2014. február 8., szombat

Lóbab főzelék,fasírttal.



Életemben először ettem lóbabot.
Ősszel kaptam a szomszédtól és bekerült a fagyóba. 
Most  akadt a kezembe.
Felengedés után kuktába került, annyi vízzel, hogy kicsit ellepje.
 Fűszerek: tárkony,,borsikafű, babérlevél,kakukkfű,  2 cikk fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma, só, fehér bors .
Lezárva a kuktát 10 perc alatt kész.
Közben paprikás rántás készült,amit tejföllel kevertem simára.
 Ezzel sűrítettem be a főzeléket.
Most fasírt volt hozzá a feltét.
Rájöttem nem fontos kuktába főzni, hamar megpuhul. 
A maradékot már lábasban főzöm, talán nem lapulnak le úgy a szemek és a zöld színét is megtartja.

2014. február 5., szerda

Túró gombóc, gránátalmával.


Nagyon régen készítettem, már.
Most egy méregtelenítő  kúra közepén, ennyi bele fért a könnyű étel kategóriába.
1/4 kg túró
1 db tojás
3 ek gríz
1 cs vaníliás cukor.
 Én,vaníliát nem használok, allergiás vagyok rá.
 Villával, a túrót jól áttörve,összekeverem a hozzávalókat.
Legalább egy órát állnia kell. 
A fagylaltos kanállal kimérve, tenyerem közt golyókat formálva ,forró vízbe kifőztem.
 Közben,megpirítottam a  saját készítésű házi szemlemorzsát, kevés kókusz zsíron, búzacsírával, vegyesen.


A zsemlemorzsámba kukorica pehely is van darálva.
A végén cukor helyett, barna nyírfacukorral ízesítettem, ez is jól meg karamellizálódott a morzsába. 
Ezzel hintettem be a gombócokat, jól megforgatva a morzsába.

Nem egy intenzív ízű étel, ezért gránátalma maggal és zöld dió szeletekkel tettem izgalmassá.

Legközelebb, barackot is teszek a közepébe, hogy ízesebb legyen.

2014. február 2., vasárnap

Sós gofri.


Gyerek koromba, ha elfogyott a kenyér és Édesanyám másnap sütött csak, reggelire "püfögőt" kaptunk.
Ez egy liszt,  tej.,tojás, szódabikarbónával futtatott ,  forró olajba csurgatott lepény szerűség.

Nagyon finom.
Most én is így jártam, nem volt kenyerem.
Gyorsa összekevertem 2 db tojást ,liszttel, tejjel, szódabikarbónával, kevés sóval.
Raktam bele 1 ek burgonya pelyhet, 1 ek korpát, késhegynyi szódabikarbónát.
Habverővel jól összekevertem.
És akkor jött a gondolat, hogy nem olajban sütöm ki.
Bemelegítettem  a gofri sütőt és abban készült el.
Nagyon finom lett.
Legközelebb fűszerezni fogom, kis grill, vagy gírosz fűszersóval, biztosan pikáns lesz.
Előző nap sütöttem tököt, almát.
Ezeket össze kevertem mézzel, ezt  raktam a gofrira.
Nagyon érdekes ízek jöttek ki!
De kacsa zsírral megkenve, kaporral megszórva is finom.
Akár szendvics is készülhet belőle.
Pesztóval, sós csatnyival is finom.

Kacsa pörkölt.

Beszereztem olcsón 2 csomag kacsa nyakat. 
Leves már főtt belőle, most vadkacsa hússal vegyesen pörkölt készült belőle.
Vadkacsa szárny, comb, és egy pár pulyka töke is hozzá kérezkedett.

Egy nagy fej hagyma, kacsa zsíron megfonnyasztva, kevés vízzel felöntve.
Ebbe kerül a piros por paprika, kevés színes bors, tárkony, majoránna.
Egy kis házi lecsó.
Felfőzöm és megforgatom benne a húsokat, hogy jól megpörösödjenek.
Még adok hozzá szűrt vizet, keveset.
Puhára főzöm, visszasül zsírjára.
Most szép sárga házi tojásból készült hozzá nokedli.
Csak annyi  lisztből,amit a 6 db tojás felvesz, víz nem kerül hozzá.
Egy öntött vas lábasban készült, nagyon ízesen fő benne minden.
Nagy adag lett, lefagyasztottam belőle, olyan napokra, amikor nincs időm főzni.
Másnap  saját készítésű,nagy pörkölt csigát főztem hozzá köretnek.

A vastagabb húsokból kiszedtem és egy tojással a késes darabolóba került.
Tésztát gyúrtam és görcsök tölteléke lett ez a massza.
Finom, laktató levesbetét.

Kacsanyak leves.

Kaptam friss , jó minőségű kacsa nyakat,és olcsón. 
Most,leves készült belőle.

 A leves.
Hideg vízbe raktam oda, kuktába a húst. 
Mikor felfőtt lehaboztam, sóztam ,és lezártam a kuktát.
Szép csendesen főtt.
Kb 10 perc múlva kinyitottam a csap alatt, lehűtve.
Felzöldségeltem: egy egész burgonya,sárgarépa, petrezselyem , karalábé  bors , friss zeller levél került bele.
Lezárva kb 5 percig főtt, megint kinyitottam.
Házi , saját készítésű, közepesen széles, metéltet főztem bele.

Zellerem, egész télen van egy cserépben.