2023. augusztus 12., szombat

Tarhonya készítés, a késes aprítóval.


Sokszor készítek házi gyúrt tésztát. Tarhonyát is.
 Eddig reszeltem a káposzta reszelőn.
Egy ismerős oldalán láttam, hogy másképp is lehet.
Mégpedig a késes aprító géppel.
Kipróbáltam, és működik.
A jó keményre gyúrt tészta a késes aprítóba kerül. 

Pár fordulat és már kész is. 
Lehet úgy is, hogy az aprítóba kerül a tojás a rétes liszt és addig adagoljuk a rétes lisztet, amig megfelelő állagú, nagyságú nem lesz.
 Többször megállítom a kuttert, és ellenőrzöm, kell-e még bele liszt. 
Nálam víz nem kerül bele.
 2 egész tojás és 2 sárgája, és amennyi rétes lisztet felvesz.
Azt tudtátok, hogy nagyanyáink "GOMBÓDÁNAK"hívták?
Az aszaló gépbe szárítottam meg, későbbi felhasználásra. 
Az aszalógép tálcáira szúnyoghálóból, kerek lap kerül, igy nem hullik át a tészta, lehet egyszerre több félét is szárítani.

Mindenkinek ajánlom, működik!
Ha tovább működtetem a késes darabolót, apróbb, reszelt tésztaszerű lesz az eredmény.
Át lehet engedni a tészta szűrőn, a kisebbek át hullanak, és marad benne a nagyobb, ami a tarhonya.
Az áthullott kisebb, az a reszelt tészta minőséget közelíti meg.

2023. augusztus 11., péntek

Szabolcsi töltött káposzta.


Mi felénk így készül a töltött káposzta.
1 fej vékony levelű káposzta.
fél kg darált hús-a fele sertés dagadó
fél kg rizs
2-3 fej hagyma
 4-5 ek zsír-főleg kacsa zsirral finom.
1 ek piros paprika
 őrölt bors
 só
 A zsíron, megfonnyasztom a felkockázott hagymát, sót is teszek rá, így nem ég oda.
A tűzről lehúzva bele teszem  a piros paprikát, borsot.
A több léről megmosott rizshez, hozzá  adom a darált húst borsot, a paprikás zsírt, sózom és jól össze dolgozom.

A forró vízben megfonnyasztott,  le gerezdelt, hideg vízben lehűtött káposzta levelekbe tekerem.
Ha ,nagy a levél 3 részre is osztom a leveleket.
De a gerezd mentén 2 felé téphető.
Inkább, kis csinos tökteléket szeretek készíteni.
A lábas aljába füstölt hús, kolbász, zöld paprika, paradicsom, apró káposzta kerül.
Vas lábasba fő igazán finoman.
Szorosan egymás mellé kerülnek a töltelékek, több sorban.
Egy -két zöld, vagy piros paprikába is kerül töltelék.
Annyi vízzel öntöm fel , hogy ellepje.
Egy kistányér kerül a tetejére nyomatéknak., és rá a fedő.
Mikor felfő, paradicsomot öntök rá.
Fedő alatt 20 perc alatt készre fő.
Nagyon alacsony hőfokon,  főzöm.
A sertés dagadó különösen jó ízt ad neki.
Most kelkáposztába  is tekertem.

Aki szereti, tejföllel is fogyaszthatja.
Kukorica kásás, füstölt húsos is készült, torma levélbe tekerve.

Ebbe sok fokhagymát teszek, és olajjal vegyesen készítem, ,Édesanyám, nagymamám így készítette, jó kis házi, "olajütős" napraforgó olajjal és kacsa zsírral vegyesen. 
A  füstölt húst késsel pici kockákra vagdosom.
A torma levelet le gerezdelem, mosom és forró ecetes vízbe épp, csak felfőzöm.
Legalább fél órát ebben a lében áll.
Télire is rakok el torma levelet, fagyasztóba, vagy üvegekbe rakom.
Torma levél télire.
Kisimítom egyenként és ebbe tekerem a  kukorica kásás tölteléket.
Annyi vízzel, ami ellepi felöntöm,mikor felfő, akkor kerül rá a paradicsom, mindkét esetben.






2023. július 26., szerda

Tört uborka saláta.




Az uborka többféle felhasználása mellett ez is érdekes.
Nemcsak saláta, kovászos uborka, vaqy tzatziki készíthető uborkából.
Ez egy török étel, egy TV műsorban láttam.
A megmosott közepes uborkákat zacskóba raktam és a hús klopfolóval össze törtem darabosra.
Tengeri só, kevés olíva olaj, 1 kk méz, 1 kk lime citrom lé, fehér bors és zöld kapor levél került hozzá.
Joghurttal kevertem össze.
Különösen jó íze van.
A törés egész más ízt hoz ki belőle.
És ahogy ropog az ember foga közt!!
Az aprítás formája meghatározza az íz világot.
Ez olyan, mikor tésztát gyúrunk.
A cérnametélt és a csiga íze, egész más.
Az alak, más ízt ad az ételnek.

Mai ebédemhez--sült kacsa mell, tört burgonya,kacsa tepertővel-- ilyen , törtuborka saláta készült.

2023. július 22., szombat

Befőttes címkék!




Ilyen és hasonló címkék készülnek a befőttes üvegekre!
Én nyomtatom, írom őket egy  képszerkesztővel!
IGY használom!




Régen ragasztottam, újabban kilukasztva spárgával, vagy színes rafiával kötöm az üvegekre.
Igy egyszerűbb az eltávolítás, és újra használhatóak.


2023. július 19., szerda

A fügefalevél jótékony hatásai!


Van egy pár fügefám! 
Ritkán hoz termést, de  nem vágom ki, mert a levele csodás alakú, és hatásos sok mindenre.

Az idén egy fa már letermett,  de már ott van a második termés is, ami ősszel kell beérjen.

Hatalmasak  voltak a termések, és zamatosak!

Télre aszalógéppel szárítom a leveleket., nyáron frissen iszom a levét, turmixolva a levelét.
"Naponta maximum 2 fügefa levelet fogyasszunk, semmi

 esetre se többet, mert nagyobb mennyiségben mérgező lehet!"

Erről ITT olvashatsz!
https://www.facebook.com/inyencfogyasklub/posts/857032721044218
Kellemes ízű, ízesítés nélkül fogyasztható.
Ilyen szép zöld színe van a levének!
Buborékmentes ásvány vízzel összeturmixolom, kicsit állni hagyom és átszűröm.
Mentával, ápolka levéllel is szoktam együtt turmixolni.
Így kicsit zamatosabb!
ITT olvashatsz róla, milyen jó.
https://cukrom.hu/2015/06/11/a-fugelevel-tea-elkeszitese-hazilag/
Főleg a cukorszint rendben tartása az előnye, de segít az emésztésben is.
https://divany.hu/testem/fuge-levele-emesztes/?fbclid=IwAR3Rx70oQApM7JpRPaUGLOBU2pqajVBGIsWCgXtJPhpRTCoKdQ0MCBwKGY4
Vigyázni kell, mert a levél tejnedve a bőrre kerülve, ha napfény éri , felhólyagosítja a bőrt. 
Aki erre érzékeny, gumi kesztyüben,és ne napsütéskor szedje le a leveleket.

2023. július 6., csütörtök

Barna meggyes.

Szeretem a kavart sütiket.
Ez is olyan, gyorsan elkészíthető!

Recept:
30 dkg liszt
1 teavaj
 20 dkg porcukor
1 dl tej
1 ek méz
 3 db tojás
 1 cs sütőpor
 2 ek instant kakaó.
A vajat a cukorral a mézzel, a tojásokkal, tejjel habosra keveri a robot gép.. 
 A sütőporral, kakaóval elkevert lisztet apránként hozzá adom.
Közepes tepsit sütőpapírral kibélelek, bele simítom. 
Egy üveg magozott meggyet rászórok.
 Friss meggyet is használhatunk,  finomabb!
A meggyet előtte kekszmorzsával megszórtam.
              De keményítőbe forgatva is jó.

 Így nem süllyed le a tészta aljára, és nem áztatja el .

190 c°-os sütőbe kerül 20 percre. 
Majd 160 c°-ra mérsékelem a hőt és tűpróbáig még kb 20 percet sütöm.
Légkeverést használok.
Diót is lehet szórni a meggy közé.

2023. július 1., szombat

Kenyérsütés!




50 dkg liszt -fele rétes liszt
2 tk só 2 tk cukor 20 dkg saját nevelésű kovász.
 2 dl tej
1 dl víz
2 kk sikér 
1 ek olíva olaj
Tegnap be kovászoltam délután, (saját kovásszal) estére összeállítottam, egyszer hajtogattam, és ment a hűtőbe éjszakára ,hogy a kovász dolgozzon.
Ma reggel kilapogattam, feltekertem, cipóvá formáztam.
Cserépedényben kelve, várt a sütésre.

Két db lángosra valót elvettem belőle, ez volt a reggelim, csak simám, saját termésű fokhagymával.


2023. június 23., péntek

3 perces,kávés süti, mikróban!


Gyors és finom.

 HOZZÁVALÓK:

1 db tojás
2 cs  3 az egyben instant kávé
 fél dl olaj
csipet só
4 ek liszt
  1 dl tej
1 kk szódabikarbóna
Ezeket egy jénaiban jól kikeverem.
Ebből az adagból lett 2db szuflé formában,1 kisebb  kávés bögrében és egy nagyobb kerek, a jénaiban.
Könnyű tészta, gyors elkészítés.
Váratlan vendég esetén, nagy segítség.
KRÉM:
Maszkrapónét, össze kevertem karamell krémmel,(amit én készítek, házi tejből sűrített tej-hűtőben el áll sokáig.) kevertem még hozzá hulalából felvert tejszínhabot.
Egy könnyű és finom krém lett!
Egy finom kávéval, remek vendégváró!
Készült már:
Maszkarpónés,- turós, -kókuszos,-tejszínhabos krémmel, zselatinnal (nálam agar-agarból) a tetején!
Gyorsan elkészülő finomság!

Kipróbáltam már az ayr fre -ben, a légkeveréses sütőben is, abban is jól készül.


2023. június 7., szerda

Habos cseresznyés süti.



Már jó érett a korai cseresznyém, szinte fekete.
Ideje volt egy sütinek nekilátni. 
A cseresznye magozáshoz van ugyan magozóm de most  olvastam az egyik csoportban, hogy gémkapoccsal magozzák a meggyet.
Kipróbáltam és nagyon jó kisebb mennyiséghez.
Süti tésztája
3 db tojás
4 ek cukor
 5 ek liszt-pupozott
3 ek olaj
 1 cs sütőpor
Az egész tojásokat a cukorral gépi keverővel habosra keverem,.
Hozzá adom az olajat, ezzel tovább keverem.
Végül a sütőporos lisztet adom hozzá.
Csak egy pár fordulatot keverem.
Majd kézzel még átforgattam.
 Sütőpapíros , közepes tepsibe kerül.
Tetejére a magozott cseresznye. amit kevés puding porba, vagy étkezési keményítőbe forgatok.
A sütő előmelegítve 200c°-ra.
5 perc után 170 C°-ra veszem így sül 25 percig.




 Közben 3 tojás fehérjét 4 ek cukorral, csipet sóval kemény habnak vertem a robotgéppel.
Került még hozzá 2 ek levendula szirup, és 2 ek cseresznye lé.
 A legvégén 2 kk étkezési keményítő. 
A habot a tészta tetejére kanalaztam, villával kicsit felhúzgáltam csúcsosra.



Finom, mikor ropogósra sülnek ezek a kis csúcsok. 
Tűzhelyet 100C%-ra mérsékeltem és 30 percig így sült.
 Kivettem, a sütőt 200 C°-ra felmelegítettem és 3 percre vissza raktam.
A hab így kapott szép barna szint.







Fagylalttal, az elmaradhatatlan zöld dió sziruppal és zöld dió karikákkal  tálalva.

Természetesen tejszínhab és egy kis eper(a kertemből) is színesítette. 
Meggyel is finom!

Csodálatosan illik a zöld dió és a levendula szirup íze egymáshoz.






2023. június 5., hétfő

Rózsavíz és rózsalekvár készült!






Nagyon szépek a rózsák az idén. 
Most a pirosból rózsavíz és lekvár készült
A megmosott  szirmokat felfőztem vízben, kevés citromsavval,állni hagytam, leszűrtem.
Ez lett a rózsavíz!


Mivel ebben nincs tartósító, sem cukor,fagyóba került üvegbe ,és ilyen kis adagokban egy fagyasztó zacskóban.
Ha kis mennyiség kell, ebből használok,pl süteményekhez.
A gyomorra,bőrre nagyon jó hatással van.
Erről itt olvashatsz!
A visszamaradt szirmokat össze turmixoltam, cukorral, zselésítővel sűrű lekvárnak főtt.


Üvegekbe,száraz dunsztba került.
Illatos és jóízű lett.
Most éppen aszalóban száradnak rózsaszirmok télre, teának.



Szűz érmék.

A szűz pecsenye  házi vágásból érkezett. 
Reggel még a hátán hordozta a malacka. 
Ezeket a húsokat szeretem, amit háznál vágott sertésből kapok. 
Most hasaalját kaptam, töltött káposztába  egy kevés lapockával.
A szűz pecsenyéhez ritkán jutok, de most én következtem. Mindenkinek fáj rá a foga.
Egy nagyon fiatal 100 kg-os sertés pecsenyéjét kaptam meg.
 Most  ebből használtam fel keveset.
Két ujjnyi szeletekre vágtam a hártyával együtt.
Kezemmel enyhén lelapítottam, hogy kissé elterüljön. 

Só és darált citrom bors került rá.
Körbe tekertem vékony, falusi sonka szelettel.
Fogpiszkálóval megtűztem.
Gombát meghámoztam, felszeleteltem.
Sertés zsírt olvasztottam kevés olajjal, és diónyi vajjal.
A forró zsiradékban mindkét oldalt megpörösítettem, majd pirosra sütöttem.
Kiszedtem a húsokat és a  szeletelt gombát megsütöttem a jó ízes zsiradékban. 


A gombát is tányérra szedtem.
Leöntöttem a zsiradékot, keveset hagytam benne.
A lé, amit a gomba engedett felszedte a kis pöröket a lábas aljáról.
 Tejszínnel és 1 tk zöld dió sziruppal elkevertem, felforraltam, vissza került bele a gomba, párolt zeller csík és negyed párolt kelbimbók.
Épp csak össze forraltam.

Héjában sült burgonya, párolt kelbimbó, és zeller volt hozzá a köret.
Zöld dió is került rá. Most ő a kedvenc, finom ízvilágával.
A zöld dió édeskés, fahéjas, kardamomos íze, nagyon jól párosult a gombával.
Pároló betétet használtam a zöldségek párolásához.