2008. március 3., hétfő

Hasáb burgonya másképpen.

A jó hasáb buri.
Ha, már meguntuk a burgonya pürét, készíthetünk  másfajta köretet is.
Én így is készítem.
A burgonyákat negyedekbe vágom, sós vízben félig megfőzöm,leszűröm. 
A rántott hús után sütöm ki az olajban.
Ropogós, és piros lesz.
Készítek még olaj nélkül egy infrás (indukciós)készülékben is.


Formázva és kisütve olajban





Csírás galuska

Ez a neve Szabolcsban, a sztrapacskának.
Én így készítem: lereszelt krumplihoz, adok egy tojást, és annyi lisztet, hogy nem lágy, de nem is kemény állagot kapjak.Forró vízben galuskákat szaggatok.Hideg vízzel jól átmosom.Túróval, szalonna tepertővel az igazi.De párolt édes káposztával, vagy savanyúval is finom.Semmihez nem hasonlítható ízek.

Burgonya nap

Rádióztam. Egy műsor közepébe csöppentem. A burgonyáról beszéltek. A 30 éves háború idején a spanyolok hozták Európába.Előbb mérgezőnek titulálták, mert a termését fogyasztották, ami a száron virágzás után fejlődik ki. Aztán rájöttek a föld alatti rész ehető.Nagyban hozzájárult az elterjedéséhez XIV.Lajos felesége, aki egy fogadáson burgonya virággal a hajában jelent meg. Tetszik látni, mit jelent az elöljárók személyes példamutatása!!!!! Ez időtájt vajon mit kellene a fejesek feleségeinek a kalapja mellé tűzni? Van egy pár elképzelésem. És neked? Több, mint 500 fajtája létezik. Jó a C vitamin tartalma,héjában főve a rostanyagtartalom bevitele miatt ajánlatos. A, B, C, típusba sorolhatók. A "C" típusú sárga, magas keményítő tartalommal. Olajban sütésre, püréhez való. Három fajtája van nálunk forgalomban. A "B" közepes keményítő tartalom, levesekhez, salátához. Az "A" alacsony keményítő tartalommal, takarmányozásra való. Na ilyet talált a necc hálóban egy háziasszony, fekete lett a leve főzéskor.Itt derült ki , csak az állati takarmányozásra jó.Akkor most mi mik vagyunk? Ha nincs ráírva honnan a búbánatból tudjuk, milyen fajta? Ki a felelős ezért? A riport sem tudta kideríteni. Annyit tudnak a Keszthelyi nemesítő jó burgonyát termel.Nekem is van 3 fajta, sütni és salátához való 2, főzéshez 1.Magam termelem, így tudom mikor permetezem, nem fogyasztom.

Töltött kagylótészta



Töltött kagylótészta
20 db nagy kagylótésztát 10 percig sós vízben, gyakran kavargatva, (al dente ) megfőzöm.
Töltelék: A darált húst pörköltszerűen lesütöm, grill, és pikáns fűszerkeverék, oregánó, majoránna, színes bors, paradicsom, paprika kerül még bele.
5 dkg rízset, 2 db vékonyra szeletelt sárgarépával, egy kevés borsóval, sós vízben fél puhára főzök, 1 ek olajjal, sóval.
A lesült darált húst, rizst összekeverem 1 egész tojással, a főtt rizzsel, és ezzel a masszával megtöltöm a jól átmosott lecsepegtetett tésztát. Kivajazott tepsibe rakom. Ha jól átforrósodott, ráöntöm a következőt:1 tojás 2 dl tejszín. A tetejére durvára reszelt gauda sajt kerül. Készre sütöm.
Nyáron egy jó adag jégsalátával, igen laktató.
Nagyon finom, ha csak a lesült hússal töltjük meg.
Tejszinnel , sajttal elkevert besamell is jó a tetejére.

2008. március 2., vasárnap

Kráter süti


Kráter süti
1 lépés: 2 cs vanília pudingot,(lehet puncs is) 9 dl tejjel, 5 ek cukorral megfőzünk.
2. lépés. 5 db tojás sárgáját 25 dkg porcukorral 1 cs vanília cukorral, 1 dl tejjel habosra keverünk. 
Hozzá adunk 1 dl étolajat, 
25 dkg lisztet, 
2 ek kakaót, 
1 cs sütőport, 
és a tojások felvert habját.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.(sütőpapírral is bélelhetjük)
Vizes kiskanállal rászaggatjuk a kihűlt, kemény pudingot, és megsütjük.

3. lépés. Fél liter (egy nagy)20%-os tejfölt 4 ek porcukorral és egy vanília cukorral elkeverünk, és a forró süteményre öntjük.
A tejföl helyett akár krémet, vagy tejszínhabot is rakhatunk a tetejére.
Színes szórócukor díszíti.

2008. február 15., péntek

Paradicsomaim

Mind a kertemben termett.
Paradicsomok

Ételek

Saját készítésű ételek és fotók.
Ételek

2008. február 9., szombat

Fűszer és gyógynövényeim

Saját termesztésű növények,fotókkal.
Füszernövényeim

2008. február 4., hétfő

Fekete erdő torta


Recept még nincs, de már a torta is elfogyott.Egy nagyon kedves régi tanítványom lepett meg vele hétvégén.Hát, mit mondjak, melengette a szívemet, hogy eszébe jutottam.Receptet majd kapom és írom, mert nagyon finom.Még vendégek is fogyasztottak belőle.
Posted by Picasa

2008. január 30., szerda

Az ezerarcú pestó.


Nyáron , mikor a fűszernövényekből bőséges a választék, gyakran készítek pesztót. 
Mozsárban, késes darabolóban, vagy turmixban.
 A képen egy meleg szendvics alapjának használtam fel.
itt még egy kis pirított mandula is került hozzá.
Ha rá nézek a friss bazsalikom illatát, most is érzem.
Medvehagymából, bazsalikomból, metélő fokhagymából  és rukkolából is szoktam készíteni.
Készíthető még, petrezselyem levélből és metélő hagymából is.
Valójában, minden ehető zöld levélből.
Láttam már mangold levélből,és fodros kelből  is készíteni.
Ez a HÉT alkotórész szükséges hozzá. 
medvehagyma
fokhagyma
oliva olaj
tengeri só
bors
fenyőmag 
(vagy dió- mandula--szárazon pirítva)
sajt
Tésztára,pirítósra, meleg szendvicsre, egyaránt finom.
Készíthető vele akár croiassant is.





2008. január 24., csütörtök

Zselés szelet.


 
                                                    ZSELÉS SZELET

10 tojás fehérjéből kemény habot verünk, 30 dkg porcukrot kanalanként adva hozzá. 10 dkg tördelt étcsokit, 10 dkg darabos diót, 10 dkg zselés cukrot fel vágva darabokra, ezeket 10 dkg liszttel el keverve, óvatosan hozzá keverjük, inkább szárítjuk, mint sütjük.
Sütünk 2 db 4 tojásos piskótát.(nagy gáz tepsibe)
A két piskóta, közé kerül a zselés lap, a következő krémmel.
KRÉM: fél liter tejből 6 evőkanál liszttel, a 10 tojás sárgájával főzött krémet, készítünk. Ha ki hűlt, össze keverjük a 20 dkg cukor, 20 dkg vaj sima keverékével, 1 db át szűrt citrom levével.
Piskóta, krém, zselés lap, krém, piskóta, tetejére porcukor, de kerülhet rá rózsaszín máz is, így mutatósabb.

Citromos máz: 
3 ek átszűrt citrom lé 
20 dkg porcukor 
3 ek olaj
 Rózsaszín máz:
3 ek megy lé
30 dkg porcukor 
3 ek olaj 
Jó simára ki keverjük.
Márványozás: a fel kent rózsaszín mázra vékony csíkban, kb 3 ujjnyi távolságra fel csurgatjuk a fehér mázat. Egy kés hegyével „S „alakban el húzzuk a csíkokat,márványozzuk.
A fehér mázból, márványozáshoz elég a harmad részt ki keverni.

2008. január 21., hétfő

bloggeranyo receptjei

bloggeranyo receptjei

Havas háztető


Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfelel.
Ez alkalommal a fiam sikeres államvizsgáját, házassági évfordulónkat(42.), ünnepeltük vele.

HAVAS HÁZTETŐ

8 tojásból piskótát sütünk,  nagyobb tepsibe.
Erre kerül a krém, a krémre a darált keksz massza.
Krém: 1 cs tejszínes pudingporból 2 dl tejből főzött krém alapot, készítünk.(még melegen diónyi margarint elkeverünk benne,( ettől nem bőrösödik be a teteje)
1db ráma margarint habosra keverünk4-5 EK porcukorral.
A kihűlt pudinggal 1 EK rummal (aroma is jó) jól elkeverjük. 
Hozzá keverünk 2 cs gesztenye masszát.
Keksz massza: fél kg darált háztartási kekszhez adunk
 1 EK rumot,
 4 EK baracklekvárt,
 10 dkg darált diót, 
3-4 EK kókuszreszeléket. 
Jól átkeverjük. 
Ehhez jön még: 3 EK kakaó 1.5 dl tejjel, 10 dkg porcukorral, simára keverve, felfőzzük, még melegen elkeverünk benne egy rámát. 
Ha kihűlt a kekszhez keverjük. fokozatosan, nem egyszerre, nehogy lágy legyen.
Ha lágy lenne, mehet bele  még kókusz reszelék, vagy keksz .
A piskótára kenjük a krémet, rá kerül a keksz massza, szépen rásimítjuk, és megszórjuk kókuszreszelékkel (ez a hó).