2014. december 14., vasárnap

Sült hal, vegyes körettel.


A sütögetés napjain , egy gyors egy tál étel készül.
Most halat sütöttem.
Sóztam borsoztam és kukorica lisztbe forgatva, forró olajban sült.
Közben a mikróban 800W-on, 5 perc alatt megsült 5 kisebb burgonya.
Előző nap cékla sült benne, abból is maradt.
A hal után,gomba és padlizsán sült, majd a meghámozott  burgonyát is át pirítottam.
Végül a cékla karikákat sütöttem át hirtelen.
Bőséges, laktató és egészséges ebédem volt.

Mézesek.



Adventi koszorú, mézesből.
Már kisült egy fél és egy egész adag.
A fél már el is fogyott.
Még nem dekoráltam,fehérrel fogom írókázni.
Sok új formát kipróbáltam.
Mézes tészta
 1kg liszt
3 egész tojás
30 dkg méz
30 dkg porcukor.
30 dkg margarin
1 kk kurkuma+1 kk kardamom
1 ek szódabikarbóna
csipet só
1.5 cs mézes  fűszerkeverék.
 A mézet a fűszereket forrásig hevítem, megy bele a vaj.
Hozzá adom a szódabikarbónás, porcukros liszthez.
Csipet só is kerül bele.
A kenyérsütő dolgozta össze.
Hideg helyen pihen zacskóban, egy éjszaka. 
Másnap átdolgozom, nyújtom, szaggatom.
180C°-on 15 percig sül,sütőpapiros tepsin, légkeveréssel.
Most kerek lapok is sültek erre dolgozom majd a szarvas, házikó és fenyő figurákat. 


Csillagokat is használtam rátétként.
 Horgolt csipkével mintáztam a lapokat.




A figurákat majd írókázom fehérrel, egy részüket zselatinos , színes mázzal kenem át.





Egy tál is készült,szívekből raktam össze egy tál külsején. de igen béna lett,  magasabb hőmérsékleten kellett volna sütni, így lecsúszott egy része.
Mindenesetre tele raktam figurákkal és már úton is van.
Végül is ehető.
Minden évben elbénázok valamit.



Aprósütemény formák, fondant díszek.


Karácsony előtt, mindig lázasan kutakodom a sütemény formázók között.
Van pedig bőven, a sok év alatt összegyűlt formák már alig férnek.
De, mindig találok újakat.
Ezeket egy Mihály napi vásáron vettem, Debrecenben.
Fondant,és keksz formázók!


Fém, hópehely és szarvas kiszúrók.

Ilyen a sütipecsét.
Mézes tésztánál már ki próbáltam.

A kiszúró és pecsét egyben
 Az unokám gyurma kiszúrói is nagyon praktikusak.

Most a gömb, tojás és szív formákat szereztem be.



Ezzel együtt a 3 db-os méhkas forma is az enyém lett.

Az Ebay-ről rendelt egy kedves tanítványom hópehely kiszúrókat, nagyon szépek.

A szódabikarbónás levegőn száradó karácsonyi díszeket ezekkel készítettem.



Elkészítettem életem első fondant-ját is. 




Rózsákat is készítettem belőle.
Sajnálom, hogy eddig nem próbáltam ki. 
Gömb, tojás és szív formákat is készítettem.







2014. december 7., vasárnap

Rebarbarás, túrós,rácsosan.



Hamar ki is próbáltam egy leveles tésztával.

Rebarbara lekvár és túró töltelék került bele.
Mindkét tölteléket egy kis rizs liszttel kötöttem meg, hogy ne legyen folyós.
A rebarbara lekváromba, jófajta szabolcsi Jonatán, alma darabkák is vannak.
A túróba cukor és tojás is került.
nagyon fonom és mutatós lett.
És gyorsan elkészül.

2014. december 5., péntek

Kókuszos csigák.


Régebben sokat sütöttem, most megint előkerült a recept.
40 dkg liszt
20 dkg margarin.(nálam laktózmentes)
4 tojás sárgája
3 dkg élesztő
2 ek porcukor.
csipet só
2.5 dl tejföl( nálam laktózmentes)
A dagasztást, kelesztést a kenyérsütőre bíztam.
Onnan kivéve ,átgyúrtam, két cipóra osztottam.
Téglalap alakúra, másfél ujjnyi vastagra nyújtottam.
A  4 db tojásfehérjét felverte a robotgép.
Pici só, 1 kk kanál citromlevet adtam hozzá.
Majd fokozatosan, 30 dkg átszitált porcukrot, a végén 20 dkg kókuszreszeléket kavartam bele.
A végén 1 ek rizslisztet kevertem hozzá.
Ezzel kentem meg a lapokat.

Feltekertem, mint a bejglit és kb, másfél ujjnyi vastagra felkarikáztam.


Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem.

Nekem kétszer 15 db, azaz 30 db lett belőle.
A végeket nem számolom.
180C°-on légkeverésen,20 perc alatt sül meg.
Sokáig eláll, ha nem fogy el.
A tésztája puha és könnyű.


Vadkovászos kenyerem.3.


Harmadszor sül kenyér vadkovásszal.
A második ilyen volt.


2 hét után a kovászt nem etettem tovább.
20 dkg-os adagokban lefagyasztottam.
A sütés előtti estén kiveszem.
Éjszaka meleg helyen van, feléled kicsit,de nem buborékos.
Megetetem 10 dkg liszttel, csipet cukorral, kevés tejjel, vízzel.
Délutánig, háromszor etetem.
Az utolsó etetésnél adtam hozzá 1 dkg élesztőt, mert nem láttam, hogy dolgozna.
Nem kellett volna.
Nagyon jól dolgozott volna anélkül is.
Most kevés kukorica liszt, 2 ek búzakorpa, 1 ek búzacsíra ,
 1 ek burgonya pehely is került a kenyeremhez.
A dagasztás után kivettem a kenyér sütőből.
Egy öntött vas lábasban , kelt az  50 C°ra beállított sütőben.
Sütő papírt is raktam alá.

30 perc kelés után, felvettem a sütőt 200 C °-ra ,majd mérsékeltem 180 C°-ra.
Nagyon szépen megsült, 45 perc alatt.
A lábasnak teteje is van, 10 percig azzal sült, aztán levettem.
Igaz nem beszélgetett, de nagyon finom lett.
Nehezen kedveltem meg a kissé savanykás íze miatt, de  már mostanra ,megszerettem.







2014. december 4., csütörtök

Karácsonyi süti kiszúrók, formák.

Nagyon sok keksz szaggató formám van már, de minden évben találok újabbakat.
Most hópehely kiszúrók kerültek hozzám.

Kiszúró és sütipecsét egyben.

Sütipecsét, cserélhető fejjel.
(Kár, hogy nem magyar a felírat)

A  fém hópehely, a szarvas és a cica is új szerzemény

 Az  kisebbik unokámtól került hozzám ez a gyurma formázó szett, ami igen alkalmas kekszek kiszúrásához is.