2012. július 15., vasárnap

Egyszerű egytál étel.

Apró sertés hús(lehet csirke is) darabokat kissé ki klopfolok, bors só, kerül rá.
Olíva olajon, diónyi vajjal,mindkét oldalukat megpörösítem.
Zöld paprika , hagyma, fokhagyma, gyros és curry fűszer kerül még rá. 1-2 percig fedő alatt párolom.
Majd fedő nélkül zsírjára lesütöm.
Kiszedem, és a visszamaradt zsiradékon csíkokra vágott cukkinit és egy pár alma cikket átforgatok.
1 EK méz, szója szósz kerül rá, ezzel is átforgatom.
A húsokat is vissza rakom a serpenyőbe és együtt felsütöm. Az almától , méztől és a szója szósztól nagyon pikáns lett.
Vízben főtt burgonya  a köret, meglocsolva a hús zaftjával.
Egy csokor zöld levél:(petrezselyem, oreganó, tárkony,1 levél zsálya,zeller és lestyán )1 Ek olaj ,só, egy darab hagyma, egy cikk fokhagyma kerül a   burgonya főző vízébe.
Kovászos uborkával, igen ízletes.
Talán aprólékosnak tűnik, de hamar elkészül.

PESTÓ.

Itt a nyár, szépen zölddel a bazsalikomom.Mit is készíthetnék, mint pestót.
Mosás, csepegtetés után a leveleket szépen sorjában , egyenként leszedem.
Két fajta bazsalikomom termett az idén, a hagyományos zöld és a pirosas görög.
A gépi darabolóban sok fokhagymával, olíva olajjal, durva szemcsés tengeri sóval, kevés citrom borssal össze darálom, jó simára.
Csodálatos zöld színe van!
Kerülhet még bele ízlés szerint kevés oreganó levél, kapor, tárkony és 2-3 menta levél.
Nálam ez az alap.
Ez tovább ízesíthető  pirított fenyő maggal, dióval, most  mogyoró került  bele(nem a földi, az amerikai) és  pár csepp lime  lé.
Ez teszi pikánssá.
Joghurttal is kipróbáltam, nagyon ízlett.
A reszelt sajtot csak használatkor rakom bele.
Hűtőben, 1 hétig friss marad, de le is fagyasztható, kis üvegekbe rakva.
 Vajas kenyérre, lángosra kiváló, tésztákat ízesíthetünk vele.
A vajas kenyeremen.