2010. január 7., csütörtök

Derelye készült.

Ma, olyan "gyúrós napom volt.Nem mindig van kedve az embernek ezekhez a dolgokhoz.
kaptam szép sárgájú, házi tojást.Így adva volt a mai nap programja.
Először csörögét sütöttem, aztán gyúrtam.A nagylány unokám nagyon szereti a derelyét.Lefagyasztottam és bármikor jön itt lesz.Vagy elviszem én.Az időmből kitelik, miért ne járjak a kedvébe.Most nem fotóztam le.Ez a képsor egy régebbi felvétel.


2010. január 1., péntek

Jókívánság!

Photobucket






Minden kedves blog olvasómnak, kívánom az Új Évre!

Egészség,Szeretet, Békesség!
Photobucket
Photobucket


2009. december 31., csütörtök

Szívünk védelméért!


Két fontos táplálék, a szív védelméért!

Második telihold ebben a hónapban!

Csodáld meg te is Szilveszterkor! Részletek ezen a linken!

http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=29905#post

Marlenka- töltött,mézes lapok.



Egy nagyon ízletes, puha sütemény.Karácsonykor a menyemnél ettem. Hasonlít a mi mézes zserbónkhoz. Örményországból származik.
Cukrászdai, de nincs benne tartósító.Megtaláltam a receptjét.Van Budapesten egy ilyen nevű cég, aki forgalmazza és házhoz is szállít.Már sok helyen kapható.
Marlenka hozzávalói
450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak
Marlenka elkészítése
(Marlenka elkészítése)
1. Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostul halmozza a kisült lapokat egymásra.
15. Hagyja kihűlni a lapokat.
16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával.
18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
19. Tálalja a marlenkát, mikor kellően megpuhult.
Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.

2009. december 30., szerda

Mézeseim.

 Megteltek a mézes tálak! Mindet elajándékoztam.Család, barátok kapták.
 

Kosárka


40 dkg   liszt 
25 dkg   margarin 
4 ek        porcukor 
1 cs    sütőpor 
4 tojás   sárgája 
2 ek       tejföl 
fél citrom leve
Jól összedolgozzuk, kinyújtjuk,
1 cm vastagságúra. 
Recés szélű szaggatóval kiszúrjuk,  
a kosárkaformát kivajazzuk, 
beletesszük a tésztát. 
Töltelék:
Barack lekvárt teszünk a kosárka aljára.
4 tojás fehérjéből habot verünk, 
25 dkg porcukorral, pici sóval, egy evőkanál citrom lével.
A végén  óvatosan bele keverünk 25 dkg darált diót
Ezzel töltjük meg a kosárkákat. 
Tetejére egy szem meggyet rakok.
Jól előmelegített, sütőbe 170C°-on 15 perc alatt kész.
Dió helyett, kókuszt is használhatunk, vagy
 pörkölt szárított búzacsírát.
Előre is elkészíthető,tartós apró sütemény.




2009. december 20., vasárnap

Mézes tálak

                                                A mézes tálak is elkészültek.

2009. december 16., szerda

Mézes receptje.

15 dkg virágméz
25 dkg porcukor
25" liszt
3db egész tojás
1 kk kakaópor
1/2 cs mézes fűszerkeverék 
2 kk szódabikarbóna-ha fogyasztásra sütjük.
(Ha dísz készül belőle, nem kell hajtóanyag, mert eldeformálódik.A díszeket tepsin szikkadni hagyjuk egy napig.Sütés előtt tojás sárgával átkenjük.)
Összedolgozzuk, jól átgyúrjuk, amíg nem ragad a kezünkhöz és a gyúrótáblához. Folpackba tekerve, több hétig is eláll a hűtőbe.
Díszítő anyagok:csillagánizs, tök, napraforgó, szezám, len mag, aromával színezett kókuszreszelék, gyöngy cukor.
A tál anyaga ugyanez.
Fém tálat megfordítunk.Tésztát kerekre nyújtva ráhelyezzük.A perem részre csíkokból fonatot készítünk.Tojás sárgával ragasztjuk a tálhoz.
Az oldalára: szív, fenyőfa dísz kerül barnább tésztából(egy kis rész tésztába kakaót keverünk)
Tojás sárgával megkenjük.Ezt sütés közben többször megismételjük.
A sütő ne legyen túl forró.
Cukormázzal is díszíthetünk.
Cukormáz:30 dkg porcukor,3 ek olaj, 3 ek citromlé-simára keverjük.
Ha színeset akarunk, a citromlé helyett 3 ek meggylé.Én készítettem bodza bogyóból színezőt, le van fagyasztva.Abból 2 ek elég.
A templomhoz megszerkesztjük a papír sablont. 

Mézeseim.

Elkészültek az idei mézesek.
A tálak, a figurák.Majd hozom a többit is, még melegek, hűlnek.
Egy délután összegyúrtam.4 napot pihentek a hűtőbe.
Egy adag pogácsának, hajtóanyaggal.Másik adag figuráknak ,abba nem került szódabikarbóna, mert eldeformálódna.Kicsit keményebb, de idővel megpuhul és ehető is.
Egy délután kisütöttem a pogácsákat.
Kiszaggattam a figurákat, ők pihentek, szikkadtak,másnap délutánig.A tálnak is kinyújtottam, hogy szikkadjon,mert ha lágy lecsúszik a fém tálról.Másnap sütöttem.
A díszítés is időigényes.
Én úgy érzem megéri. A család a barátok , várják minden Karácsonykor.




Van ám velük munka!

2009. december 13., vasárnap

Egyszerű desszert.


Fagyasztott, felengedett málnához natúr joghurtot, nádcukrot,és tördelt kukorica rudakat kevertem.Kevés tejszínhab a tetejére és kész.

Majonéz, házilag.


Szép sárgájú házi tojásból készült.
2 tojássárgájához:
1 kk mustár
fehér bors
pici, só, cukor
1 ek citromlé
1 dl olaj.
Én elektromos habverővel vertem, ilyen szép keményre. Az olajat vékony sugárban lassanként adva hozzá.

Gyors finomság.


Főtt burgonya,és brokkoli tartármártással.(amibe hagyma is van, meg hagymaszár)
Sült halfilé.
Kacsamáj szeletkék.
Kevés torma,ketchup,magvas mustár díszítésként, és fogyasztásra.
Hagymaszárból pálmalevél utánzat a tetejére.
A burgonya ételízesítős,petrezselymes,olajos sós vízben főtt.
A brokkoli szintén.Középen keresztebe vágom.Így hamarabb átfő.
A halat sózom, borsozom, színes borssal, és vajjal dúsított olajban átsütöm.(2-3 perc.)
A majonéz leírása fotója a következő bejegyzésnél. 




Gyorsan elkészül!