2016. május 2., hétfő

Fenyőrügy szirup.


A  tavasszal leszedett fenyő ügyeket cukorral rétegeztem. 
Naponta átrázom.

A cukor kivonja a nedvességet a fenyő rügyekből.
Több héten át érik össze.
Ez a hideg készítés.
Mikor folyós átszűröm .
A visszamaradt rügyekből finom tea készíthető.
Melegen is is készíthető, akkora rügyeket vízzel felforraljuk, pihentetjük, majd újra átfőzzük,és cukorral, édesítőszerrel átfőzzük, vagy mézzel ízesítjük. 
Téli időszakban köhögésre kiváló.
"A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok rejtőzködnek, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják.
A természetes keverékben nagyon sok C-vitamin van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még a betegségek kialakulása előtt a szervezet védekezőképessége résen legyen, és elejét vegye a bajnak. Emellett még remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik kimerültnek, stresszesnek magukat, és nyugodtan használjuk a gyógyteák édesítésére is."


"Kiemelkedő hatásfokkal gyógyítja a légúti betegségeket. Csillapítja a köhögést, a torokfájást, nyugtatja a légutakat. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. Tüdőerősítő hatásáért köhögéscsillapítóként használják
A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható

Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti."

2016. április 24., vasárnap

Rebarbarás batyuk.


Kész leveles tésztából, készültek.
Most két fajtából normál, és élesztős.
Töltelék:
Saját készítésű,laktózmentes maszkarpone, 
 Földieper(kevés keményítőbe forgatva) 
és párolt rebarbara(a kertemből)
Nagyon finom lett.
Gyorsan elkészül.
Sonkás tekert csíkok és koszorúk is készültek.
Tetejét tojással kentem le.





Rendhagyó lángosom!


Kenyérsütéskor mindig elveszek a tésztából 2 lángosra valót.
Most is így történt.
A belseje üreges lett, mint a pitának.
Biztosan a savó és a jó élesztő, és  a hosszú kelesztés miatt.
Sült feketeerdei sonka, metélő fokhagyma, medvehagyma kapor, kecskesajt, új hagyma került bele,egy kis saját készítésű pizza szósz kíséretében. 
Megvolt a finom  ebédem.


Kenyerem,savóval.


Most savóval sütöttem a heti kenyerem.
Laktózmentes mascarpone készült, és a lecsepegett savót használtam fel, víz helyett.
Nagyon finom lett, a belseje csodás.
Mindent a kenyérsütőre bíztam.



2016. március 19., szombat

Chili zselé.II.







Újból elkészítettem  a család kedvence lett.
Hozzávalók:
4-5 kápia paprika
  •  4-5 db chili  
  • 4,5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)

Elkészítése:
A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.
1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.
Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.
A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.
Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Csípős és  nem csípős változatban, kápia paprikából készült.


Most annyit változtattam, hogy száraz csípős paprikából erős levet főztem és ez került bele.
Az alap az a kápia paprika volt.
Így változtattam a recepten, hogy nem csípős is készüljön.
Készült nem csípős is, mert a fiam és én nem szeretjük a csípőset.
Kicsit változtattam a recepten.
Késes darabolóval ledaráltam a kápia paprikát, főztem, átpasszíroztam, leszűrtem, ízesítés, dzsemfix, 10 perc főzés. Kivettem, ami nem csipősnek kell, a többit főzött, átszűrt csípős paprika lével tettem csípőssé.
Nálam a tulipán chili terem!
Még karácsonykor a halászlébe ezekből került!


Dunsztba került!

És , most fehérbor ecettel és folyékony édesítővel (nem cukorral) készült.


A megfőtt csípős paprikát is bele turmixoltam.
Ősszel készült  zöld, és sárga paprikából is.



2016. március 7., hétfő

Tésztákat formáztam.


Majdnem minden héten gyúrok tésztát. 
 Most 5 tojás sárgáját és 3 egész tojást használtam fel.
A vasárnapi húsleveshez készült közepes metélt.
Mennyivel finomabb a leves a friss tésztával!
Ezenkívül  formáztam  még, cavalettit, kétféle csigát, és egy csavart orsót is.


Egy adag túrós csuszára való is készült.


Rántott, szűzérme, virslivel töltve.


Egy kisebb  darab szűzpecsenyét felszúrtam.
Fűszereztem, kivül, belül. sóval , színes borssal.

Bele nyomtam 2 db virslit.
Felszeleteltem kisebb darabokra és kipaníroztam.


Forró olajban sült.
Gombát és zellert is rántottam mellé. 
Burgonyapüré és körte befőtt kísérte a tányéron.

2016. március 5., szombat

Rakott fej, kocsonya, sült vér.


Kaptam ajándékba egy fél sertés fejet,és  vért is.
Hagymás vér készült.
Vízben megabároltam a felkockázott vért.
 Leszűrtem. Jó sok hagymát, zsíron megfonnyasztottam , fűszerekkel ízesítettem.
Került bele:
 3 cikk fokhagyma szeletelve.
1 tk római kömény
1 tk kakukkfű
1 tk oreganó
1 tk majoranna
kevés izsóp
1 kk kapor
piros paprika
Ezek a fűszerek saját termésűek, szárítottak.
Ezekkel sült a vér.


 A sertésfejet kuktában 2 fej vöröshagymával, 1 egész fej fokhagymával, 4 d babér levéllel sóval, egész borssal,egy jó darab oldalassal, jó adag bőrrel főztem meg.
 A leve kocsonya lett.
Olyan kemény, hogy késsel villával ehető!


A kihűlt húst lefejtettem a csontról.
Fűszereztem, ,utánasóztam.
(oreganó, kakukkfű, római kömény, majoránna, piros paprika, őrölt citrombors , fokhagyma por)
Össze kevertem egy jó adag kocsonya lével. 

Folpakba tekertem.

Jól szeletelhető.
Fagyasztóba is került belőle.


2016. február 29., hétfő

Blogom,túl a 200 ezredik látogatón!



Túl a 200 ezredik látogatón!

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK
9 éves lesz a blogom!
Az első években, nagyon kis látogatottsággal, hiszen nem osztottam meg sehol.
Miután elkészítettem a Facebookos oldalát is
" Olgis receptjei" címmel, egyre több látogatóm lett.
https://www.facebook.com/Olgis-receptjei-616631755049854/
A különböző csoportokban történő megosztások is sokat segítettek.
Van egy saját csoportom is:
Praktikus eszközök és praktikák a konyhában.
Itt nem recepteket, főleg praktikákat, konyhai fogásokat, eszközöket ajánlunk egymásnak.

https://www.facebook.com/groups/praktikus/

Ezen kivűl még 3 főzős csoportban vagyok admin, segítem a csoport munkáját.

Több helyen is pályáztam és nyertem a receptjeimmel helyezést.
 Ezt a blogot a nagylány unokámnak írom. Ha már én nem leszek , írányadó legyen neki a főzésben. Ezért is írom részletesen, és fázisfotókkal.smile hangulatjel
 Nemsokára 9 éve , ezzel a bejegyzéssel indult a blogom.

"Egy idős nyugdíjas tanárnéni vagyok, aki most ismerkedik a számítástechnikával.
Az élet kérte, hogy megtanuljam.
A messzi unokáimmal így naponta találkozhatom.
 Remélem nem okozom csalódást azoknak akik olvasni fogják.
Csak olyan recepteket írok le ,amit már kipróbáltam.
Fényképeket is fogok róluk felrakni. 
Újabb hobbim a fényképezés.
 Kérem a türelmeteket, ha valamit elrontok segítsetek. 
Előre is köszönöm. Olgis. 2007.10.21"

Azóta betöltöttem a 70. évemet is.

TÖBBEN LÁTOGATTÁK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBÓL, MINT MAGYARORSZÁGRÓL!

Ez érdekes!

Oldalmegjelenítések száma országonként

A blogok nézői között legnépszerűbb országok diagramja
BejegyzésOldalmegjelenítés
Egyesült Államok
1432
Magyarország
491
Oroszország
89
Spanyolország
31
Románia
23
Dél-Korea
18
Németország
16
Szlovákia
14
Ausztria
5
Svájc
3







A Blogger oldalmegtekintéseinek diagramja
Oldalmegjelenítések száma ma
127
Oldalmegjelenítések száma tegnap
291
Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban
8 371
Oldalmegjelenítési előzmények (összes)
200 125
A saját oldalmegtekintések nyomon követésének kezelése