2007. október 29., hétfő

Habos meggyes(cseresznyés)



Tésztája ugyanaz, mint a barackos habosnak.
 Itt a habba bodzabogyó levét kevertem, és rózsaszín lett. A bodza bogyó levéből készült színező igen jó.
 Turmixolom a bogyókat, átszűröm  lefagyasztom kis adagokban és télen is használom.
A cukormázaknak is jó színezője.

C
Cukormáz:20 dkg porcukor, 3 ek olaj 3 ek citromlé, ezeket simára keverjük.
Ha rózsaszínt akarunk 3 ek meggylé, vagy 2 ek bodzalé kerüljön bele a citromlé helyett.

Márványhabos barackos lepény




TÉSZTA
60 dkg liszt, 
10 dkg porcukor, 
4 db tojás, 
10 dkg vaj, 
5 dkg élesztő, 
1 EK tejföl, kevés tej.
A tojások sárgáját. A porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a kevés cukros tejben megfuttatott élesztőt, a végén a langyos vajat. Kinyújtjuk, nagyobb tepsibe helyezzük, kelesztjük. Közben az őszibarackot meghámozzuk, ujjnyi csíkokra szeleteljük. 10 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd 1.5 dl vízzel felengedjük, jó sűrűre főzzük. 
A barackokat óvatosan beleforgatjuk, átfőzzük, de ne legyen lágy, lecsöpögtetjük, kihűtjük, a megkelt tésztára rakjuk. Forró 180C°-ra előmelegített sütőben, félig megsütjük.
 Ekkor kerül rá a hab. 
HAB:
A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan adunk hozzá 30 dkg porcukrot, és a leszűrt barack léből 4 EK-al. A tésztára simítjuk, a tetejét som, vagy ribizli lekvárral (de szörppel is lehet) megmárványozzuk. A meleget mérsékelve készre sütjük.
 Nagyon mutatós és pikánsan finom sütemény. 
Szilvával, körtével is készíthető.


Posted by Picasa

2007. október 28., vasárnap

Májgombóc leves.





Hozzávalók: egy kis fej édes káposzta 

1 fej hagyma, 
20-30 dkg zöldbab,
 2 db burgonya, 
1 db sárgarépa, 
1 db petrezselyem, 
kevés olaj,
 1 db paradicsom, 
1 db paprika. 

Só, bors, kakukkfű, őrölt kömény, borsikafű. 

Elkészítés: az olajon átdinszteljük a hagymát, a felaprózott sárgarépát, petrezselymet, felöntjük vízzel (kb 3l). Hozzáadjuk a laskára vágott káposztát, a zöldbabot. Sóval, borssal ízesítjük. 

Hozzáadjuk a zöld fűszereket. 

Májgombóc: 4-5 db csirke májat elkaparunk. 
3 db tojást felverünk, 
4 EK zsemlemorzsát, 
1 EK kukoricadarát, apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá, jól átkeverjük. 
A májat és 1 kk szódabikarbónát hozzá adjuk, átkeverjük, pihenni hagyjuk. 

Ne legyen nagyon lágy. 

A megfőtt levesbe szaggatjuk, két kanál segítségével,vagy a két tenyerünk közt gombóccá formázzuk.
 Ne legyenek kicsik, kanálnyi nagyságúak.
 A gombócokat egyszer átforgatjuk.
 Májkrémből is készíthető, de a máj finomabb.
 Ezek a gombócok könnyűek, lazák, nem kemények, ízletesek. 
Jó étvágyat hozzá.

2007. október 21., vasárnap

Bemutatkozás

Egy idős nyugdíjas tanárnéni vagyok, aki most ismerkedik a számítástechnikával.
Az élet kérte, hogy megtanuljam.
A messzi unokáimmal így naponta találkozhatom.
 Remélem nem okozom csalódást azoknak akik olvasni fogják.
Csak olyan recepteket írok le ,amit már kipróbáltam.
Fényképeket is fogok róluk felrakni. 
Újabb hobbim a fényképezés.
 Kérem a türelmeteket, ha valamit elrontok segítsetek. 
Előre is köszönöm. Olgis.