2013. február 23., szombat

Kelt tésztából.

Alap kelt tésztát készítettem.
Annyi különbséggel, hogy került bele egy kis kurkuma is.
Így szép sárga lett.
A tetejére fahéjas barna cukrot szórtam, ami süléskor remekül rá karamellizálódott.
Négyzetekre vágtam 
 Almás töltelék  került bele.
Most egy cserép tálnyi, és egy muffin  formában 12 db  készült .







A maradékból egy tekert, kifordított kalács is készült.




Derelye.

Derelye készült.
kaptam szép sárga házi tojást, ez indított a gyúrásra.
talán egy éve, hogy nem készítettem derelyét. 
Finom, több éves üstben főtt szilva lekvárom is van, ezt használtam. 
Hamar elkészült.
Most grízzel készítettem, mert mindig azt hallom, úgy az igazi. 
Nekem nem, azt hiszem ez volt az első és az utolsó. 
maradok a zsemle morzsánál.






2013. február 20., szerda

Bundás zöldségek.

Szeretem a bundázott dolgokat.
Most gomba,bimbós kel, zeller készült.
Zeller, bimbós kel kissé elő párolva.
Sajtot is kipróbáltam bundában és működik. 
A bunda: 2 db tojás, 1.5 dl tej, 1 kk szóda bikarbóna, annyi liszt, hogy ne legyen folyós. 
A palacsinta tésztától sűrűbb állagú legyen. 
A bundázandó zöldségeket lisztbe forgatom.
Magasabb edényben olajat forrósítok, diónyi vajjal.
Ebbe kerülnek a masszában megforgatott  zöldségek. 
Nagyon hamar megfordítom, hogy a másik oldaláról ne folyjon le a massza.
Mikor már szép arany sárga még egyszer megfordítom. 
A sajtot megvizezem.
Egy kevés masszával egy bazsalikom levelet ragasztok rá.

Lisztbe forgatom, majd kibundázom. 
Őt minden oldalán hamar fordítom, hogy bevonja a tészta.
Csodálatos ízt ad neki a rásült bazsalikom.
Most "cifrázott" héjas burgonyák sültek hozzá, amit előbb mikróban kissé meg pároltam, majd az olajban átforgattam.
Jégsalátát ettem hozzá, majonézes, mézes. joghurt dresszinggel .

2013. február 19., kedd

Praktikus eszközök.

Ezek a munkánkat könnyítő, gyorsító apró eszközök, nélkülözhetetlenek a konyhában. 
Tetszetősebbé teszik a tálalást is.


 SPIRÁLOS BURGONYA FÚRÓ


            ŐK KAKASTARÉJ SZERŰEN SZELETELNEK



         Húsok mellé.,olajban kisütve, nagyon dekoratívak.

  SZALONNA BEFŰZŐ TŰ
               Egyben sült húsok belsejébe könnyen befűzhető vele a fagyos szalonna csík.

  MÉZPUMPA
         Csepegés nélkül adagolja a mézet


ZÖLDSÉG PÁROLÓ BETÉT

Mélyebb fazékba, víz fölé helyezve párol.
A benne párolt zöldség megtartja az eredeti ízvilágát.




Praktikák a konyhában.


SÚROLÁSHOZ

Makacs szennyeződések eltávolításához, szivacs tök darabot használok.
A kertemben termett.
Nem karcol, és nem kopik, olyan erősek a szálai.

Súrolószer nélkül távolítja el a lerakódást.
Környezetbarát megoldás.