2015. december 5., szombat

Habcsókok.


Akkor készítem, ha összegyűlt több tojás fehérje.
Nálam lefagyasztva várják a feldolgozást.
Ahány fehérje, annyiszor 2 ek kristálycukor.
Csipet só, citromlé.
Előbb csak alacsony fokozaton megy a robotgép, még nincs benne a cukor.
Mikor már kissé habos, kanalanként rakom bele a cukrot.
A végén  kukorica keményítőt is rakok bele.
Annyi kávés kanállal, ahány tojás fehérje.
Habzsákból nyomom a sütőpapírral bélelt tepsibe.
120C°-on sül, vagy inkább csak szárad,egy órát.
Most egy harmadrészébe piros ételfesték került, hogy legyen rózsaszín a karika.
 Már bedobozolva várják  a Karácsonyt!

2015. december 3., csütörtök

Tésztagyúrás 3.


Az ,úgy történt, hogy a reggeli lecsómhoz feltörtem egy házi tojást.
Olyan szép sárga volt, hogy sajnáltam felhasználni a lecsóhoz. 
Egy tálba került, másik 8 társával együtt, lisztet hozzá adva ,tésztát gyúrtam belőle.
Ők készültek.

Lesznek lapok lasagnehez.
A nagylány unokám spenóttal töltve szereti.
Készült széles és , közepes cérnametélt,  lesz túrós,káposztás  tésztához is.
Pászkát is sütöttem a mikróba belőle.
A végekből  lebbencs leves, és mákos , kókuszos, makostészta készült mazsolával.

Már bezacskózva várják, hogy útra induljanak.

Az egyik családom (menyem) nagyon szereti a tésztáimat.
A késes darabolóval tarhonya is készült.
Kipróbáltam a tarhonyát rizslisztből is, itt a késes aprító kicsit tovább dolgozott, és az apraja szinte kusz-kusz minőségű lett.
Szűrön átengedve választottam szét.
Így készült életem első kuszkusza, rizslisztből.

A  nap végén 20 tojást használtam fel, ebből 8-nak csak a sárgáját.
A fehérjéket lefagyasztottam.
Vizet nem használok a tésztához, csak a tojás, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz.
ITT olvashatsz róla részletesebben.
Olasz tésztanyújtó gépem nagy segítség.
Az Édesanyámtól örököltem.
Amíg élt, Ő látott el tésztával, utána már én készítem a családnak.

2015. december 1., kedd

Birsalma sajt, lekvár,ivólé, készítés.


Az idén nagyon jó volt a termés. 
Bőséges és egészséges,  birs almák és körték nőttek.

Az utolsó adagot a múlt héten dolgoztam fel.
Egy adag már előbb elkészült.
Készült lekvár, cukorral és cukor nélkül, édesítővel. 


Zselésített, kandírozott,birs kockák, üvegben.




Aztán birsalma sajt, kétféle.
Az egyiket fűszereztem.
Levendula szirup, kardámom, tonkabab és kevés  kurkuma került bele. 
Nagyon finom lett.
Most egészben a kuktában főttek meg a gyümölcsök.

Mikor kihűlt  leszűrtem,a kezemmel szétnyomva, eltávolítottam a magházát.



A levet átszűrtem és cukormentesen, édesítős ivóléként automatáztam.


A gyümölcshúst  bot mixerrel pürésítettem.
Egy részét át is passzíroztam, ebből készült a  kétféle,birsalma sajt,


Sok munka van vele, de nagyon finomak.
Jobban szeretem a birsalma lekvárt, mint a sárga barack lekvárt. 
Ez lett az év utolsó befőzése.

2015. november 29., vasárnap

Pesztós tészta.


Maradék kifőtt csőtészta, sajt, sült, sonka,  szalonna.
Ezekből készítettem egy gyors ebédet.
Reggeliből maradt szalonna, sonka sülve.
Gomolya a hűtőben.
Tészta,2 db brokkoli rózsa  az előző napi ebédből maradt.
Késes darabolóba került. 
menta-a kertből
bazsalikom -ablakban cserépben
dió-éppen diót pucoltam
kevés gomolya
rukkola- a kertemből
oreganó,tárkony, majoránna, mangold,kakukkfű-még zöldell a kertben

 Himalája só, olíva olaj, citrombors és indul a gép. 
A sajt   nagyobb részben a tetejére került, kicsit ráolvasztva.
A ropogós, bőrös szalonna és a sonka megkoronázta az egészet.
A napi elfoglaltság mellett, gyorsan elkészül!