2022. február 18., péntek

Krumpli lángos-laska.


Mikróban megpuhult két, nagy burgonya ,szeletekben, víz nélkül 7 perc alatt.
Minden íz benne marad.
Késes darabolóba raktam a burgonyát, 
lisztet egy tojást,
 2 ek saját kovászt, kevés vízben elmosva.
só. 
 Pár fordulat és, lágy massza lett.
Gyúró táblára kiborítva ,még kapott lisztet. 
Jól kidolgoztam.
Pihent 20 percet.
Átgyúrtam, hengerré formáztam.
Ujjnyi csíkokat vágtam belőle, gombócokat formáztam és kerek lappá nyújtottam.


Van egy nagy palacsinta sütő serpenyőm, ami egy vasúti  kocsi ütközőjéből lett kialakítva, kovácsolással. 
Több, mint 50 éves!
Ebben sült, kevés olajban, szép pirosra.
Párolt édes káposztával töltöttem meg.
De ,csak úgy magában is finom.

2022. február 14., hétfő

Sült alma, finomságokkal töltve!

 

A tél finomságai közé tartozik, legalábbis nálam, a sütőtök mellett a sült alma.
Nálam igy készül.
Kivájom a karalábé vágóval a közepét.




Bele töltöm a birs alma lekvárral, mézzel összekevert diót.




A tetejére, egy birs almasajt darabot helyezek, és megcsurgatom mézzel.
Most egy kis kókuszvirág cukor is került a töltelékbe, jól rá karamellizálódott!
Forró sütőbe kerül 170 C°-on, kb 30 perc alatt kész, az alma nagyságától függően.
A sült alma húsából, tojás fehérjével alma hab is készülhet, ami sült habként már gyümölcs mártásra (vagy süteményre) kerül.
Nálam a neve" úszó sziget".