2013. május 24., péntek

Befőző automatám.

Ma felavattam a  Weninger befőző automatámat.


Bodzalevet tettem el. 
Elkészítettem a bodza italt a szokásos módon,majd az automatára bíztam a tartósítást.
BODZA ITAL
3 l vízben jó sok, kb 30 db, megmosott ,zöld száraitól megszabadított bodzavirágot , egy éjszaka, fél nap áztattam.
Került bele 3 kk citromsó, 30 szem édeske., 3 db citrom meghámozva,  felkarikázva.(a héj viasszal kezelve használhatatlan)
30 dkg cukrot fél liter vízben felfőztem.
Szirup  szerű legyen.
A bodzát egy párszor átkevergetem.
Másnap átszűröm sűrű textílián.
Hozzá adom a cukor szirupot. Azt is átszűrtem.
A cukor azért kerül bele csak a végén, mert azt tapasztaltam, hogy a bodza virág sok cukrot magába szív.
Jól záródó üvegekbe töltöttem.
Fejre állítva ellenőrizve, hogy jól zár a kupak.
Majd  a befőző automatába kerültek az üvegek.. 

90 C°-ra és 30 percre állítva.
Remélem sikerült a csirátlanítás, és tartósító nélküli ivólevet fogyaszthatunk.

A címkéket is magam készítettem, nyomtattam.
Innen töltöttem le.
http://blog.worldlabel.com/2009/free-fillable-suzee-que-vintage-labels.html

 Ezzel az univerzális ragasztóval ragasztottam fel.



2013. május 22., szerda

Vaddisznó, spagettivel, zöld diós káposzta salátával.

A kisebb darabokra vágott húst, egy éjszakára olajos, vörös mustban pácoltam.
Forró vas lábasba került kevés vízzel, 1 ek sertés zsírral, 1 mokkás kanálnyi húspuhító sóval és egy csokor zöld fűszer növénnyel....
Egy nagy fej hagymával és 4 cikk fokhagymával. 
Színes borssal,  kevés tengeri sóval ízesítettem még.
Zöld fűszerek, a kertemből: bazsalikom, tárkony, izsóp, oregánó, lestyán és petrezselyem.
Fél óra alatt puhára párolódott, majd 10 perc fedő nélkül zsírjára sült.
Köret: spagetti a hús zaftjában átforgatva kevés zöld dió sziruppal.
Saláta is készült hozzá: gőzben elő párolt kínai kel káposzta, majonézzel,1 kk szója szósszal és zöld dió sziruppal ízesítve.
Darabos dió is került a saláta tetejére, a bele kevert zöld dió darabok mellé.
Remek ízek a vaddisznóhoz.
 photo sor.gif
Nagyon lehűlt a hőmérséklet, fáztam és bekapcsoltam a sütőt.
A  gázfűtés már rég kikapcsolva!!!
Ha már 200C -on melegít, sütök benne valamit.
Egy nyújtott leveles vajas tészta felét használtam fel.
Készült stangli,tojással megkenve, szezám maggal megszórva, kevés őrölt kömény is került rá.
 A másik felébe málna zselé(saját) került. 
10 perc alatt kész a ropogtatni való.
Fele el is fogyott, amíg ezt a bejegyzést írtam.








2013. május 20., hétfő

Csoki habos piskóta.

Hétvégén itt volt a "messzi" családom. 
Közkívánatra csokihabos piskóta sült.
Egyik menyem kedvence.
 Főzött csokihabos krém.
Fél liter 20%-os főzőtejszinben felolvasztok 20 dkg 70%-os csokit. 
3 ek cukor kerül még bele.
Összeforralom, egy kevés ideig főzöm is..
Kihűtés után a hűtőbe kerül pár órára(akár egy éjszakára is)
Másnap a robotgéppel felverem, kicsit megint visszahűtöm.
Nagyon finom krém.
Most új káposztába tekergettem,  darált hasaljával
 a töltött káposztát.
Készült még borsóleves és rántott csirkecomb és mell. 
A sütőben sültek, valami különleges így az ízük.
 A panír sem a hagyományos volt, házi kenyérből kukorica pehellyel daráltam össze.
 A köret:burgonya püré és fejes saláta a kertemből.
Egy kis kényeztetésben is volt részem. 
Pünkösd  egyik napján étterembe voltam a fiam családjával. Az egyik kincsemmel, Roli unokámmal.
Olyan szép napok ezek!
Még fotózni sem volt időm, annyit játszottam vele.
Ezekből a pillanatokból élek az elkövetkező napokban.