2024. december 16., hétfő

Teakeverék készítése, házilag.


A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt, így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html


Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.

                    Katáng és mályva virág szárad.


A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.







A bodza és akác virág hasznosítása.



BODZA


A BODZA TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI  SZEREPE
"A bodzát jótevő fának is hívják, mert minden egyes része hasznos az ember számára, a népi gyógyászat szerint felér egy patika erejével.
A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó, vízhajtó hatású.
Már a múlt században felfedezték köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják.
A bodzabogyóból készítenek gyógy- lekvárt, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak.
A termések enyhe hashajtó és vizelethajtó hatásúak.
Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák.
A népi gyógyászatban kérgéből féregűző teát főztek.
 A bodzatermés enyhe hashajtóhatású."

 Nem panaszkodhatunk, bőven terem a határban,a kertek alatt.
Bárki hozzá juthat.
Már lefutóban a virágzás, de még mindig találhatunk egy két kései virágot.
Ez éppen elég a napi bodzaital készítéséhez.
Sokan azt írják nem mossák meg.
Ez bizony nem jó. 
Hiába esett a sok eső, a legyek, bogarak igencsak megmásszák, lepiszkítják.
Elengedhetetlen a mosás.
A kis pókok úgy el tudnak bújni a virágernyőbe.
Ráadásul még zöld színűekkel is találkoztam.
Nálam úgy történik, hogy szedés  és mosás után kicsit kiterítem egy abroszra, lecsurog a nedvesség róla.

Fontos ez , akkor ha szárítom.
Most sokat szárítottam,bodzát, akác virágot.
Télen teát főzök belőle.
Szörpöt ritkán  készítek, , kerülöm a nagyon cukros leveket.
Inkább csak olyan ivólé féle  itóka készül, édesítővel.
Egy tálba, vagy üvegbe kerülnek a virágok, citromsav  édesítő, és szűrt víz.
Citrom, csak akkor, ha van kéznél bio citrom.
A nagy kocsányokat leollózom a virág ernyőről, szinte csak a virágok maradnak.

A kocsányoknak  nem jó ízt adnak az italnak.
Egy éjszaka áll , néha megkeverem.
Nem szeretem sokáig tartani, mert megposhad.
Leszűrve, üvegekbe, a hűtőbe el áll egy pár napig.
Legutóbb, már szinte le tudtam rázni a virágokat egy adag így lett megszárítva.
A bodza bogyójából kivonatot készítek majd, amit cukormázak színezéséhez használok fel.
AKÁC 
Hasonló képen szárítottam akác virágot is.
Zárható üvegbe kerülnek a téli tea keverékbe.
Önállóan az akácnak nincs jellegzetes íze, ezért keverem mentával, citrom fűvel.
Száradnak az akác virágok.



Idei, téli tea keverékem!

 

Minden nyáron szárítok gyógynövényeket, aszalógépben, melyek a kertemben teremnek meg.
ITT is olvashatsz róla!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2015/02/teakeverek-keszitese.html
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Most ősszel ezekből készült egy tea keverék. 
Filterezettem is belőle.
 Kerül még a filterekbe, macsa tea por, és a szárított, őrölt szőlő hús, és mag,  ami a szőlő lé készítésnél vissza maradt. 
Amitől ilyen szép színű a tea.



került bele:
rózsaszirom
kakukkfű
csalán
 fekete ribizli levél
zsurló
bodza virág
 ginko biloba levél
aranyvesszőfű
menták
fügefa levele..stb
 Jó nagy adag keverék készült, jut a családomnak is belőle.

Teát filtereztem!


Vegyes ,szárított gyümölcspor,  zöld matcha tea por, és kakukkfű került a filterekbe.

Aromás, illatos, egészséges tea készül belőle.
Már filtereztem előzőleg is, csak gyümölcs porból.
Most kevertem.

Télre is készül egy tea keverék!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2022/01/idei-teli-tea-keverekem.html

Filteres, gyümölcsteát készítettem.


A nyáron, készült pár üveg rostos lé, gyümölcs centrifugával, vegyes gyümölcsökből, alma, szilva, ribizlik, josta,és cékla.
A vissza maradt gyümölcshúst aszalógépben kiszárítottam,majd porrá őröltem.


Most ezt a port filtereztem be.


Egy pár darab filterbe birsalmából készült gyümölcsbőr darabkákat is raktam.

Kipróbáltam elektromos teafőzőbe, és csak forró vízben is ,működik, aromás, ízletes, szép a színe!
Jövőre, még több gyümölcsöt aszalok meg.
Most van meggy, szilva, szőlő, cseresznye aszalva.
Ezekkel is fogom párosítani a gyümölcsport a filterben.