1 dl tejszínnel.
A tejszínes rántással sűrítettem, jól kifőzve.
Fokhagymás ,sütőben pirított kenyér kockákkal tálaltam.


Túró fánk.



Egy kevés ömlesztett sajtot készítettem
1 l tej, 
1 dl tejszín
1 ek ecet
A meleg tejbe került minden.
Az ecet össze kapta Szűrőbe helyezett tüll anyagon átszűrtem.
Egy jó fél maréknyi ömlesztett (sajtom),túróm lett.
Ehhez adtam 1 db tojást
 4 ek lisztet
 2ek tejet
 2 ek barna cukrot
1 mk sütőport 
A massza így nézett ki. 

 Forró olajba a fagylaltos kanállal szaggattam.
 Puha, zamatos fánk lett.
Házi sárgabarack lekvárral , nagyon finom.


Paradicsomos káposzta főzelék, fasírttal.


A család kedvence.


Gyorsan elkészül és finom.
 1 fej közepes káposzta
 2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
fehér bors
1 kk őrölt kömény
 2 db kisebb paradicsom konzerv
 zsiradék(nálam kókusz zsír)
Őrölt köménymag, csombor,2 db babérlevél, 1 ág kakukkfű.
 1 ek cukor
2 ek lisztből rántás.
A káposztát csíkokra vágom.
 A hagymát kockázom, és zsiradékon megpirítom.
Egy kevés vízzel felöntöm,piros paprika kerül rá, felfőzöm, és rárakom a káposztát.
Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje.
Ha jó puha mehet rá a paradicsommal felhígított rántás és jól össze főzöm.
Végül bele kerül a cukor is.
Most tojással töltött, fasírt került rá.



2014. július 29., kedd

Rácsos,mézes, meggyes.


Egy nagyon kedvelt régi családi recept.
Egy kedves ismerőstől származik, aki már sajnos nincs közöttünk.
Nála ettem először kb 40  éve!
A tésztája puha és finom, a méz és a mézes fűszerkeverék zamata  teszi jellegzetessé.
Aki nem szereti, csak fahéjat tegyen bele.
Nálam át van írva kétszeres adagra a recept, sokáig ilyen adagban, nagy gáztepsiben sütöttem, amíg nagy volt a családom.
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
12,5 dkg margarin
3 ek méz
 1kk szódabikarbóna
2 egész tojás+1 sárgája.
1 ek mézes fűszerkeverék.
pici só
-----------
2 dl sárga barack lekvár
 fél kg magozott meggy
 10 dkg darabos dió
Összegyúrjuk, 3/4 részét kinyújtjuk, sütőpapiros ,közepes tepsibe kerül.
Megkenjük barack lekvárral. 
Megszórjuk a magozott meggyel.
Ha nem cukros a meggy ,porcukorral megszórjuk
A tészta maradék részével berácsozzuk.
A rácsok közé darabos dió kerül.


 200C°-os forró sütőbe rakjuk 5 percre, majd 180 c°-on sütjük még 15 percig.


Ha kihűlt csokimáz kerülhet a tetejére.


Most barna és fehér csokit csurgattam rá.
Ezzel a receptemmel évekkel ezelőtt nyertem egy kávédarálót a Kelet Magyarország, egyik aktuális  recept versenyén, turmix feltéttel. Mai napig működik.

Baconös lapcsánka, bokcsánka.

A nagylány unokámmal készítettük.
Az ő ötlete alapján, bacon szalonna is került bele.
Nálunk ez a BOKCSÁNKA.
Megsütötte az apróra vágott szalonnát , és ezt kevertük a lapcsánka massza felébe.

A másik fele hagyományosan  szép pirosra és ropogósra sült. 


 Most szálasra reszeltük a burgonyát a káposzta reszelőn.
1 tojás, 2 cikk zúzott fokhagyma, egy fej reszelt vöröshagyma, só, fehér bors, és egy kanál ételízsítő is került bele.
Annyi liszt, hogy közepesen lágy masszát kapjunk.
Ez nálunk  kb 4 ek.
Forró olajba, kanállal szaggatunk.