A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea
származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös
vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú
italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár
egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A
császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta
a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt,
így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html
Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem.
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.